Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Retrospektiva 2013. godine (2. deo): Godina od papira

Retrospektiva 2013. godine (2. deo): Godina od papiratrg_fontane

Početkom jula žetva pšenice započeta je i u bečejskom ataru, rod je bio veoma dobar, ali se nije znala otkupna cena. Iako je bilo najavljeno, protivgradne rakete za opštinu do leta nisu kupljene zbog, kako je rečeno, komplikovane procedure, a i nedostatka novca. Očekivalo se da će protivgradne rakete biti obezbeđene do sredine septembra.

Posao zamene prozora i vrata na zgradi Gimnazije još nije ni započet, a „kamen spoticanja“, kako su naveli u Direkciji za izgradnju, su ponovo finansije.
U mesnim zajednicama Poljanice i Radičević na izborima su izabrani novi članovi Saveta, za predsednika Saveta MZ Poljanice izabran je Tibor Serda, a za zamenika Šandor Varga, dok su u Savetu Radičevića na te funkcije izabrani Igor Brać i Suzana Đukić.
U Zelenoj ulici urađena su dva prilaza pešačkim prelazima, jedan kod gradske pijace, a drugi na uglu ulica Zelene i Danila Kiša. Ovi poslovi su, kako je rekao predsednik opštine Vuk Radojević, urađeni na sugestiju građana. Radile su se i „male stvari“, kao što je skidanje bankina sa kolovoza, za taj posao je angažovana firma „Univerzal“ iz Radičevića, koja za 3,2 miliona dinara tokom mesec dana trebala da očisti 20 kilometara saobraćajnica na teritoriji opštine. Najavljena je i rekonstrukcija i sanacija trotoara, za to je predviđeno 5 miliona dinara, a taj novac je trebao biti „potvrđen“ rebalansom opštinskog budžeta.
Dan D za PIK „Bečej“ trebao je da bude 10. jul, jer su tada poverioci kombinata u Privrednom sudu u Novom Sadu trebali da donesu odluku o tome da li će da prihvate plan reorganizacije kombinata ili će da ga „oteraju“ u bankrot, međutim, kao više puta do tada, odluka je odložena za 10. oktobar, a i u međuvremenu je napravljen novi plan reorganizacije i nova procena kapitala. Novi plan reorganizacije PIK-a „Bečej“ u stečaju ima više ozbiljnih nedostataka ali i veoma interesantan deo po kom je bivšem vlasniku PIK-a – „Irva investicijama“ i tajanstvenom investicionom fondu s egzotičnih ostrva – učešće u kapitalu PIK-a za nekoliko meseci „poraslo“ sa 4,33 odsto na 32,07 odsto. O „nedostacima“ novog, prerađenog plana reorganizacije su i predsednik opštine Vuk Radojević i član Odbora poverilaca Mihajlo Ćelić uputili dopis Privrednom sudu i PIK-u „Bečej“ krajem juna meseca, tražeći odlaganje ročišta poverilaca za oktobar mesec kako bi se do tada napravio prihvatljiv i održiv plan reorganizacije PIK-a.
Od januara do kraja juna za 21 javnu nabavku male vrednosti i za jednu javnu nabavku male vrednosti u pregovaračkom postupku lokalna samouprava je potrošila 39,4 miliona dinara. Inače, po Planu javnih nabavki za 2013. godinu predviđeno je da se za 27 javnih nabavki potroši ukupno 47,9 miliona dinara, a u toj sumi je i novac koji obezbeđuju drugi nivoi vlasti.
Na Prvenstvu Evrope u disko densu održanom u Švedskoj, Aleksandra Radić, plesačica iz Bečeja, osvojila je peto mesto, a za evropski uspeh joj je u Gradskom pozorištu priređen svečani doček.
Spomen kuća braće Tan i interaktivni naučni park dobili su upotrebnu dozvolu i od jula su zvanično otvoreni za javnost, a očekivalo se i uređenje dvorišta u kući Tan, za to je Ministarstvo ljudskih resursa Vlade Mađarske odobrilo oko 30.000 evra.
Početkom jula lokalna samouprava je objavila konkurse za izbor direktora u javnim preduzećima u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, donetim krajem prošle godine.
Dan boraca obeležen je i u Bečeju komemorativnim skupom kod spomen obeležja žrtvama fašizma na pravoslavnom groblju.
Bečejsko udruženje mladih, pošto je za tu namenu obezbedilo novac, najavilo je označavanje opštinskih automobila s ciljem da bude uočljivo ko nakon radnog vremena koristi službeni auto u privatne svrhe.
U bečejskoj Gimnaziji uvedena je akademska mreža, koja treba da omogući modernizaciju nastave, a uspostavljanjem video-komunikacije sa Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu demonstrirano je i kako ona funkcioniše. Najavljena je i prva video konferencija sa CERN-om za oktobar ili novembar.
U julu je u gradskoj kući organizovan prijem za sve uspešne učenike iz osnovnih i srednjih škola, na kom je nagrađeno 66 đaka koji su bili uspešni na regionalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima.
Meštani Bačkog Petrovog Sela sredinom jula dvodnevnom manifestacijom obeležili su „Petrovoselske dane“ koje je posetilo više hiljada ljudi.
U Savetu Mesne zajednice Bačko Gradište došlo je do promena, na sednici je prihvaćena ostavka dosadašnjeg predsednika Saveta Vladimira Jovanovića i usvojen je novi statut Mesne zajednice, a nekoliko dana kasnije za novog predsednika Saveta većinom glasova izabrana je dotadašnja zamenica predsednika Saveta Katalin Mužlai, a za njenog zamenika Goran Ivanišević. Dan nakon podnošenja ostavke dotadašnji predsednik Saveta Mesne zajednice Bačko Gradište Vladimir Jovanović je na konferenciji za novinare saopštio da su razlozi njegove ostavke to što su pojedini članovi Saveta svojim nedolaženjem na sednice bojkotovali rad ovog tela, zatim su to priče o njemu i njegovom radu i na kraju posmrtnica sa njegovom slikom i imenom, koja je ranije bila zalepljena ispred zgrade Mesne zajednice, ali je govorio i o tome šta se i kako radilo u Mesnoj zajednici.
O problemima prilikom primene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, govorilo se u Bečeju u julu na okruglom stolu koji su organizovali „Transparentnost Srbija“ i Bečejsko udruženje mladih, na kojem je rečeno da su bečejske partije potrošile milion dinara na kampanju, a predstavnica Agencije za borbu protiv korupcije Maja Srećković rekla je da je Agencija podnela prekršajne prijave protiv stranaka vojvođanskih Mađara u Bečeju – Saveza vojvođanskih Mađara, Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Pokreta mađarske nade i Za sve nas – Građanskog saveza Mađara – jer nisu Agenciji dostavile izveštaj o troškovima kampanje za lokalne izbore u 2012. godini. Očekivalo se još nekoliko prijava, jer su mnogi lokalni takmaci na izborima Agenciji uputili nepotpune izveštaje.
U julu se još nije znalo da li će i kada biti sanirana deponija u Botri, jer revizija projekta sanacije i rekultivacije deponije, koju je do kraja maja 2013. godine trebao da uradi Institut „Kirilo Savić“ iz Beograda za 2,5 miliona dinara, nije urađena. Direktor Direkcije za izgradnju Goran Matić je rekao da se radi novi projekat, pošto je prošlo pet godina i period važnosti starog projekta je istekao, te da izrada novog projekta treba da bude završena do kraja jula.
U cilju smanjenja broja nezaposlenih lokalna samouprava je raspisala četiri javna poziva za dodelu subvencija kroz podsticajne mere koje se odnose na samozapošljavanje, otvaranje i opremanje novih radnih mesta, zapošljavanje pripravnika i javne radove, za ukupno 29 osoba, a za to je opredeljeno je 5.200.000 dinara.
Društvo za borbu protiv šećerne bolesti opštine Bečej je u Bačkom Petrovom Selu realizovalo akciju besplatne kontrole nivoa šećera u krvi kojoj se odazvalo oko 200 meštana.
Od sredine jula komunalno preduzeće Potisje izmenilo je red odvoženja smeća, a Komunalac je otpočeo akciju suzbijanja ambrozije.
U bašti Pozorišnog kluba letnju sezonu i muzički program otvorio je akustični sastav „Limited edišn“, u centru grada priređen je mali festival rukotvorina „Ženski kutak“, a u Drljanu je u saradnji sa Kulturnim društvom „Kutašpusta“ održana proslava za dana sela.
Tokom jula se, nakon pola veka, uređivala i svečana sala u gradskoj kući, menjane su zavese, tepih i stolice za čiju nabavku je potrošeno 1.094.246 dinаrа, a posao je trebao da se završi do 1. avgusta i svečane sednice Skupštine opštine za Dan grada.
Ipak, pre svečane sednice, lokalni parlament je zasedao i poslednjeg vikenda u julu mesecu, a na dnevnom redu, iako je trebalo, nije bilo donošenje rebalansa opštinskog budžeta i izveštaj o izvršenju opštinskog budžeta u prvoj polovini godine. Na sednici je sa dnevnog reda skinut i predlog rešenja o utvrđivanju početne cene za otuđenje, odnosno davanje u zakup građevinskog zemljišta, a umesto te tačke odbornici Skupštine opštine su konstatovali da član Opštinskog veća Laslo Friš više neće biti član Skupštine komunalnog preduzeća Potisje u ime lokalne samouprave, jer je Agencija za borbu protiv korupcije navela da Friš ne može istovremeno da vrši dve funkcije. Odbornici su zatim usvojili odluku o pijacama na teritoriji opštine kojom se ti poslovi poveravaju JP Komunalac umesto dosadašnjih „upravljača“ i ubirača prihoda, mesnih zajednica. Odbornici su usvojili i izmenu Statuta sportskog centra „Mladost“ kojom je omogućeno da ustanova nosi ime Đorđa Predina, a za direktora Gradskog pozorišta imenovali dotadašnjeg vršioca dužnosti direktora Zdravka Petrovića.
Agencija za energetiku Republike Srbija (AERS) je donela odluku o povećanju cene struje za 10,9 odsto od 1. avgusta na zahtev Elektroprivrede Srbije (EPS).

Avgust

Dan opštine Bečej, 1. avgust, lokalna vlast obeležila je svečanom sednicom Skupštine opštine. Svečanosti su prisustvovali predstavnici prijateljskih opština i bratskih gradova, Zlatice, Galante, Čongrada i Banovića, odbornici lokalnog parlamenta i predstavnici lokalne samouprave, direktori i predstavnici ustanova i preduzeća i druge zvanice. Na svečanoj sednici Skupštine opštine povodom Dana grada, predsednik opštine Vuk Radojević i predsednik Skupštine opštine Peter Knezi uručili su plakete dobitnicima godišnje nagrade opštine: orkestru „Fokoš“ iz Bečeja, Stonoteniskom klubu Vojvodina iz Bačkog Gradišta, Gimnaziji Bečej, Iloni Varnju, penzionisanoj profesorki mađarskog jezika iz Bečeja, Ferencu Beretki, profesoru mađarskog jezika i književnosti i prevodiocu iz Bačkog Petrovog Sela, Vlastimiru Jankovu, novinaru iz Bečeja i Jožefu Čabiju, kovaču i potkivaču iz Bečeja, a potom su govorili o danu grada i o jednogodišnjem učinku lokalne vlasti, te nije izostalo ni pominjanje šta je, po mišljenju predsednika, loše radila prethodna vlast. Odbornici opozicione Demokratske stranke, Slobodan Zlokolica i Budislav Medurić, napustili su skup, smatrajući da svečana sednica, na kojoj su prisustvovali i gosti iz Srbije i inostranstva, nije mesto za takav način govora. Međutim, ni za ovo peto obeležavanje dana opštine, kao ni prethodne godine, nije bilo „hleba i igara“ za obične građane, ali je za opštinske funkcionere, njihove goste i zvanice priređen koktel u jednom bečejskom restoranu, a za goste iz bratskih gradova narednog dana organizovan je i jednodnevni izlet u Beograd, Zemun i Sremske Karlovce. Interesantno je da je koktelu prisustvovao i Luka Karadžić.
Istog dana u Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta otvorena je izložba slika nastalih tokom maja na likovnoj koloniji „Krug“ koju je organizovala Turistička organizacija Bečej u saradnji sa akademskim slikarom Viktorom Škrabanjem, koji je kao počasni građanin Bečeja u znak zahvalnosti svoju veliku pastel sliku nazvanu „Pokrivanje“ poklonio opštini. Ostale slike su se sredinom avgusta našle na aukcijskoj prodaji, od prodaje četiri slike prikupljeno je 850 evra, a taj prihod je, kako je rečeno, namenjen obrazovno-vaspitnim ustanovama u bečejskoj opštini.
U Narodnoj biblioteci je 1. avgusta priređena izložba starih bečejskih razglednica, na kojima su ovekovečeni objekti kojih više nema ili se na njima vidi kako su se neki objekti ili delovi grada menjali.
Tokom avgusta u radu Narodne biblioteke uvedeno je niz novina, te je tako članovima ove ustanove osim mnoštva novih knjiga, na raspolaganju novi sajt ustanove (www.biblioteka-becej.rs), kao i stranica na socijalnoj mreži, pokrenut je i servis kućne dostave knjiga namenjen za osobe sa invaliditetom, starija i hronično obolela lica, onima koji se oporavljaju od bolesti, trudnicama, porodiljama, kao i starijim osobama koja se otežano kreću po istom cenovniku kao za redovne usluge u biblioteci.
U avgustu je 54 bivša radnika fabrike „8. oktobar“, koja je privatizovana 28. februara 2007. godine, a u stečaj otišla 24. juna 2011. godine, dobilo rešenja o isplati devet neto minimalnih zarada preko Republičkog fonda solidarnosti.
Rod pšenice u bečejskom ataru je iznad očekivanja, a na nekim parcelama požnjevene su rekordne količine pšenice, međutim, otkupna cena je 30 odsto niža nego prošle godine.
U avgustu je Komisija za zaštitu prava je na osnovu žalbe firme „Komgrad“ poništila postupak javne nabavke za izbor izvođača za krpljenje udarnih rupa na saobraćajnicama u Bečeju i naložila da se sprovede novi. Direktor Direkcije za izgradnju Goran Matić je rekao da će postupak javne nabavke biti ponovljen do kraja avgusta ali da radovi neće biti započeti pre oktobra meseca. Za krpljenje rupa je u opštinskom budžetu predviđeno 7,5 miliona dinara. Matić je najavio i da će Direkcija za izgradnju da tuži firmu „Komgrad“, jer ona nije ispunila obaveze iz ugovora koji je zaključen za poslove zimskog održavanja puteva u Bečeju.
Iz lokalne samouprave je saopšteno da su predsednik opštine Vuk Radojević i njegova zamenica Tamara Ivanišević na sastanku sa predstavnicima Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, dogovorili da iznos od 23 miliona dinara, koji je opštini pre nekoliko godina odobren za saniranje gradskog smetlišta „Botra“, a koje ni do danas nije započeto, ipak ostane na opštinskom računu do kraja godine, uz potpisivanje aneksa ugovora.
Ugovor o sufinansiranju unapređenja institucionalnih i upravljačkih kapaciteta u ime bečejske lokalne samouprave u Vladi Vojvodine potpisao je član Opštinskog veća zadužen za investicije i razvoj Dalibor Kekić, a time je opštini obezbeđeno 1.105.000 dinara koji će biti utrošeni da se napravi višenamenski prostor u delu opštinske zgrade.
U avgustu je u Bačkom Gradištu održan treći volonterski radni kamp „Uhvati dugu“ u organizaciji Kancelarije za mlade opštine Bečej u saradnji sa Volonterskim centrom Vojvodine i lokalnom samoupravom, a Bečejsko udruženje mladih je na fudbalskom stadionu u Bačkom Gradištu četvrti put organizovalo „Olimpijadu starih sportova“ u partnerstvu sa savezom Sport za sve Vojvodine i Turističkom organizacijom opštine Bečej.
Grupa „Fingerbang“ je humanitarnim koncertom proslavila svoj jedanaesti rođendan u Pozorišnom klubu, a dobrovoljni prilozi i prihod od prodaje majica namenjeni su četrnaestogodišnjem dečaku iz Bečeja, koji boluje od dijabetesa.
U avgustu se član Opštinskog veća Miomir Jelenić javno izvinio građanima i priznao da je „pogrešio“ jer je službeno vozilo parkirao na mestima predviđenim za osobe sa invaliditetom i trotoarima, što su građani fotografisali a potom su te fotografije objavljene i na društvenim mrežama.
Komunalac je pokrenuo proceduru registracije prihvatilišta za pse u Bečeju u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja i novim pravilnicima, te je iz tih razloga urađeno i preuređenje prostora u azilu.
Zbog najave zatvaranja vrtića na Telepu u Bačkom Gradištu uoči početka školske godine prvo su protestovali roditelji dece iz ovog naseljenog mesta uz podršku Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, a potom su bečejski odbori Demokratske stranke, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Stranke mađarskog jedinstva uputili čelnicima opštinske vlasti i Dečjeg vrtića „Labud Pejović“ pitanje zbog čega se zatvara taj objekat u Bačkom Gradištu. Direktorica dečjeg vrtića „Labud Pejović“ Magdolna Ferenc je rekla da je to samo predlog a ne konačna odluka, uz obrazloženje da je razlog smanjenje broja dece i loša finansijska situacija dečjeg vrtića.

Septembar

Prvog septembra iz Bečeja je emitovana emisija za široke narodne mase „Žikina šarenica“. Za to je opština platila oko 900 evra.
U osnovne škole na teritoriji opštine Bečej u prve razrede upisano je više od 400 đaka. Uoči početka školske godine na kritičnim mestima u blizini škola u Bečeju postavljeni su novi ili su popravljeni postojeći „ležeći policajci“.
Početkom septembra tokom noći opljačkane su prostorije Mesne zajednice u Mileševu, a u Bačkom Petrovom Selu pretučena su dvojica mladića, što je izazvalo pominjanje uspostavljanja civilne straže.
Nakon nešto više od mesec dana kašnjenja, početkom septembra, uključena je rasveta u Gornjem parku kod Dečjeg dispanzera, a direktor Direkcije za izgradnju je tom prilikom najavio nastavak uređenja parka i rekao da će biti sanirane postojeće i izgrađene nove betonske staze, kao i da će se postaviti parkovski mobilijar.
U ulici Miloša Crnjanskog, počevši od trga „Čilag“ do Zmaj Jovine, počela je druga faza rekonstrukcije magistralnog vrelovoda, za to je iz opštinskog budžeta obezbeđeno 29 miliona dinara.
Pokrajinski ombudsman uputio je preporuku opštinskoj vlasti za ukidanje naplate poljarine, jer Skupštinа оpštinе Bеčеј niје imаlа оvlаšćеnjе dа svојоm оdlukоm prоpišе оbаvеzu plаćаnjа nаknаdе zа pоlјоčuvаrskе službе koja je uvedena još 2011. godine.
U svim objektima Doma zdravlja na teritoriji opštine Bečej postavljen je savremeni alarmni sistem, a 3,2 miliona dinara za ove namene obezbeđeno je iz opštinskog budžeta. Direktor Doma zdravlja za početak oktobra najavio je i ugradnju lifta u centralni objekat u Bečeju, čija je vrednost 3,4 miliona dinara.
Predsednik Opštinskog saveta za bezbednost Nenad Tomašević saopštio je da su se članovi Saveta, na inicijativu predsednika opštine odrekli naknada za rad u toku 2013. godine.
Komunalac je proširio delokrug rada i van teritorije opštine.
U septembru su u Bečeju održani tradicionalni Dani Lovačkog udruženja, na hipodromu kraj Tise, posle više decenija pauze, ponovo su organizovane trke oldtajmer motora, a u Radičeviću su meštani trodnevnom manifestacijom obeležili Dan sela.
Kancelarijski prostor u Gradskom pozorištu saniran je po nalogu inspektora i rešenju Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, a i prostor Pozorišnog kluba je dobio novi izgled. Osim toga, pozorište je u novu sezonu ušlo i sa novom audio-vizuelnom opremom vrednom oko milion dinara.
Sredinom septembra organizovana je prva javna rasprava o nacrtu teksta revidirane Strategije lokalnog održivog razvoja opštine od 2014. do 2020. godine. Inače, proces revizije Strategije trebao je da bude završen do kraja 2012. godine, za taj posao je iz budžeta opštine Regionalnoj razvojnoj agenciji Bačka isplaćeno oko 12.000 evra.
Direktor budimpeštanskog Instituta osoba sa invaliditetom Mihalj Kogon je u septembru Bečejskoj Gimnaziji donirao mobilnu rampu za nesmetano kretanje osoba sa invaliditetom. Gimnaziju trenutno ne pohađa nijedan đak sa invaliditetom.
Krajem septembra u Bačkom Petrovom Selu održan je i treći vašar.
U Bečeju je priređena osma međunarodna izložba pronalazača i izumitelja „Ideja 2013 Bečej“ u Galeriji „Krug“, koju organizuje Klub stvaralaca i inovatora Društva intelektualaca „Braća Tan“, a nakon otvaranja manifestacije predstavnici udruženja koja su učestvovala na izložbi potpisali su akt o prihvatanju ideje osnivanja Unije pronalazača i inovatora podunavskih zemalja.

Oktobar

Oktobar mesec počeo je u znaku Dečje nedelje i pod sloganom: „Slušajte mama i tata, želim sestru ili brata“, ali i obeležavanjem dana oslobođenja Bečeja od fašizma u Drugom svetskom ratu, povodom toga je upriličena svečana akademija u Gradskom pozorištu kojoj su pored brojnih zvanica prisustvovali i gosti iz Rusije, a održane su i „Trke ulicama grada“ u organizaciji Saveza sportova opštine Bečej i lokalne samouprave u kojima je učestvovalo oko 700 učenika iz osnovnih i srednjih škola.
U oktobru je bio blokiran opštinski račun zbog duga od preko milion dinara, a prema objašnjenju predsednik opštine Vuka Radojevića, u pitanju je „softver“ i „tehnika“, te će taj problem brzo biti rešen, čim se račun koji je „iskočio“ isplati.
Opštinu Bečej su u oktobru posetili državni sekretar za sport Predrag Peruničić i predsednik Saveza za školski sport Srbije Željko Tanasković, tom prilikom su obišli i školu „Zdravko Gložanski“ i doneli komplet sportskih rekvizita, jer se u školi od ove godine sprovodi zajednički projekat Ministarstva omladine i sporta i Saveza za školski sport „Sport u škole“.
U Ekonomsko-trgovinskoj školi započeta je realizacija pilot projekta pod nazivom „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, koji je pokrenuo Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, a izvođenju prvog časa u okviru predmeta „seksualno vaspitanje“ prisustvovali su predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Čobanu.
U okviru međunarodne razmene učenika u Bečeju su boravili đaci iz Poljske, a na završnoj priredbi u Gradskom pozorištu, direktor Gimnazije Miodrag Basarić ozvaničio je saradnju između dve škole memorandumom o saradnji.
Posao ugradnje prozora i vrata na zgradi Gimnazije je trebao da bude okončan do kraja oktobra.
Na zatvorenim bazenima Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin-Badža“ sredinom oktobra počela je besplatna škola plivanja.
U oktobru je Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Bačkog Petrovog Sela obeležilo 130 godina postojanja, Bečejcu Blaži Stajiću na proslavi slave Eparhije bačke u Srbobranu patrijarh srpski Irinej uručio je visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, orden Svetog Save drugog reda, a na završnici „Tesla festa“ u Novom Sadu zlatnom plaketom sa likom Nikole Tesle za svoje patente nagrađeni su Bečejci Đerđ Sabo i Ištvan Hali, a srebrnim plaketama Ištvan Gilvazi i Tibor Šipoš.
Na dnevnom redu sednice Skupštine opštine s nekoliko meseci zakašnjenja bio je izveštaj o trošenju novca iz opštinskog budžeta u prvoj polovini godine. O izvršenju budžeta od 1. januara do 30. juna govorio je načelnik finansijske službe Đorđe Popov koji je kazao da su ostvareni prihodi u visini od 468 miliona dinara, a rashodi iznose 464 miliona. Odbornici su usvojili odluku o izmenama i dopunama Statuta opštine, dali su saglasnost i na Statut Predškolske ustanove „Labud Pejović“ i usvojili rešenje o imenovanju Zorana Grbića za direktora Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine Bečej „Đorđe Predin-Badža“, a i Gradski muzej je posle tri-četiri godine dobio direktora, na tu funkciju je postavljen Dušan Ivetić, diplomirani etnolog. Odbornik Saveza vojvođanskih Mađara Viktor Molnar podneo je ostavku na tu funkciju postupajući po rešenju Agencije za borbu protiv korupcije, koja smatra da je funkcija lokalnog odbornika nespojiva s njegovom funkcijom u organima pokrajinske vlasti (pomoćnik je pokrajinskog sekretara za poljoprivredu u Sektoru za stočnu proizvodnju). Mesto Molnara sa liste SVM-a zauzeo je Robert Ric.
Zbog kašnjenja u donošenju rebalansa opštinskog budžeta nisu isplaćene plate u dečjem vrtiću.
U Mesnoj zajednici Radičević za novog sekretara izabran je Momčilo Stupar.
Opštini Bečej Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova odobrio je tri miliona dinara za projekat uređenja zadužbine Bogdana Dunđerskog u centru grada, čija je ukupna vrednost 10,2 miliona dinara, iz opštinskog budžeta trebalo bi da se obezbedi 5,5 miliona dinara, a 1,6 miliona dinara iz drugih izvora.
U oktobru je započeto krpljenje udarnih rupa na teritoriji opštine, a ovaj posao u ponovljenom postupku javne nabavke je dobilo akcionarsko društvo Vojvodinaput-Bačkaput iz Novog Sada, za ugovorenu vrednost radova od 6.787.160 dinara (sa PDV-om). Protiv firme „Komgrad“ iz Subotice, koja je uložila žalbu u prvom postupku javne nabavke, iako je bilo najavljeno, Direkcija za izgradnju Bečej ipak nije podnela tužbu zbog nepoštovanja odredbi ugovora za zimsko održavanja puteva u Bečeju za koje je bila angažovana prošle godine.
Firma Vojvodinaput-Bačkaput je 16. oktobra Direkciji za izgradnju Bečeja dostavila opomenu pred tužbu zbog duga za sanaciju Iđoškog puta u iznosu od 5.924.376 dinara bez kamate. U vezi toga direktor Direkcije Goran Matić je rekao da do ovoga ne bi došlo da su sredstva od pet miliona dinara koje je opština uputila Direkciji 2011. godine za regulisanje obaveza prema firmi Vojvodinaput-Bačkaput namenski i potrošena, ali da taj novac nije uplaćen toj firmi, te da je rukovodstvo Direkcije angažovalo revizorsku kuću da uradi reviziju poslovanja ovog javnog preduzeća.
Par dana pre zvaničnog početka grejne sezone okončana je rekonstrukcija magistralnog vrelovoda u ulici Miloša Crnjanskog.
Od 15. oktobra računaju se veće cene za daljinsko grejanje koje za stambeni prostor iznosi 7,76 dinara po kilovatsatu bez PDV-a.
U oktobru je u Galeriji „Krug“ u Bečeju održana javna debata o energetskoj efikasnosti, odnosno o racionalnijoj potrošnji energije u stambenom građevinarstvu, kao završnica projekta „Otkriti energiju“.
U Narodnoj biblioteci predstavljena je monografija „Hram svetog velikomučenika Georgija u Bečeju 1858-2008“ autora Dragiše Slavića.

Novembar

Povodom dana sećanja na nevine žrtve pogubljene 1944. i 1945. godine, na velikom katoličkom groblju 1. novembra održan je komemorativni skup u organizaciji lokalne samouprave.
U Galeriji „Krug“ publici se treći put samostalnom izložbom predstavila akademska slikarka Tijana Grujić iz Bečeja, a na sceni „Zlatan Dorić“ Gradskog pozorišta izvedene su dve pozorišne predstave – „Aladin“, predstava za decu Novosadskog novog teatra i „Klara, dogodilo se nešto neočekivano“, predstava za odrasle „Scene maska“ iz Šapca.
Gas Bečej je prigodnim programom u Narodnoj biblioteci obeležio desetogodišnjicu rada i tom prilikom uručio donacije od po 20.000 dinara predstavnicima deset civilnih udruženja.
Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležen je u Bečeju tribinom u Gimnaziji, na kojoj je govorio istoričar mr Milivoj Bešlin.
Početkom novembra u svečanoj sali Skupštine opštine Bečej upriličena je promocija dvojezične knjige „Óbecse a polgárosodás útján – Bečej na putu ka građanskom društvu“. Reč je o publikaciji koja je „rezultat“ prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, u čijem stvaranju je učestvovala grupa autora, naučnika i istraživača iz različitih oblasti iz obe države, a sve to, u jednu celinu uredio je i uobličio dr Norbert Gleser, glavni urednik, dok je opština Bečej izdavač i finansijer knjige. Povodom promocije knjige „Bečej na putu ka građanskom društvu“ nešto ranije priređene su i dve prateće manifestacije u Gradskom muzeju i Narodnoj biblioteci.
Predstavnici škole „Petefi Šandor“ i Vlade Vojvodine 12. novembra potpisali su ugovor o dodeli 3,6 miliona dinara za završetak izgradnje fiskulturne sale u školi „Petefi Šandor“. Početak radova je najavljen za sredinu decembra, a završetak sale, čija je izgradnja započeta 2010. godine, do proleća.
Izmeštanje tranzitnog saobraćaja sa Sojarskog puta na tzv. stari tranzitni put, u ulice Mihalja Tančiča i Hajduka Veljka, „samo do 15. novembra“ na zahtev fabrike Sojaproteina zbog povećanog intenziteta dopreme zrna soje u fabriku ali i bezbednosti saobraćaja jer su u toku bili i radovi na krpljenju udarnih rupa, izazvalo je revolt građana koji žive u tim ulicama, jer se poslednjih nekoliko godina bezuspešno bore protiv toga i više puta žalili nadležnima u lokalnoj samoupravi pošto su im kuće oštećene zbog prolaska teških kamiona u toj ulici.
Kulturno-umetničkim programom u MKD „Petefi Šandor“ obeležen je Međunarodni dan tolerancije, međutim, iako se ova manifestacija u Bečeju organizuje već šesti put, odziv građana nije bio na očekivanom nivou.
Održavanje puteva u zimskom periodu na teritoriji opštine Bečej će i ove godine raditi firma „Komgrad“ iz Subotice, pošto je drugi ponuđač koji je izabran na tenderu odustao od ovog posla.
Na sednici lokalnog parlamenta na mandatni period od 2013. do 2017. godine u JP Komunalac za direktora izabran je dosadašnji direktor Norbert Kovač, diplomirani mašinski inženjer. U JP Direkcija za izgradnju takođe je ostao na funkciji dosadašnji prvi čovek preduzeća Goran Matić, diplomirani ekonomista, a u JP Toplana Dejan Vuković, diplomirani inženjer mašinstva. U JP Vodokanal na funkciju vršioca dužnosti direktora na period od šest meseci postavljen je Aleksandar Marić, diplomirani agronom, koji je do tada bio pomoćnik predsednika opštine zadužen za odnose sa javnošću. Marić je postavljen, jer je dotadašnji direktor Vodokanala Slobodan Mitrović povukao svoju kandidaturu za mesto direktora u ovom javnom preduzeću zbog, kako je naveo, „ličnih i porodičnih razloga“, a da je pri tom bio i jedini kandidat.
Na sednici skupštine konstatovan je prestanak mandata odbornika Roberta Rica sa liste Saveza vojvođanskih Mađara (koji je na odborničko mesto imenovan na prethodnoj sednici). Novi odbornik je Jožef Keringer koji se pismeno izjasnio da pristupa odborničkoj listi SVM-a.
U novembru je počelo sprovođenje projekta „Prevencija nasilja i zlostavljanja dece putem informaciono komunikacione tehnologije (IKT) u osnovnim i srednjim školama“ na teritoriji opštine na preporuku opštinskog Saveta za bezbednost.
Dugogodišnji dobrovoljni vatrogasac i radnik Opštinske uprave Bečej Jožef F. Varga odlikovan je ordenom Zlatni krst, koji dodeljuje Vatrogasni savez Srbije povodom Dana vatrogasaca Srbije.
Kancelarija za mlade opštine pokrenula je niz humanitarnih aktivnosti za prikupljanje novčane pomoći namenjene lečenju sugrađanke Ivane Ćurčić.
Bečejska firma „KNOTT Autoflex YUG“ d.o.o. obeležila je deset godina postojanja, a deseti rođendan humanitarnom žurkom u Pozorišnom klubu proslavila je i „Filadendron produkcija“.
Pravi „bum“ u Gradskom pozorištu izazvale su 3D projekcije, koje je bilo da gleda preko hiljadu ljudi.
Posle nešto više od godinu dana od svečanog otvaranja adaptiranih podrumskih prostorija u zgradi Narodne biblioteke u Bečeju, ponovo se izvode građevinski radovi, ovog puta reč je o otklanjanju nedostataka koje su utvrdili stručnjaci iz pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Ugovor o dodeli tri miliona dinara za rekonstrukciju zadužbine Bogdana Dunđerskog u centru Bečeja sredinom novembra u gradskoj kući potpisali su pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i predsednik opštine Vuk Radojević u prisustvu pokrajinskog poslanika Slobodana Zlokolice i zamenice predsednika opštine Tamare Ivanišević. Po konkursu predviđeni rok za rekonstrukciju objekta je devet meseci, te bi zadužbina Bogdana Dunđerskog trebala da „zasija“ u septembru ili oktobru 2014. godine. Vasin je najavio i da će opštini Bečej biti dodeljeno i milion dinara za realizaciju projekta „Bezbedna škola“ (za uvođenje video-nadzora u osnovnim školama „Zdravko Gložanski“ i „Šamu Mihalj“) i još 400.000 dinara za uvođenje besplatnog interneta na nekoliko lokacija.
Sredinom novembra pred lokalnim odbornicima se, pored izveštaja o izvršenju budžeta za prvih devet meseci 2013. godine, našao i dugo očekivani rebalans opštinskog budžeta o čemu su predstavnici vladajuće koalicije i opozicije više od dva sata žučno raspravljali i međusobno optuživali, a najviše se diskutovalo o (ne)isplaćivanju zarada zaposlenima u vrtiću „Labud Pejović“. Rebalansom je planirani budžet za 2013. godinu smanjen sa 1,37 na 1,22 milijardi dinara.
Predsednik opštine i direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Vuk Radojević i Zoran Krejović su sredinom novembra potpisali protokol o saradnji u implementaciji rezultata projekta IGIS koncipiranog za RGZ kao sveobuhvatan kooperativni program, koji obezbeđuje servisne usluge u Srbiji primenom komponenti visoke tehnologije. To podrazumeva satelitsko snimanje prostora, odnosno prikupljanje, obradu, arhiviranje, upravljanje, analizu i prikaz informacija o realnom svetu.
U hali Ustanove za sportsku i kulturnu aktivnost omladine „Đorđe Predin-Badža“ pred oko dve hiljade gledalaca, nastupili su folklorni ansambli KUD „Bambi“ iz Beča, KUD „Vila“ iz Novog Sada i ANIP „Đido“ Gradskog pozorišta iz Bečeja, u Gradskom pozorištu je gostovao Darko Rundek, a u Galeriji „Krug“ priređena je izložba slika „Slavni sinovi ravnice“ arhitekte i slikara Milana Stojkova iz Sombora. Krajem novembra u Narodnoj biblioteci predstavljen je novi broj časopisa za književnost i umetnost „Tisa“.
Na 17. sednici Skupštine opštine 29. novembra lokalni odbornici usvojili su Odluku o utvrđivаnju elemenаtа porezа nа imovinu zа teritoriju opštine, kojom je predviđena maksimalna stopa oporezivanja od 0,4 odsto.

Decembar

Ugovore o dodeli podsticajnih sredstava za zapošljavanje 18 osoba u opštini u ime lokalne samouprave potpisao je predsednik opštine Vuk Radojević sa devet poslodavaca. Za program politike zapošljavanja u 2013. godini opština Bečej i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova obezbedili su fond u iznosu od 4.168.605 dinara, a zbog 1,6 miliona dinara manje od planiranih odustalo se od subvencionisanja samozapošljavanja.
Dan osoba sa invaliditetom u Bečeju je obeležen u školi „Bratstvo“ gde su organizovane kreativne radionice, prezentacija programa o dodatnoj podršci ŠOSO „Bratstvo“, deci sa smetnjama u razvoju koja pohađaju tipične škole i vrtiće, ali i predstavljanje autobiografskog romana „Prokleti Down“ Radmile Obradović Žarić.
Početkom decembra Mesna zajednica „8. oktobar“ iz Bačkog Petrovog Sela organizovala je zbor građana na kojem se sa predstavnicima lokalne vlasti razgovaralo o problemima sela, pre svega o sudbini pijace i vašarišta, jer se građani protive tome što će pijacom i vašarištem, prema odluci lokalnog parlamenta ubuduće gazdovati Komunalac. Zbog toga su meštani sela inicirali i prikupljanje potpisa za peticiju kojom traže od lokalne vlasti da Mesna zajednica i dalje upravlja pijacom i vašarištem, kako bi se prihodi od tih delatnosti i dalje slivali u kasu mesne zajednice.
Od 1. decembra, cena gasa u Srbiji je niža od 2,7 do 3,5 odsto i u proseku iznosi 41,8 dinara po kubnom metru bez PDV-a.
U centru Bečeja, na gradskom trgu, otvorena je Internacionalna foto-izložba filmskih lokacija iz Rumunije.
Iako je direktor Doma zdravlja u septembru najavio da će u centralnom objektu Doma zdravlja u Bečeju biti ugrađen lift, do sredine decembra ovaj posao nije urađen, jer se, kako je rečeno, čeka komponenta za lift, koja treba da se uveze iz Italije.
Predstava Dramskog studija mladih iz Bečeja „Leons i Lena“ pobedila je na festivalu u Beloj Palanci, gde su pored prve nagrade za predstavu dodeljene i nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu Filipu Sadžakovu i Gordani Adamov.
Bečej je nakratko ponovo imao „sportski sjaj“, jer je u sportskom centru održan Superkup Evrope u vaterpolu. Crvena zvezda iz Beograda je na utakmici pobedila Radnički iz Kragujevca. Tom prilikom je u sportskom centru, koji odnedavno nosi njegovo ime, otkrivena bista Đorđa Predina, nekadašnjeg predsednika opštine i čoveka ko je veoma mnogo učinio za to da bečejski vaterpolo klub ima zvezdani sjaj. Taj sjaj je do danas izbledeo.
U decembru je Ekonomsko-trgovinska škola svečanom akademijom obeležila svoj 65. rođendan, a Narodna biblioteka u Bečeju prigodnim programom proslavila svoj dan.
Predstavnici lokalne vlasti su saopštili da su sa njihove strane urađene sve pripreme kako bi od 1. januara u Bečeju ponovo počeli da rade sud i tužilaštvo.
Uoči božićnih i novogodišnjih praznika učenici dramske sekcije OŠ „Zdravko Gložanski“ na sceni Gradskog pozorišta izveli su predstavu „Šta se to dešava sa nama?“, a učenici Muzičke škole „Petar Konjović“ priredili su tradicionalan novogodišnji koncert.
U centru grada 23. decembra otvoren je drugi „Zimski festival“ koji bi trebao da udahne duh praznične atmosfere, s obzirom da ni ove godine nije bilo organizovanog dočeka na trgu, a i obećano klizalište je „na mišiće“ stiglo u poslednjem trenutku.
Krajem decembra održana je, pro forme radi, i javna rasprava o budžetu, a u „minut do 12“, 30. decembra i sednica lokalnog parlamenta na kojoj je usvojen budžet za 2014. godinu, koji će biti „težak“ oko 1,27 milijardi dinara.

LJ.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *