Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Népmesemondó verseny: Mesemondók Óbecséről, Dreáról, Péterrévéről

Népmesemondó verseny: Mesemondók Óbecséről, Dreáról, Péterrévérőlnepmese

Benedek Elek, a nagy mesegyűjtő és meseíró születése napján, szeptember 30-án (1859-ben született) ünnepeljük a Magyar Népmese Napját.

Az óbecsei Népkönyvtár és a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör ezen a napon immár hagyományosan népmesemondó versenyt szervez a község általános iskolásainak.

Idén több mint negyven mesemondó versengett három korcsoportban Óbecséről, Péterrévéről, Dreáról és Bácsföldvárról.

A gyerekek előadását Magyar Zsófia, az Újvidéki Művészeti Akadémia negyedéves hallgatója, dr. Kulcsár Sarolta tanítónő, aki maga is sokat versenyzett mesemondásban, valamint Fercsik Kiss Piroska magyartanárnő, a Népkönyvtár munkatársa értékelték.

„Nekünk, pedagógusoknak, nagyon fontos szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja, ugyanis ilyenkor együtt ünnepeljük a gyerekekkel a mesét. A mese az a szöveg, amellyel a gyermekek a legtöbb esetben életük első pillanatában, születésük után legelőször találkoznak, hiszen nagyon fontos az a rítus, ami a meséhez kötődik a családon belül. Először a babás mesék jönnek, majd az énmesék korszaka következik, amikor magunkról szólnak azok a történetek, amelyek meseként jelennek meg a gyermekek életében, majd a népmesékkel való találkozás kezdődik, amelyek elvarázsolják a gyerekeket. Ha ezt szépen bevezetik a gyermek életébe, akkor már nagyobb korban, illetve felnőttkorban, amikor már szülővé válik a gyermek, fontosnak tartja majd, hogy saját gyermekének is továbbadja. Minden gyermeknek van kedvenc meséje, nagyon fontos, hogy ez kialakuljon már a gyermekkorban. A szülő a felelős, a pedagógus a felelős, hogy megmutassuk a gyermekek számára azt az utat, ahol ők ezt bejárják, ahol elvarázsolódnak a mesevilágban, ami számukra aztán azt a jövőt és élményvilágot jelenti, amit majd át kívánnak adni saját gyermekeiknek”, mondta dr. Kulcsár Sarolta.

A második és harmadik osztályosok csoportjában Horváth Miksa bizonyult a legjobbnak, Sós Kevin második lett, a harmadik helyen pedig Hegedűs Júlia és Mester Izabella osztoztak.

A negyedik és ötödik osztályosok korcsoportjában több mint húszan versengtek. Kisutcai Ivett győzött, Szabó Viola lett a második, a két harmadik helyezett pedig Sós Laura és Koncz Villő volt. Ferenci Orsolya különdíjat kapott, aki saját meséjét mondta el vírusról és az online oktatásról.

A hatodik és hetedik osztályosok kategóriájában Herbatényi Botond bizonyult a legjobbnak Dávid László és Muzslai Ágnes előtt.

„Amikor beléptem a könyvtár dísztermébe, s megláttam a székeket, az jutott eszembe: te jó ég, nem is olyan régen még lámpalázasan, izzadó tenyérrel ültem le az első sorba, mivel az a versenyzők helye. Pontosan emlékszem arra az érzésre. Jöttek más diákok is más iskolákból, akiket éppen ezen a versenyen ismertem meg az előző években. Együttérzőn mosolyogtunk és bátorító tekinteteket vetettünk egymásra. Most megint ott álltam az ajtóban, de egészen más pozíciót töltöttem be. Elfoglaltam a helyem egy asztalnál, előttem egy üveg víz, toll és egy lista a versenyzők nevével. Én vagyok a zsűri egyik tagja. Az izgalom visszatért, ám nem magam miatt, hanem a gyerekekért izgultam. Gyorsan rájöttem, hogy hiába, mert úgy gondolom, hogy mindenki kihozta magából a maximumot. Érdekes mesékkel és előadásokkal találkoztam. Kifejezetten fontosnak tartom egy mesemondó versenyen a megfelelő szövegválasztást. Nem elég rábökni egyre utolsó pillanatban. Értelmezni kell és szeretni. Ha ezek a tényezők hiányoznak, csak az üres szövegmondás marad, de ilyet nem tapasztaltam. Egyedüli negatív élmény számomra, hogy a járványügyi eljárások miatt több kisebb csoportra kellett osztani a versenyzőket, így nem tudták meghallgatni egymást elejétől a végéig, ami szerintem egy nagyon fontos része ennek az összejövetelnek, mert így is tudnak fejlődni”, mondta Magyar Zsófia.

Az óvodások és az első osztályosok rajzpályázaton vehettek részt. Csaknem hetven munka érkezett a felhívásra, amelyeket Stepanov Toll Eleonóra okleveles mesterfokozatú képzőművész értékelt.

Az óvodások csoportjában az első lett Rózsa Petra, a második helyen Bíró Levente és Rajkov Milan osztoztak, harmadik lett Király Adrienn lett, különdíjat pedig Rosić Hana kapott.

Az első osztályosoknál az első helyen Koletár Toni és Kósa Viola osztoztak, második lett Szabó Hanna, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Dér Zsóka állhatott. Különdíjat ebben a kategóriában Ricz Bálint kapott.

A rendezvény a budapesti Emberi Erőforrások Minisztérium támogatásával és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével valósult meg.

Ricz Róbert

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *