Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Nakon rebalansa opštinskog budžeta: Od septembra besplatan vrtić

Od septembra besplatan vrtić

Od septembra ove godine deca na teritoriji opštine Bečej besplatno će pohađati vrtić, rekao je na današnjoj sednici Skupštine opštine predsednik opštine Bečej Vuk Radojević.

U danas usvojenom prvom rebalansu opštinskog budžeta za tu namenu planirano je 10,3 miliona dinara, od toga 8,5 miliona dinara „da prvi put u opštini Bečej omogućimo svoj deci da imaju besplatan vrtić. Uveren sam da će svi odbornici, a i celokupna javnost podržati ovu meru, jer ovo je od izuzetnog značaja“, rekao je Radojević.

Dodao je da je reč o novoj meri „koju, siguran sam, niko u narednom periodu neće imati hrabrosti da povuče i da ne nastavi sa ovom merom od izuzetnog značaja ne samo za decu, nego i za sve roditelje. Znamo da je to uvek značajna stavka svim roditeljima u kućnom budžetu. Na ovaj način opština Bečej će preuzeti na sebe tu obavezu i pokriti u finansijskom smislu“.

U rebalansu budžeta obezbeđeno je i oko dva miliona dinara za kvalitetnu ishranu dece u vrtiću.

Ipak, još se ne zna da li će svako dete koje je prijavljeno na konkurs za upis nove dece u predškolsku ustanovu i pohađati vrtić od 1. septembra. Na konkurs je prijavljeno 304 mališana, ali lista primljene dece još nije objavljena, jer, kako je rekla direktorica vrtića Tatjana Mitić, bilo bi ih mnogo na listi čekanja – prema informacijama novinara polovina prijavljenih – naime, ukoliko bi u predškolskoj ustanovi ostalo trenutnih 55 vaspitnih grupa, za masu plata zaposlenih u vrtiću nedostaje ukupno 37 miliona dinara.

Na pitanje novinara o nedostatku novca za masu plata u vrtiću, predsednik opštine Vuk Radojević je rekao da je prilikom koncipiranja budžeta, koji pravi predškolska ustanova, napravljen propust, ali da će neophodan novac biti obezbeđen.

Upitan da li postoji bezbolan način da iz opštinskog budžeta obezbedi dodatnih 37 miliona dinara za plate u vrtiću, Radojević je odgovorio da je obaveza opštine da obezbedi sredstva koja su „neophodna za normalno funkcionisanje predškolske ustanove i mi ćemo to uraditi, nego se postavlja pitanje zašto ovo nije bila tema u koncipiranju osnovnog budžeta za 2023. godinu ako se već tada znalo da planirana masa nije adekvatna potrebama predškolske ustanove. Nije sad to nova tema koja se odjednom pojavila. Ovo je tema bila za usvajanje osnovnog budžeta za 2023. Kako je uopšte moglo da dođe do ovakvog propusta? To je pitanje koje ja postavljam, ali ne želim ni na koga da upirem prstom, niti je to moja namera, niti imam potrebe, nego želim da nađemo rešenje za ovo i siguran sam da ćemo ga naći. Naći ćemo rešenje, obezbedićemo neophodna sredstva, oni sada imaju sredstva za plate, dobili su i sad skoro platu, dakle nema problema po tom pitanju. Do kraja godine biće obezbeđena sredstva za plate do kraja budžetske godine.“

Direktorka PU „Labud Pejović“ Tatjana Mitić je na pitanje novinara kako komentariše izjavu predsednika opštine o propustu u vezi sa planiranjem mase plata u predškolskoj ustanovi, odgovorila da nema komentara.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *