Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Evakuisani građani dela Donjeg grada: NIS-ova jedinica radi na sanaciji kvara na arteskom bunaru

<strong>NIS-ova jedinica radi na sanaciji kvara na arteskom bunaru</strong>

Specijalne jedinice NIS-a stigle su 8. marta popodne na lokaciju arteskog bunara u Donjem gradu, radiće neprestano da saniraju havariju i likvidiraju bunar, a građani koji žive na 30 metara od bunara preventivno su evakuisani, kazala je novinarima 8. marta popodne na licu mesta zamenica komandanta Štaba za vanredne situacije opštine Bečej Svetlana Vuletić.

Prethodno je, istog dana, Štab za vanredne situacije opštine Bečej proglasio vanrednu situaciju na teritoriji II Mesne zajednice zbog aktiviranja bunara koji nije funkcionisao od izgradnje, 2005. godine, a iz njega je pre više od sedam dana počela da izvire voda, pesak i gas.

Vuletić je saopštila da je došlo do kvara na nadzemnim instalacijama na bunaru i zabeleženo je prisustvo „određenih gasova, ali ne u nekim zabrinjavajućim količinama“. Dodala je da „nema razloga ni za kakvu paniku“, ali su nadležni preventivno evakuisali građane koji imaju stambene objekte na udaljenosti od 30 metara od bušotine.

U sredu popodne je ekipa NIS-a merila koncentraciju gasova oko bušotine, a kasno popodne stigla je i specijalna oprema iz Zrenjanina i sinoć su u večernjim satima započete pripreme za sanacija kvara i likvidaciju bunara.

Deca iz objekta dečjeg vrtića u neposrednoj blizini bunara upućena su u druge objekte predškolske ustanove, a đaci OŠ „Petefi Šandor“ su zasad na onlajn nastavi.

Zamenica komandanta Štaba za vanredne situacije opštine Bečej istakla je da je, „nakon što je bunar počeo svoju aktivnost, obavešteni su svi relevantni organi i ustanove, pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Novog Sada, pripadnici policije, specijalne vatrogasne jedinice i specijalne jedinice NIS-a. Zahvaljujući Pokrajinskoj vladi, uspeli smo da obezbedimo da se u najkraćem mogućem roku jedinice specijalne službe NIS-a koji izvode ove radove na bunarima i bušotinama, organizuju i pripreme se za rad“.

Prema proceni Vuletić, očekuje se da za dva-tri dana havarija bude sanirana i da bunar bude likvidiran.

Direktor JP Vodokanal Zoran Grbić rekao je 9. marta ujutro da su radovi u toku kod arteskog bunara, a na pitanje kada je uočeno da iz neaktivnog i zapečaćenog bunara izvire voda i gas, odgovorio je da je zaposleni u Fabrici vode to uočio pre otprilike nedelju dana, a nakon praćenja situacije na terenu, kako je rekao, nadležni u Vodokanalu su taj problem 8. marta digli na viši nivo, kada je doneta odluka o proglašenju vanredne situacije na teritoriji II Mesne zajednice.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *