Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Šarli Ebdo

Šarli Ebdotrg_fontane

Francuski satirični nedeljnik Šarli Ebdo poznat je kao provoktivan list koji ismejava pape, predsednike kao i proroka Muhameda. Satirički nedeljnik, u koji su u sredu upali naoružani napadači i ubili 12 ljudi, ima istoriju izazivanja gneva muslimanskog sveta zbog svojih crteža najsvetije islamske figure koju je izlagao grubom podsmehu.

Kancelarije časopisa zapaljene su novembra 2011, pošto je objavljeno šaljivo izdanje nedeljnika u kome se „poziva“ Muhamed da bude gost-urednik, sa karikaturom proroka na naslovnoj strani.
Godinu dana kasnije časopis je objavio još crteža Muhameda u vezi velike polemike oko jednog antimuslimanskog filma. Na karikaturama je bio Muhamed go i u ponižavajućim ili pornografskim pozama što je izazvalo veliko negodovanje među muslimanima. Francuska vlada branila je slobodu govora ali je i osudila Šarli ebdo zbog podsticanja tenzija.
Ovaj nedeljnik malog tiraža naginje levici i ponosi se time što daje oštre komentare o svetskim pitanjima kroz karikature i šaljive izveštaje.
„Mi se prema vestima ponašamo kao novinari. Neki koriste kamere, neki kompjutere. Mi koristimo papir i olovku. Olovka nije oružje, to je samo način izražavanja“, rekao je 2012. za AP Luc, karikaturista koji je nacrtao Muhameda.
Urednik nedeljnika, Stefan Šarbonje, poznat kao Šarb, jedan od 10 ubijenih novinara takođe je branio crteže Muhameda u razgovoru za AP 2012.
„Muhamed nije za mene sveto lice. Ne krivim muslimane što se ne smeju našim crtežima. Ja živim pod francuskim zakonom, ne živim pod zakonom Kurana“, rekao je on.
Islam nije jedini bio meta satire ovog nedeljnika. Na prvim stranama lista našao se i bivši papa Benedikt XVI u ljubavnom zagrljaju sa čuvarom Vatikana, bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi koji izgleda kao bolesni vampir, i ortodoksni Jevrejin koji ljubi nacističkog vojnika.
Časopis povremeno objavljuje članke istraživačkog novinarstva, koji se bave poznatim ljudima u Francuskoj.
Šarli Ebdo je pod pritiskom od svog izdanja 2011. sa Muhamedom.
Njegov vebsajt je hakovan, a protiv njega je podignuta tužba oko crteža proroka. Policija u punoj opremi za suzbijanje demonstracija je svojevremeno čuvala prostorije magazina.
Glavni urednik Šarb živeo je pod policijskom zaštitom, a njegov telohranitelj ubijen je danas zajedno sa još jednim policajcem.
Šarb je rekao za francuski list Le Mond pre dve godine „rađe ću umreti uspravno nego da živim na kolenima“.
Jedan od njegovih poslednjih crteža objavljenih u ovonedeljnom izdanju magazina izgleda kao neko predskazanje. „Još nema napada u Francuskoj“, kaže na tom crtežu jedan ekstremistički borac. „Čekaj, imamo do kraja januara da predstavimo naše novogodišnje želje“.

7. januar 2015. (Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *