Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Studiranje u Srbiji: Privilegija bogatih i srednje klase

Studiranje u Srbiji: Privilegija bogatih i srednje klasetrg_fontane

Prosečan student u Srbiji ima 23 godine, ženskog je pola, ne radi tokom studiranja, živi sa roditeljima, mesečni troškovi su joj 34.000 dinara i potpuno finansijski zavisi od roditelja, rezultati su istraživanja koje je predstavljeno u okviru projekta „Eurostudent“.

Koordinator istraživanja za Univerzitet u Beogradu Dragan Stanojević kazao je da je istraživanje sprovedeno na reprezentativnom uzorku studenata svih državnih i privatnih fakulteta i na svim univerzitetima u Srbiji.
„Istraživanje je usmereno na socijalnu dimenziju studenata u Srbiji. Prema rezultatima čak 96 odsto studenata potpuno finansijski zavisi od roditelja, što je velika razlika u odnosu na studente u Evropi. To pokazuje da studiranje u Srbiji zavisi potpuno od finansijskog stanja roditelja, pa će studiranje postati privilegija bogatih i srednje klase“, rekao je za agenciju Beta Stanojević.
Prema njegovim rečima, više od 50 odsto studenata živi kod roditelja, 40 odsto iznajmljuje smeštaj, a 10 odsto studenata živi u domovima.
„U odnosu na studente u Evropi, studenti iz Srbije malo putuju zarad učenja, čak manje od dva odsto studenata je bilo u inostranstvu i vratilo se. Zemlje u koje putuju su Nemačka, Austrija, Italija i Španija“, istakao je Stanojević.
On je dodao da studenti u Srbiji, za razliku od studenata u Evropi, nemaju priliku da rade tokom studija.
„To što studenti u Srbiji ne rade nije razlog u tome što su studenti lenji, već je sistem obrazovanja u Srbiji takav da ne dozvoljava rad tokom studiranja, budući da su prisustva na predavanjima i vežbama na fakultetima obavezna. Drugi problem je što naše tržište rada nema fleksibilno radno vreme, niti poslove na kojima bi mogli studenti da rade“.
Savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tatjana Cvetkovski istakla je na promociji rezultata istraživanja „Eurostudent“ da u Srbiji postoji veliki demografski problem koji utiče na visoko obrazovanje.
„Svake godine u Srbiji umre 35.000 ljudi, a prosečna starost je 42 godine. Zato moramo uključiti veći broj stanovništva u visoko obrazovanje. Ministarstvo prosvete će u svoj program uključiti rezultate ovog istraživanja“, rekla je Cvetkovski.
Istraživanje „Eurostudent“ sprovodi se u Evropi svake druge godine.
Istraživanje je sproveo Univerzitet u Beogradu, a rezultate je predstavio HERE tim u saradnji sa Fondacijom „Tempus“.

(Beta)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *