Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Srednjoročni plan razvoja javnog preduzeća: Quo vadis, Toplana?

Quo vadis, Toplana?Degazator kod Šlajza

Srednjoročni plan strategije i razvoja Toplane od 2024. do 2028. godine koji je krajem januara usvojen na sednici Skupštine opštine Bečej bez reči obrazloženja v.d. direktora preduzeća Dobrivoja Lovrića koji je potpisan kao odgovorno lice strategije, a i bez reči rasprave u lokalnom parlamentu, deluje više kao skup želja, nego strategija.

Naime, u strategiji između ostalog piše da je plan da se u narednih pet godina završi sa izgradnjom projekta koji se sastoji od više tehničkih celina: od bunara BČHT 03/09 sa hidrotermalnim sistemom za pripremu termalne vode i odvajanje metana (to je degazator kod Šlajza koji je već izgrađen; prim. nov), prostora za čuvanje rezervoara za skladištenje gasa, opreme za prečišćavanje gasa i gasnog motora, objekta u kom se nalazi toplovodna kotlarnica za termalnu vodu sa cirkularnim postrojenjem i hemijskim tretmanom vode, toplovodna kotlarnica za prirodni gas itd. i interni putevi/staze i zelene površine u okviru kojih se nalaze pomoćni objekti i kapaciteti.

„Realizacija izgradnje projekta koji se sastoji od ovih tehničkih celina ne podrazumeva i početak sa radom. Početak rada, kao i realizacija izgradnje zavise od odluke i načina usmeravanja finansijskih sredstava od strane Opštine Bečej. Početak rada se očekuje u okviru dugoročnog plana poslovne strategije i razvoja preduzeća“, piše u srednjoročnom planu Toplane…

Inače, po pokazateljima s kraja 2022. godine, usluge Toplane je koristilo 935 domaćinstava, 1.009 stanovnika, 74 pravna lica, a ukupna grejana površina bila je nešto više od 100.000 kvadratnih metara.

Proizvedeno je 36.979.000 MJ u toku godine, a domaćinstva su potrošila 10.150.250 MJ za godinu dana, dok pravna lica 18.304.628 MJ za godinu dana.

Gubici toplotne energije u mreži bili su 30 odsto 2022. godine (za 2023. ne postoji podatak).

Od 2018. do 2022. godine domaćinstva su najmanje trošila toplotnu energiju upravo 2022, a kako se navodi, ovakvi rezultati su uslovljeni sve većim brojem isključenja sa sistema daljinskog grejanja.

Potrošnja, što se domaćinstava tiče, ide silaznom putanjom: 2022. godine udeo domaćinstava u ukupnoj potrošnji bio je 35,67 odsto, najniži od 2018. godine.

U poglavlju „koncept razvoja srednjoročne strategije“ navodi se da Toplana, ukoliko dođe do prekida snabdevanja prirodnim gasom, nema mogućnost korišćenja alternativnog izvora grejanja (godišnja isporuka prirodnog gasa je oko 1,6 miliona kubnih metara).

Rukovodioci javnih preduzeća na sednici lokalnog parlamenta – prvi s leve strane je v.d. direktora Toplane Dobrivoje Lovrić

 S druge strane, što se distributivne mreže tiče, ona je daleko veća od trenutne potrebe za potrošnjom, a nalazi se u „dosta lošem stanju i pored svih napora koji su počeli još 2010. godine da se dotrajali delovi zamene novim“.

Srednjoročna strategija usmerena je u dva pravca: Toplana mora da usmeri sve svoje napore i snage ka redovnom i kvalitetnom održavanju kotlova, gorionika i distributivne mreže.

Kako bi se održala konkurentska pozicija na tržištu (konkurent je firma Gas) „JP Toplana je postavljena pred velikim izazovom i neophodno je da se odredi optimalan odnos između kvaliteta pružanja usluge, cena i stanja tehničke opreme kako bi se funkcionisalo bez velikih gubitaka dok ne počne sa radom sistem geotermalnog daljinskog grejanja“.

Fokus je sa druge strane na izgradnji tehničkih celina – bunar BČHT 03/09 sa hidrotermalnim sistemom za pripremu termalne vode i odvajanje metana, prostor za čuvanje rezervoara za skladištenje gasa, oprema za prečišćavanje gasa i gasnog motora, objekat u kome se nalazi toplovodna kotlarnica za termalnu vodu sa cirkularnim postrojenjem i hemijskim tretmanom vode, toplovodna kotlarnica za prirodni gas itd. i interni putevi/staze i zelene površine u okviru kojih se nalaze pomoćni objekti i kapaciteti.

U strategiji piše i da se očekuje odlazak nekih kadrova iz Toplane (u penziju), te da treba zaposliti novi stručni kadar.

Ukupan broj zaposlenih u Toplani je 18. Nadzorni odbor ima tri člana.

I to je otprilike to što piše u srednjoročnom planu i strategije razvoja Toplane do 2028. godine.

Inače, Toplana je, po podacima Narodne banke Srbije, u poslednjih pet godina ukupno 536 dana bila u blokadi.

Po podacima Narodne banke Srbije, poslednje blokade računa zabeležene su od 18. januara do 20. februara (33 dana), od 4. do 26. aprila (22 dana) i od 8. septembra do 1. novembra (54 dana) 2023. godine.

Račun Toplane u 2024. godini blokiran je od 12. februara – zasad 15 dana.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *