Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Novi poštanski sandučići: I poštanski sandučići za Evropu

Novi poštanski sandučići: I poštanski sandučići za Evroputrg_fontane

Zbog usaglašavanja sa zahtevima i kriterijumima Evropske unije, građani Srbije će morati da promene svoje poštanske sandučiće.

Naime, vlasnici stanova i kuća će o svom trošku do 2015. godine morati zameniti stare poštanske sandučiće i postaviti nove koji će imati propisane dimenzije, izgled i mesto gde će se nalaziti, dok su investitori novogradnje obavezni da od 1. januara već postavljaju nove sandučiće.
Do sada su se na kućama i u stambenim zgradama mogli videti poštanski sandučići različitih dimenzija i materijala, često neispravni ili uopšte nisu ni postojali, što je po starom zakonu o poštanskim uslugama bilo moguće, i predstavljao je jedan od problema prilikom isporuka pošiljki.
U Republičkoj agenciji za poštanske usluge (RAPUS) objašnjavaju da je standardizacija poštanskih sandučića bila neophodna da bi pošiljke bile uručene na pravu adresu i neoštećene. Prema proceni te agencije, cena novog poštanskog sandučića trebalo bi da bude oko 1.000 dinara, a smatra se da starih sandučića ima oko milion.

Dimenzije

Kućni sandučići se postavljaju pojedinačno ili u nizu na visini koja omogućava nesmetano ubacivanje poštanskih pošiljaka. Otvor za ubacivanje postavlja se, u odnosu na podlogu, na visini ne manjoj od 70, i ne višoj od 170 centimetara, a dimenzije okvira za označavanje imena vlasnika moraju da budu najmanje pet puta jedan centimetar.
Najmanje unutrašnje dimenzije individualnog kućnog sandučića su (u centimetrima): dužina 24, širina 7,5 i visina 35. Najmanje dimenzije otvora za ubacivanje poštanskih pošiljaka su: dužina 23 i širina tri. Najmanje unutrašnje dimenzije jednog pregratka grupnog kućnog sandučića su: dužina 7,5, širina 19 i visina 39. Najmanje dimenzije otvora za ubacivanje poštanskih pošiljaka grupnog kućnog sandučića su: dužina 23 i širina 2,5.

Početkom prošle godine je u cilju poboljšanja kvaliteta poštanskih usluga uveden poštanski adresni kod – PAK – niz od šest cifara koji precizno definiše adresu svakog pravnog ili fizičkog lica na teritoriji Republike Srbije, odnosno predstavlja kodiranu informaciju o ulici, delu ulice ili kućnom broju koji su navedeni u adresi primaoca.
Bečejska pošta do sada nije dobila informacije o zameni poštanskih sandučića, a nadležni u pošti kažu da je u Bečeju, pored nepostojanja odgovarajućih i ispravnih poštanskih sandučića, prisutan veliki problem u vezi sa dostavom pošte na kućne adrese zbog promena naziva ulica, te se nadaju da će ove novine doprineti da se postojeći problemi prevaziđu i da će to omogućiti da poštanske pošiljke stižu lako i neoštećene na tačnu adresu.
Što se tiče primene poštanskog adresnog koda, u bečejskoj pošti kažu da ga koriste samo državne institucije prilikom slanja poštanskih pošiljki.

LJ.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *