Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Divlje deponije: Na mestu smeća u Mileševu vetrozaštitni pojas

Na mestu smeća u Mileševu vetrozaštitni pojas

„Na području opštine Bečej je urađen popis neuređenih deponija i utvrđeno je da ih ima šest. Ukupna površina neuređenih deponija u opštini Bečej iznosi 13,1 ha, a ukupna zapremina otpada je 108.080 m³. U svakom naseljenom mestu (osim „Botre” u Bečeju) postoji po jedna deponija, koja se više ne koristi za odlaganje otpada. Manji broj divljih deponija se nalazi oko naselja i u koridorima puteva, uz kanale, na livadskim površinama i lovnim remizama, na celoj teritoriji opštine. Generatori otpada u opštini prinuđeni su da odlažu opasan otpad na privremena odlagališta, uglavnom u krugu preduzeća i to vrlo često na neadekvatan način, ili na privatnim i javnim površinama“, navodi se u Lokalnom planu upravljanja otpadom opštine Bečej.

Jedna od velikih divljih deponija kod Mileševa (naseljeno mesto opštine Bečej) uklonjena je prošle godine, odakle je oko 29.000 kubnih metara smeća preneto na smetlište „Botra“ u Bečeju.

U novembru 2022. godine na lokaciji nekadašnje deponije na ulazu u Mileševo posađen je vetrozaštitni pojas (150 lipa i topola) su sadnice. Reč je o projektu „Pošumljavanje javnih površina na teritoriji opštine Bečej“ koji je podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine sa 1,6 miliona dinara, a opština Bečej je obezbedila 400.000 dinara. Za taj novac se sadi ukupno oko 200 stabala – 150 u Mileševu i četrdesetak u III mesnoj zajednici u Bečeju gde se formira parkovski prostor u ulici Danila Bućana – a podrazumeva i održavanje i zalivanje novih sadnica.

Posao uklanjanja deponije u Mileševu u postupku javne nabavke bio je dodeljen grupi ponuđača koju su činili „Imperial buildings“ iz Novog Sada i komunalno preduzeće „Potisje“ iz Bečeja za 44.980.890 dinara (53.977.068 dinara sa PDV-om). Opštini Bečej je Ministarstvo zaštite životne sredine za taj posao dodelilo je 43 miliona dinara za uklanjanje divlje deponije – 80 odsto novca obezbeđuje ministarstvo, a 20 odsto opština.

Divlja deponija u Mileševu zauzimala je 9.285m2, a ukupna količina deponovanog materijala bila je 23.212.5 m3.

Nakon uklanjanja smeća teren je uređen i postavljen je video-nadzor.

R.R.

Projekat „Odgovorno rukovanje otpadom je mogućnost – ne problem“ (I deo) je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *