Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Sindikat lekara i farmaceuta: Hitno obezbediti dovoljan broj PCR testova

Sindikat lekara i farmaceuta: Hitno obezbediti dovoljan broj PCR testovatrg_fontane

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) objavio je listu zahteva i preporuka, za koje smatra da će biti od pomoći u, kako je navedeno u hitnim zahtevima, „alarmantnoj zdravstvenoj situaciji u Srbiji“.

Sindikat navodi da „stradaju građani, stradaju zdravstveni radnici, stradaju mladi. Zamolili smo građane da nam se pridruže, da nam pomognu u ovoj borbi svojim ponašanjem. Mnogi to i rade svakodnevno. Nepoverenje prema zvaničnicima je ogromno. Stvorena je dihotomija u stavovima, objavama, građani ne znaju u šta i kome da veruju“.

Prvi zahtev Sindikata lekara i farmaceuta Srbije je da se obezbedi „dovoljan broj PCR testova, i da se oni opredele zdravstvenim ustanovama po što hitnijem postupku”.

SLFS zahteva i da se redovno objavljuje sa koliko PCR testova raspolaže koji okrug u državi Srbiji na dnevnom nivou i koje laboratorije uzorkuju testove za te okruge.

Sindikat traži da se objavi koliko PCR testova ima na nivou cele države, bez uračunavanja seroloških „brzih testova“, jer, kako se navodi, „tzv. brzi testovi su se pokazali nepouzdanim. Ističemo da je u ovoj borbi izuzetno važna, ako ne i najvažnija informisanost i pouzdanost. Smatramo da je pametnije uložiti u pouzdane (možda korektnije reći: pouzdanije) testove, nego nabavljati sigurno nepouzdane testove. Informacije koje se javnosti plasiraju preko medija jesu da Republika Srbija ima obezbeđenih preko 200.000 testova, na šta ne ukazuju naša saznanja ’sa terena’, odakle dobijamo samo podatke o nedovoljnom broju testova (PCR testova!) i problemima do kojih tom prilikom dolazi“.

Sindikat zahteva obavezno testiranje zdravstvenih radnika po proširenim indikacijama, da se zaposleni, koji spadaju u rizične grupe, povlače na mesta gde nema nikakvog kontakta sa zaraženima.

„S tim u vezi, hitno ispitati i izmeniti algoritme koji se sada primenjuju jer su upravo oni razlog nedovoljnog testiranja (testiranje po izuzetno suženim indikacijama) i nepouzdanog (predviđanje korišćenja tzv. brzog testa)!“, navodi SLFS.

SLFS traži i da se unapredi organizacija rada u zdravstvenim ustanovama, da se obezbedi dovoljno opreme za ličnu zaštitu medicinskih radnika kao i da se reši problem Heliant baze za unos podataka potvrđen slučajeva infekcije koronavirusom.

Njihovi zahtevi su i da se pojača epidemiološki nadzor, odnosno da se prate i testiraju najbliži kontakti zaraženih, a pogotovo preminulih, kao i da se tačno i blagovremeno informiše o svim slučajevima zaraze.

Sindikat zahteva tačno i blagovremeno informisanje bez mogućnosti postojanja izuzetaka: „objavljivanje informacija o zaraženim zdravstvenim radnicima i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, po gradovima, na dnevnom nivou; a sajtu svake zdravstvene ustanove objavljivati podatke o broju testiranih, pozitivnih i negativnih; o ukupnom broju ispravnih respiratora kojima raspolaže ustanova, broju zauzetih respiratora, sa podacima na dnevnom nivou; na sajtu svake zdravstvene ustanove objavljivati podatke o stanju opreme za ličnu zaštitu, sa stanjem upotrebe na dnevnom nivou, šta nedostaje“.

Sindikat kaže i da hronični bolesnici ne smeju biti zanemarivani, te da je potrebno angažovati kapacitete privatnih ustanova za zbrinjavanje ovih pacijenata o trošku RFZO.

Dokument je potpisala predsednica Glavnog odbora SLFS dr Gorica Đokić.

Zahtevi i preporuke Sindikata lekara i farmaceuta Srbije su poslati Ministarstvu zdravlja, Kriznom štabu i Vladi Srbije.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *