Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Zbog aktiviranja još jedne bušotine: Proglašena vanredna situacija na otvorenim bazenima

Proglašena vanredna situacija na otvorenim bazenima

Zbog aktiviranja bušotine na kompleksu otvorenih bazena sportskog centra Štab za vanredne situacije opštine proglasio je danas, 10. marta, vanrednu situaciju u delu I Mesne zajednice, na kompleksu otvorenih bazena.

Nakon što je ekipa NIS-a izmerila nivo metana oko bušotine, opštinski štab je zbog sigurnosti zabranio boravak na kompleksu otvorenih bazena i naložio je 24-časovno obezbeđenje lokacije do likvidacije te bušotine.

„Zapaljivost je, kako su nam rekli iz NIS-a, možda nekih metar od šahta, ali prevencije radi zatvorili smo ceo bazen. Apelujem na građane da se ne približavaju ogradi kompleksa bazena sa strane termalnog bazena na tri metra i sa strane sportskog centra“, saopštila je na konferenciji za novinare zamenica komandanta Štaba za vanredne situacije opštine Bečej Svetlana Vuletić.

Nakon okončanja radova na likvidaciji nefunkcionalnog arteskog bunara u Donjem gradu, koji se takođe aktivirao nedavno, specijalna ekipa NIS-a bi trebalo da likvidira i bušotinu na kompleksu otvorenih bazena, koja je, po raspoloživim podacima, izgrađena 1920. godine.

Zamenica komandanta Štaba za vanredne situacije opštine Svetlana Vuletić

Zasad se ne zna zasigurno da li je kod sportskog centra aktivirala arteska ili geotermalna bušotina. „Ja sam pokušala da saznam o kojoj se bušotini radi i u Vodokanalu. Oni nisu mogli da mi odgovore da li je to geotermalna bušotina ili arteski bunar, ali je činjenica da je on snabdevao nekadašnje žute bazene vodom koji su pre 40-50 godina zatvoreni“, rekla je Vuletić.

S obzirom na to da su u kratkom vremenskom periodu aktivirale dve nefunkcionalne bušotine u Bečeju – u Donjem gradu i kod sportskog centra – opština je uputila molbu Rudarsko-geološkom fakultetu da izvrši ispitivanje zemljišta, rekla je Vuletić.

U odluci o proglašenju vanredne situacije zbog aktiviranja bušotine kod kompleksa otvorenih bazena navodi se da se gas ispušta nekontrolisano i u koncentraciji koja za sad nije poznata.

Štab za vanredne situacije doneo je mere u skladu sa proglašenom vanrednom situacijom kod sportskog centra: JP Vodokanal je naloženo da preduzme hitne mere u koordinaciji i organizaciji zatvaranja (likvidacije) bušotine – bunara koji se nalazi na kompleksu otvorenih bazena Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin Badža“ sa nadležnim institucijama. Komunalcu je naloženo da preduzme hitne mere obezbeđenja i nadzora na ugroženom području, a subjektima od posebnog značaja na teritoriji opštine Bečej nalaže se da budu u pripravnosti 24 časa i budu na raspolaganju komandantu OŠVS.

Pored toga, zabranjeno je korišćenja kompleksa otvorenih bazena i prostorija koja se nalaze na kompleksu otvorenih bazena Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin Badža“ i prostorije „Radio Aktiv”, zabranjen je prilazak ogradi kompleksa otvorenih bazena na udaljenosti manjoj od 3 metra i to sa istočne strane i južne strane (ograda prema termalnom bazenu i ograda prema sportskom centru).

Podsetimo da je prethodno, 8. marta proglašena vanredna situacija na delu teritorije II Mesne zajednice zbog aktiviranja arteske bušotine na uglu Republikanske ulice i ulice Nikole Tesle.

Na toj lokaciji do sada su urađene potrebne sanacije i u toku je likvidacija bušotine. Prema rečima Vuletić, vanredna situacija u tom delu Bečeja mogla bi biti ukinuta u nedelju popodne ili u ponedeljak ujutro.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *