Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Oktatási Minisztérium: Egyetemre, felvételi nélkül?

Oktatási Minisztérium: Egyetemre, felvételi nélkül?trg_fontane

Idén vette kezdetét az a projektum, melynek célja a szerbiai oktatási rendszert előkészíteni a középiskolai záróvizsgák új koncepciójának bevezetésére.

Ez az elgondolás azt is tartalmazza, hogy minden tanuló egyidejűleg tegye le az állami érettségi vizsgát, amelyet a felsőfokú oktatási intézmények iratkozáskor elfogadnak, azaz nem lesz szükség felvételi vizsgára. Mladen Šarčević oktatási miniszter ennek fontosságát hangoztatta azon a megbeszélésen, melyen hivatalosan is kezdetét vette a projektum.

„A projektum nagy jelentőséggel bír a középiskolai oktatás és nevelés minőségének fejlesztése tekintetében, de amiatt is, hogy minden tanuló számára hozzáférhetővé teszi a felsőfokú tanulmányokat”, mondta a miniszter.

A projekt célja, hogy előkészítse az oktatási rendszert és támogatást biztosítson a minisztériumnak az előkészületekhez és a megvalósításhoz a középiskolai záróvizsgák bevezetését illetően.

Az új koncepció alapján dolgozták ki az általános és a művészeti érettségi vizsgát, illetve a hároméves középiskola végén esedékes szakérettségi szabályzatát.
A projektumba bevonják majd a középiskolai és az egyetemi tanárokat, akik együtt készítik el a vizsgateszteket, s a tesztkérdéseket.

Minden, középiskolában oktatott tantárgyhoz, külön bizottságot alakítanak. Ezek dolga az lesz, hogy a tanárok számára kidolgozzák a kézikönyveket, illetve a tanulók által használt anyagokat. A bizottságok munkája lesz továbbá a szaktantárgyak vizsgafeladatainak előkészítése is.

A projektum időtartama alatt a középiskolák és a felsőoktatási intézmények számos képzést szerveznek majd annak érdekében, hogy minél jobban felkészüljenek az új típusú érettségi vizsgák megszervezésére. Ennek megvalósulását az Európai Unió előcsatlakozási alapjából finanszírozzák és a tervek szerint három évig tart majd.

A projektumot a szerb Oktatási, Tudományügyi és Technológiai-fejlesztési Minisztérium az osztrák Human Dynamics céggel közösen valósítja meg.

B.M. (Forrás: Szabad Magyar Szó, Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *