Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Narodna biblioteka: Novac za knjige

Narodna biblioteka: Novac za knjigetrg_fontane

Nakon nekoliko godina nepoštovanja obaveza predviđenih zakonom, lokalna samouprave je ove godine obezbedila novac za kupovinu knjiga Narodnoj biblioteci.

Biblioteka će za milion dinara imati priliku da kupi oko 1.200 novih knjiga, doduše, nešto više na srpskom, nego na mađarskom jeziku.
Ipak, za bečejsku biblioteku reč je o nedovoljnoj količini knjiga, naime, u Pravilniku o nacionalnim standardima za obavljanje bibliotečko-informacione delatnosti koji proizilazi iz Zakona o bibliotečko-informacionoj delatnosti propisuje se da u skladu sa nacionalnom strukturom i sa brojem stanovništva određene lokalne zajednice svaka lokalna samouprava je u obavezi, na osnovu člana 27, da obezbedi knjižnu građu. Opština Bečej pripada kategoriji od 35 do 60 hiljada stanovnika i po tome godišnje bi bila obavezna da kupi 4.500 knjiga. Nacionalni standard upućuje i na to da taj broj treba da oslikava nacionalnu strukturu stanovništva: to u slučaju Bečeja znači da nešto više od 50 odsto naslova treba da se obezbedi na mađarskom jeziku i nešto manje od 50 odsto na srpskom jeziku.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *