Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Počinju 60. Majske igre: Za jubilej defile, akrobate, 14 predstava i nagradna ostvarenja

Počinju 60. Majske igre: Za jubilej defile, akrobate, 14 predstava i nagradna ostvarenjatrg_fontane

Jubilarne Majske igre počinju u petak, 12. maja, ceremonijom svečanog otvaranja umesto – kako su se organizatori nadali – na rekonstruisanom bečejskom trgu, na parkingu ispred sportskog centra „Đorđe Predin Badža“.

Za jubilej najstarije smotre dramskog stvaralaštva dece i mladih u regionu organizatori su pripremili nekoliko iznenađenja: povećan je broj predstava – umesto uobičajenih 12, takmičiće se 14 predstava (7 u dečjoj i 7 u omladinskoj kategoriji), 13. maja, u čast jubilarnih 60. Majskih igara premijerno će biti prikazana predstava „Kralj Ibi“ Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta, a 19. maja u čast nagrađenih biće odigran komad „Život moj“, autorski projekat studenata druge godine glume Akademije umetnosti Priština – Kosovska Mitrovica.

Ceremonija svečanog otvaranja počinje u 17 časova, a u programu će učestvovati đaci bečejskih osnovnih škola i deca iz PU „Labud Pejović“. Voditelji programa biće glumci iz Beograda Sofija Juričan i Radomir Nikolić.

Ceremoniji svečanog otvaranja će prethoditi tradicionalni svečani defile u kojem učestvuju deca iz svih osnovnih škola i PU „Labud Pejović“. Defile će krenuti iz ulice Braće Tan (ispred Doma zdravlja) u 16.50 časova i kretaće se do parkinga sportskog centra. Defile će predvoditi štulaši i akrobate iz umetničke trupe „Kreativni pogon“ iz Novog Sada, kao i dobošari iz Ade.

Svako odeljenje ili grupa koje učestvuje u defileu imaće grupni kostim na određenu temu, a u toku otvaranja Majskih igara proglasiće se najbolji grupni kostim koji će biti i nagrađen.

Postoji mogućnost i da će festival otvoriti, pored predstavnika iz opštine, i Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu.

Takmičarski deo festivala traje od 15. do 19. maja, a stručni žiri će raditi „u sastavu“ Gordana Đurđević Dimić, prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Alesandar Gajin, glumac Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Terezia Figura, glumica Novosadskog pozorišta iz Novog Sada.

Ove godine od 14 predstava samo će jedna biti na mađarskom jeziku, koja i otvara takmičenje 15. maja, a reč je o omladinskom komadu „Csoportkép” đačke trupe „Színes szilánkok“ iz Novog Sada. Osim te, na festivalu će se takmičiti i predstave iz Jagodine, Bečeja, Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Šida, Crvenke, Obrenovca, Inđije i Niša, kao i iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Selektorka majskih igara je glumica Maja Pelević, koja je od 36 prijava (od toga je četiri bilo iz regiona) izabrala 7 dečjih i 7 omladinskih predstava. Ona je u svom obrazloženju napisala: „Omladinsku selekciju ove godine karakteriše vrlo visok nivo glumačke igre kao i rediteljskih postupaka. U tematskom smislu dominiraju aktuelne teme koje nas svakodnevno okružuju poput društvene nejednakosti, siromaštva, kriminala, pohlepe, rijaliti programa, netrpeljivosti, otuđenja mladih, nostalgije za socijalizmom, koje su obrađene na različite načine od novog čitanja klasika do dramatizacije filmova i autorskih projekata“.

O dečjim ostvarenjima selektorka kaže da su teme nasilje među decom, tu je, zatim, i priča usamljenog dečaka iz svemira, pojavljuju se i omiljeni dečji junaci i priče, ali i komad o tome da deca vape za maštovitim igrama i knjigama…

Svečana dodela nagrada Majskih igara je planirana za 19. maj oko 17 časova.

Potom, 22. maja počinje smotra predstava predškolskog uzrasta, kada će najmlađi pokazati šta su naučili o pozorišnoj umetnosti u svojim vrtićima.

Podsetimo da je Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih Majske igre osnovan 1958. godine. Glаvni cilj festivala je sistemаtskа i kontinuirаnа, više od polа vekа stara, аfirmаcijа dečjeg i omladinskog scenskog stvаrаlаštvа, kao i promovisаnje sаdržаjа svetske dečje i omladinske pozorišne scene, аrtistički interkulturаlni dijаlog i unаpređenje umetničkog stvаrаlаštvа mlаdih uopšte.

Ono što Mаjske igre čini jedinstvenim i izuzetnim jeste činjenicа dа je ovo jedаn od retkih festivаlа u zemlji i okruženju nа kojem decа igrаju predstаve zа decu – koncept decа zа decu i mlаdi zа mlаde, a 2007. godine festivаl je dobio prefiks međunаrodni.

B.M.

Opširnije o Majskim igrama u štampanom izdanju Bečejskog mozaika 12. maja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *