Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Stanje useva: Pšenica i ječam u dobroj kondiciji

Stanje useva: Pšenica i ječam u dobroj kondicijitrg_fontane

Pšenica i ječam posejani u optimalnom roku u periodu oko sredine oktobra su u fazi 2-3 lista, u dobroj su kondiciji nakupljanja materija potrebnih za prezimljavanje, a u Poljoprivrednoj stručnoj službi iz Vrbasa (bivši Agrozavod) procenjuju da useva u takvom stanju ima na oko 80 posto površina zasejanih ozimim strnim žitima.

„Tamo gde je jesenja setva ozimih useva obavljena u optimalnim rokovima usevi su u dobrom stanju. Pšenica i ozimi ječam su stigli da se izbokore i uđu pripremljeni u zimu. Snežni pokrivač je dobrodošao, godi usevima jer ih štiti od jakog mraza. Dakle, nije bilo štete na usevima što se tiče niskih temperatura, ali jeste u periodu pre formiranja snežnog pokrivača od strane glodara. Međutim, šteta koju su načinili nije velika“, rekao je Vladimir Rankov, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi.
Podzemne vode koje su zabarile deo oranica i koje su stvorile vodoleže neće izazvati veće štete na pšenici i ječmu, paori sami mogu da odvodne ugrožene parcele, tako da će samo na malom broju parcela biti neophodna nova setva.
Rankov smatra da već sada treba početi sa agrotehničkim merama za prehranu useva i prolećnu setvu: „Poljoprivrednici bi trebali da već u ovom periodu urade uzorkovanje zemljišta na sadržaje onog oblika azota  koje biljka može da koristi. ’N-min’ metoda se koristi iz tri sloja zemlje iz iste rupe i posle agro-hemijske analize utvrđujemo sadržaj azota koji je u zemljištu. Posle dobijanja rezultata možemo da preporučimo koliku količinu određenog đubriva treba koristiti“.
Poljoprivredna stručna služba iz Vrbasa obezbeđuje sonde za uzorkovanje, a do sada su analize bile besplatne. Od januara se uzorkovanje naplaćuje 1.000 dinara (bez PDV-a).

S.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *