Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Predškolska ustanova: U vrtić oni čiji roditelji rade, uz lekarsko uverenje

Predškolska ustanova: U vrtić oni čiji roditelji rade, uz lekarsko uverenjetrg_fontane

Predškolska ustanova „Labud Pejović“ počinje da prima decu od 11. maja, a zaključak o tome doneo je Štab za vanredne situacije opštine Bečej 7. maja.

Roditelji/staratelji dece bili su u obavezi da do 6. maja da pošalju predškolskoj ustanovi potvrde o tome da moraju da idu na posao, to jest da ne rade od kuće i to važi za oba roditelja/ staratelja.

Direktorka PU „Labud Pejović“ Tatjana Mitić rekla je da je ustanova pripremljena za prihvat dece po uputstvima nadležnih ministarstava (prosvete, zdravlja), te da zaključno s današnjim danom za celodnevni boravak je prijavljeno 116 dece u Bečeju i 6 u Bačkom Gradištu. U Bečeju će zasad funkcionisati jaslice, vrtić „Kolibri“ i vrtić „Duga“ u Novom selu.

Prema instrukciji nadležnih, predškolske ustanove ne mogu da prime više od 50 odsto dece od normativom određenog broja.

Deca mogu da pohađaju vrtiće i jaslicu samo uz lekarsko uverenje i to uverenje ne može da bude starije od 7 dana. Ukoliko bude bilo još roditelja koji ne mogu da rade od kuće, zahtev za vraćanje dece u vrtić treba da dostave ustanovi minimum dva dana pre nego što bi dete krenulo u predškolsku ustanovu.

Mitić je istakla da roditelji pre nego što dovode decu u vrtić treba da izmere temperaturu detetu/deci i sebi. U slučaju da dete tokom boravka u predškolskoj ustanovi dobije temperaturu, biće smešteno u prostoriju za izolaciju, te će roditelj biti pozvan da dođe po njega. Ponovno pohađanje predškolske ustanove za tu decu biće omogućeno uz lekarsko uverenje.

Rad predškolske ustanove treba da se odvija u skladu sa aktima nadležnih državnih organa, uz poštovanje preventivnih mera koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti Covid-19, kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga, piše u zaključku Štaba za vanredne situacije opštine Bečej.

To podrazumeva organizaciju posla, radnih aktivnosti i radnog prostora na taj način da se osigura bezbednost zaposlenih i korisnika usluga i drugih lica koja ulaze u poslovne prostorije, među koje mere spadaju: fizički razmak među zaposlenima, odnosno organizacija radnih aktivnosti i radnog prostora na način da se izbegne direktan kontakt između lica kada god to priroda posla dozvoljava; obavezna dezinfekcija prostorija, podova i sredstava za rad, kao i obavezno postavljanje dezo barijera; obavezna zamena korišćene papirne, plastične ili platnene galanterije; obavezno korišćenje maski i rukavica; često provetravanje svih prostorija; redovna dezinfekcija svih zajedničkih i higijenskih prostorija i sve druge mere koje se mogu sprovesti, a da se ne remeti proces rada, piše u zaključku Štaba za vanredne situacije opštine Bečej.

Osim dezinfekcije prostora i higijenskih procedura, po prethodno objavljenom uputstvu nadležnih ministarstava (zdravlja i prosvete), trebalo bi da prilikom dolaska dece u objekte vrtića bude kontrolisan ulazak uz distancu od dva metra, prihvat dece, ako je moguće ispred objekta, dok bi roditelji obavezno trebalo da nose maske.

Osobe koje će raditi trijažu za prijem dece u objekat trebalo bi da nose zaštitnu opremu, a trebalo bi razmotriti i mogućnost merenja temperature dece beskontaktnim toplomerom, navodi se u uputstvu.

Deca bi trebalo za stolovima da sede na udaljenosti od dva metra, ne treba im dozvoliti da dele hranu, niti bi trebalo mešati grupe i vaspitače. Ne smeju se koristiti igračke koje se ne mogu oprati ili dezinfikovati, ruke će se češće prati, a predviđa se i obavezan nadzor pri pranju ruku.

Spavanje treba organizovati po principu „noge – glava“, uz razdaljinu od dva metra i bez mešanja posteljine. Uz ostale savete, vrtićima se savetuje i da obezbede prostoriju za izolaciju u slučaju pojave simptoma bolesti kod dece tokom boravka u objektu, navedeno je u uputstvu.

Osim predškolske ustanove, od 11. maja, po zaključku Štaba za vanredne situacije opštine Bečej, nastavlja rad i Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, u skladu sa aktima nadležnih državnih organa.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *