Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Saradnja opštine i preduzetnika: Preporuka: angažujte lokalne firme

Saradnja opštine i preduzetnika: Preporuka: angažujte lokalne firmetrg_fontane

Opštinska vlast je u utorak „spojila“ predstavnike indirektnih korisnika opštinskog budžeta – pre svega škole – s predstavnicima civilne organizacije Opšte udruženje preduzetnika „u nameri da one indirektne korisnike koji od nas dobijaju sredstva za svoje materijalne troškove, zamolimo da prilikom ulaganja, investicija, popravki, održavanja svojih objekata obrate pažnju na to da izvođači budu iz naše opštine, da preferiraju naše Opšte udruženje preduzetnika, odnosno bečejsku malu privredu“, objasnio je novinarima predsednik opštine Peter Knezi i izrazio nadu i veru da će se pomenuti korisnici novca iz opštinske kase ubuduće vladati po predlogu iz opštine.

Goran Relić, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika, rekao je da mu je drago što su preduzetnici u poslednje vreme u centru pažnje lokalne vlasti, rezultat toga je bio i sastanak sa indirektnim korisnicima budžeta, a to je bitan podstrek preduzetnicima i može da spreči i rad na crno. On je izrazio nadu da će ubuduće preduzetnici imati više posla u svojoj opštini.

Dvostruki aršini prilikom finansiranja

Lokalna vlast već nekoliko godina finansira Opšte udruženje preduzetnika, a to planira da čini i narednih godina. Ovom udruženju se iz opštinske kase mesečno upućuje 100.000 dinara, a taj iznos nije smanjen zbog krize, kao većini ostalih korisnika sredstava iz budžeta, za 30 odsto.
O tome za koje potrebe Udruženje troši 1,2 miliona dinara godišnje, krajem godine biće dostavljen izveštaj lokalnoj samoupravi, obećali su novinarima predstavnici preduzetnika.

Navedeno znači da prilikom manjih investicija u i na objektima tih korisnika, nakon postupka javne nabavke ili pribavljanja tri ponude (jer se u većini slučajeva radi o sitnim ulaganjima) za izvođače radova treba izabrati lokalne firme. To se i do sada dešavalo, jer su lokalne ponude u većini slučajeva bile najpovoljnije s obzirom na to da radnici tih firmi ne treba da putuju iz drugih gradova da bi radili u Bečeju. Međutim, kako su rekli u školama, opština u poslednje vreme sve ređe obezbeđuje novac za investicije. Situacija, po procenama predstavnika obrazovnih institucija, u narednom periodu biće i gora, jer su za predstojeći rebalans budžeta škole trebale da umanje materijalne troškove za 30 posto, pa neće biti para ni za plaćanje računa, a kamoli za ulaganja.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *