Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Peti „Picoderski dani“: Defile fijakera, programi za decu i ribolovački maraton

Peti „Picoderski dani“: Defile fijakera, programi za decu i ribolovački maratontrg_fontane

Tradicionalni, peti po redu „Picoderski dani“ održani su 5. maja kod Velikog bačkog kanala u Bečeju. Organizator, UG „Picoder“, ove godine akcenat je stavio na dečje aktivnosti, rekao je predsednik tog udruženja Nemanja Karapandžić.

Manifestacija je započeta oko 9 sati ujutro picoderskim doručkom, hlebom s mašću i paprikom i čvarcima, da bi potom sledile radionice za decu, a od 12 do 14 sati defile konjanika, karuca i fijakera ulicama Bečeja. Dvadesetak okićenih zaprega provozalo se ulicama Picodera, a na jednom i predsednik opštine i predstavnici bečejskih preduzeća sa svojom decom.

Ni ove godine nije izostao picoderski ručak, pileći i svinjski paprikaš, pasulj i kupus s ovčetinom, od 14 do 17.30 časova, a bilo je pripremljeno oko 2.500 porcija.

U kulturno-umetničkom programu od 17.30 časova nastupila su kulturno-umetnička društva iz Bečeja i okoline i predškolci, a dečji hor i bend „Bubamara“ iz Bečeja je održao koncert. Program je otvorio predsednik opštine Dragan Tošić, koji je istakao da će lokalna samouprava i 2019. godine da podrži održavanje „Picoderskih dana“, ali i programe kao što su Dani Novog sela, Petrovoselski dani, dan sela u Bačkom Gradištu…

Pre toga su za decu, ali i za odrasle, organizovana sportska takmičenja i igre bez granica, u čemu su deca i najviše uživala.

Program je okončan paljenjem logorske vatre i vatrometom.

UG „Picoder“ je za projekat „Picoderski dani 2018“ na opštinskom konkursu za nevladine organizacije odobreno 1,4 miliona dinara.

Za 24 časa 39 kilograma ribe

Centralnoj manifestaciji „Picoderskih dana“ prethodio je ribolovački maraton koji je trajao 24 časa, od 4. do 5. maja do podneva, na kom se nadmetalo 12 ekipa iz Bečeja, Srbobrana, Mola i iz drugih gradova Vojvodine.

Pobedio je pecaroš (ekipa) koji je za 24 časa upecao najviše kilograma ribe: Šaran 2 iz Ade, to jest Branislav Čobanov i Silvi Fulajtar sa 39 kilograma ribe.

I deca su se oprobala u ribolovu, takmičila su se 5. maja od 9 do 12 časova, a njima su u više kategorija, kao i odraslima, dodeljene diplome i medalje.

U konkurenciji 7 takmičara dečaka iz nižih razreda osnovnih škola najviše ribe je upecao Patrik Pusanjik iz Ade, dok je od devetorice koji idu u više razrede najbolji bio Kristian Rac iz Mola. U grupi  devojčica – takmičile su se tri – najuspešnija je bila Ema Kiš iz Bačkog Petrovog Sela, u kategoriji seniorki (3 takmičarke) najuspešnija je bila Žužana Kalmar iz Ade, a kod seniora (11 takmičara) Akoš Tot iz Bačkog Gradišta.

Najveći ulov kod dece bio je oko tri kilograma ribe.

Sklonjeno istrulo igralište

Dan pre „Picoderskih dana“ dečje igralište koje je u veoma lošem i nebezbednom stanju za korišćenje već godinama niti je bilo popravljeno, niti je oko njega bio postavljen znak upozorenja da je opasno za korišćenje.

Odgovarajući na pitanje novinara iz UG „Picoder“, organizatora „Picoderskih dana“, rečeno je da igralište nije u nadležnosti organizatora.

Zabranu korišćenja igrališta trebalo je da naredi nadležna opštinska inspekcija.

Nakon pisanja Bečejskog mozaika pola dana pre početka „Picoderskih dana“ tobogan, kućica i dve ljuljaške su sklonjene s terena, međutim, novo igralište nije postavljeno.

Priprema za malu maturu

Udruženje građana „Picoder“ će maturante iz tog dela grada pripremati za polaganje male mature kako bi se deca uspešno upisala u željenu srednju školu. Pripreme će biti organizovane u Domu „Slavko Simin“, koji je u prethodnom periodu adaptiran, od 14. maja do datuma polaganja male mature. Predavači će biti profesori osnovnih i srednjih škola iz predmeta koje obuhvata završni ispit. Zainteresovanu decu roditelji treba da prijave radnim danima od 8 do 18 časova na broj telefona 069/25-95-194 (Nemanja Karapandžić), saopšteno je iz UG „Picoder“.

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *