Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Narodna biblioteka obeležila 122 godine postojanja: Rođendan u pandemiji

Narodna biblioteka obeležila 122 godine postojanja: Rođendan u pandemijitrg_fontane

Narodna biblioteka Bečej je 19. decembra „napunila“ 122 godine, ali zbog epidemiološke situacije nije organizovana tradicionalna proslava rođendana.

Prva biblioteka u Starom Bečeju je osnovana 19. decembra 1898. godine, kada je Velika opština Stari Bečej, u sastavu Bač-Bodroške županije, donela Pravilnik o postavljanju, smeštaju i rukovanju opštinskom narodnom bibliotekom.

Knjižni fond te prve biblioteke bio je neznatan, a knjige su se, umesto na policama, nalazile u sanduku za ogrev, u jednoj od prostorija opštinske zgrade. Mnogi od građana Starog Bečeja nisu ni znali da biblioteka postoji.

Danas su okolnosti drugačije, a ove godine je biblioteka, zbog pandemije koronavirusa, „savladala“ veštine onlajn prezentacije programa, te ponudila i mnoštvo malo drugačijih sadržaja – od letnjih radionica sa decom svih uzrasta, do književnih susreta, manifestacije „Nedelja džentlmena“ i prvog međunarodnog festivala dečije poezije „Sunce stihova“.

U Narodnoj biblioteci ove godine započet je i proces digitalizacije, nabavkom opreme, ali i prelaskom na novi program digitalne obrade knjiga i izradu internet stranice.

Naime, ustanova kulture je od Fondacije „Betlen Gabor“ iz Mađarske dobila opremu vrednu 300.000 dinara za digitalizaciju.

Zasad će digitalizacijom biti obuhvaćena građa iz zavičajnog fonda Narodne biblioteke u kojoj je započeta i revizija zavičajne zbirke u kojoj ima oko 10.000 predmeta.

Početkom 2021. godine trebalo bi da funkcioniše i nova internet stranica biblioteke – novost je da će građani moći da koriste elektronski katalog biblioteke i da na taj način sami pretraže knjižni fond, koji, da podsetimo, u novembru obogaćen za 870 novih knjiga.

Novi naslovi su nabavljeni putem otkupa Ministarstva kulture u iznosu od 600.000 dinara. Reč je uglavnom o romanima i stručnoj literaturi. Knjige su raspoređene u biblioteci u Bečeju i u ograncima ustanove kulture.

Nabavljeno je i 150 novih knjiga na mađarskom jeziku – otkup od Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine – i još toliko preko Marai programa iz Mađarske.

U prethodnom periodu Narodna biblioteka obradovala je i najmlađe, naime, svake godine prvacima osnovnih škola poklanja besplatne članske karte, a ove godine i zanimljive obeleživače za knjige.

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *