Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Pravi se Plan razvoja opštine: Šta će se razvijati i po kojoj ceni?

Šta će se razvijati i po kojoj ceni?

Lokalna samouprava je u procesu izrade Plana razvoja opštine Bečej od 2024. do 2030. godine, čiji je cilj „definisanje vizije održivog razvoja opštine Bečej i definisanje prioritetnih ciljeva i odgovarajućih mera na unapređenju kvaliteta života građana, podsticanju ekonomskog razvoja i smanjivanju siromaštva, pružanju kvalitetne zdravstvene zaštite i obrazovanja, poštovanju ljudskih i manjinskih prava, obezbeđenju jednakih uslova za sve građane, kao i druga pitanja od značaja za opštinu Bečej“.

Lokalni parlament je još u februaru ove godine doneo odluku o izradi Plana razvoja opštine, a rok za izradu strateškog dokumenta je 31. oktobar kako bi on bio usvojen do 31. decembra ove godine.

Informacije o izradi plana objavljuju se na zvaničnoj internet stranici opštine Bečej na kojoj postoji poseban baner „Plan razvoja opštine Bečej 2024-2030“.

Plan razvoja trebalo bi da sadrži, osim pregleda, analize sadašnjeg stanja i prioritetnih ciljeva razvoja i pregled i opis mera za ostvarivanje tih ciljeva, način i praćenje sprovođenja Plana razvoja.

Do kraja avgusta, prema dostupnim informacijama sa zvanične internet stranice opštine, formirani su samo koordinacioni tim i radne grupe, a nedavno je objavljen i upitnik „Planiramo zajedno“ i građani opštine su pozvani da ga ispune i daju svoj doprinos u procesu izrade Plana razvoja opštine.

Upitnik za građane

Upitnik za građane „Planiramo zajedno“ je anoniman i može se ispuniti na sajtu opštine, a štampane verzije građani mogu popuniti od 28. avgusta i oni se mogu preuzeti, popuniti i predati u zgradi opštine od 8 do 14 časova, u Mesnoj zajednici Ivan Perišić od 8 do 13 časova, u Mesnoj zajednici Todor Dukin od 9 do 14 časova, u Mesnoj zajednici Bratstvo-jedinstvo od 8 do 13 časova, u Mesnoj zajednici Bačko Petrovo Selo od 8 do 12 časova, u Mesnoj zajednici Bačko Gradište od 8 do 10 časova, u Mesnoj zajednici Mileševo-Drljan od 8 do 13 časova, u Mesnoj zajednici Radičević od 9 do 12 časova radnim danima, a u Mesnoj zajednici Poljanica u ponedeljak, sredu i četvrtak od 9 do 12 časova.

Rok za popunjavanje upitnika je 15. septembar 2023. godine.

Koordinacioni tim i radne grupe

Koordinacioni tim za izradu dokumenta formiran je u julu mesecu, a članovi su predsednik opštine Vuk Radojević (predsednik), zamenica predsednika opštine Svetlana Vuletić, predsednik Skupštine opštine Igor Kiš, član Opštinskog veća za privredu i zaštitu životne sredine Dragan Kovačev (koordinator tima), član Opštinskog veća za poljoprivredu i ruralni razvoj Anđelko Mišković, član Opštinskog veća za sport, omladinu i turizam Dane Mandić, članica Opštinskog veća za obrazovanje i socijalnu zaštitu Dalila Dujaković, član Opštinskog veća za mesne zajednice Dušan Milovanov, članica Opštinskog veća za regionalnu saradnju, verske zajednice i zaštitu prava nacionalnih manjina Emeše Đere Dečov i član Opštinskog veća za kulturu i civilne organizacije Balaž Serda.

Formirane su i radne grupe: za lokalni ekonomski razvoj (rukovodilac grupe je saradnik za oblast razvoja privrede RRA Bačka Nedeljko Ivanišević), za urbanizam i zaštitu životne sredine (rukovoditeljka grupe je saradnica za razvoj poslovanja i viši projektni menadžer RRA Bačka Jelena Petrov) i za društveni razvoj i demografiju (rukovoditeljka grupe je saradnica na projektima RRA Bačka Tina Mrđa).

Treba uraditi pregled demografskih kretanja

Nakon izrade nacrta Plana razvoja opštine od 2024. do 2030. godine, treba da bude organizovana javna rasprava kako bi se obezbedilo učešće javnosti u procesu odlučivanja.

Prema ranijim izjavama člana Opštinskog veća zaduženog za oblasti privrede i zaštite životne sredine i koordinatora koordinacionog tima Dragana Kovačeva, Plan razvoja opštine će biti urađen u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Bačka. Za taj posao je u budžetu opštine obezbeđeno milion dinara i „taj novac će biti prebačen Regionalnoj agenciji Bačka za njeno učestvovanje u izradi plana“, rekao je Kovačev novinarima u aprilu mesecu.

On je tada istakao da se na osnovu podataka iz popisa stanovništva – po zvaničnim preliminarnim podacima opština je od 2011. do 2022. „izgubila“ više od 6.000 stanovnika – koji je urađen u oktobru prošle godine, treba da se uradi pregled demografskih kretanja, koji će biti osnov za donošenje kvalitetnog plana.

U skladu sa Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije, strateška dokumenta treba da prate i akcioni planovi, a moraju imati i podatke o tome koliko će sprovođenje mera koštati.

Ne zna se ništa o dosadašnjem razvoju

Podsetimo da opština Bečej u poslednje tri godine nema projekciju lokalnog razvoja, jer je Strategija održivog razvoja opštine Bečej (u budućnosti Plan razvoja) istekla 2020. godine.

Javnosti do kraja avgusta 2023. godine nije predstavljen izveštaj o tome šta je ostvareno iz Strategije održivog razvoja opštine Bečej od 2007. do 2020. godine i koliko je to koštalo.

Dragan Kovačev je u aprilu ove godine novinarima izjavio da „kvalitetna evaluacija mora da se odradi i mi smo krenuli u izradu te evaluacije i došli do nekog nivoa. Jedino smo napravili grešku što nismo javnost obavestili o tome, a svakako da izrada novog plana mora biti na bazi evaluacije starog, tako da ćemo tu evaluaciju koju smo krenuli da radimo i završiti pre nego što ovo počnemo da radimo, jer to će nam biti jedan osnov za izradu novog plana“.

B.M.

Projekat „Odluke u ime građana 2023“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *