Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Slučajevi pomora riba i istovara mulja kod Medenjače i dalje bez epiloga: Šta je čija nadležnost i ko obaveštava javnost?

<strong>Šta je čija nadležnost i ko obaveštava javnost?</strong>

Pre pola godine desilo se pomor riba u Mrtvoj Tisi kod Medenjače u Bečeju, a nešto kasnije uočeno je da je građevinska mašina, steklo se utisak sa snimka koji je objavljen na društvenoj mreži, istovarala mulj na obali Mrtve Tise.

Redakcija Bečejskog mozaika uputila je tada pitanja u vezi sa oba slučaja nadležnoj opštinskoj inspekciji, ali ti slučajevi i danas nisu dobili epilog.

U pisanom odgovoru o pomoru ribe u Mrtvoj Tisi kod Medenjače šefica Odseka za inspekcijski nadzor u opštini Bečej Ljubica Krunić krajem maja meseca navela je da, „uzimajući u obzir zaštitu javnog interesa, zakonska pravila kojima se uređuje inspekcijski nadzor i ovlašćenja inspektora, obavestili smo i telefonskim putem razgovarali smo sa nadležnim pokrajinskim inspekcijama, u skladu sa odredbama člana 11. odnosno člana 30. stav 2 Zakona o inspekcijskom nadzoru („Službeni glasnik RS“ br. 36/2015 i 44/2018), dostavili smo im Predstavku sa zahtevom da izvršimo zajednički inspekcijski nadzor nad korišćenjem obale i vodenog prostora Mrtve Tise u Bečeju. Nadležni pokrajinski inspektori (za ribarstvo i industrijska postrojenja) su dana 16.5.2022. godine u 14:04 časova zajedno sa opštinskim inspektorom zaštite životne sredine izašli na teren i tom prilikom su utvrdili da nadležnosti opštinskog inspektora zaštite životne sredine nema sa teritorije opštine Bečej i da su u pitanju najverovatnije nepovoljni klimatski uslovi, visoke temperature za ovaj period godine i nizak nivo vodostaja. Kako se površina Mrtve Tise nalazi i na teritoriji opštine Novi Bečej, obzirom da se ta strana obale Mrtve Tise – Medenjače nalazi na teritoriji opštine Novi Bečej i nalazi se u srednje-banatskom okrugu, gde ovaj organ nema nadležnosti, pokrajinska inspekcija je obišla i tu stranu obale, a o zapažanjima nadležne inspekcije bićemo naknadno obavešteni“.

O tome da li su nadležni u opštini Bečej obavešteni o zapažanjima nadležne inspekcije, javnost u opštini Bečej do decembra meseca nije obaveštena.

O istovaru, verovatno mulja, na obali Mrtve Tise, Krunić je 26. maja saopštila: „Dana 24.05.2022. godine, odmah nakon obaveštenja izašlo se na teren vezano za istovar na obali Mrtve Tise i tom prilikom sačinjene su fotografije i video zapis koji smo kao informaciju prosledili nadležnoj republičkoj inspekciji zaštite životne sredine“. Upitana da li je nadležna republička inspekcija zaštite životne sredine dostavila podatke opštinskoj inspekciji o tome šta je ustanovila, Krunić navela da je „informacija prosleđena šefu za koordinaciju poverenih poslova-sektoru za nadzor i preventivno delovanje u životnoj sredini – Odeljenje za poverene poslove sa sedištem u Kikindi koji je inspektorku životne sredine telefonskim putem obavestio i uputio ka Vodama Vojvodine. Kako je izmuljavanje i svi radovi koji su rađeni u potpunosti se nalaze na katastarskim parcelama vodoprivrede, uputili smo fotografije i video materijal i vodnoj inspekciji. Do danas nemamo nikakvih dostavljenih podataka“.

Redakcija Bečejskog mozaika je krajem maja uputila pitanja o istovaru na obali Mrtve Tise u Medenjači JVP Vode Vojvodine i vodnoj inspekciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Iz JVP Vode Vojvodine kontaktiran je novinar i rečeno mu je da je za ovaj slučaj nadležna vodna inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo iz koje, međutim, iz nadležnog pokrajinskog sekretarijata ni šest meseci kasnije nisu dobijeni odgovori na pisana, a potom i telefonom postavljena pitanja novinara.

B.M.

Projekat „Odgovorno rukovanje otpadom je mogućnost – ne problem“ (II deo) je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *