Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Tartalékosok kiképzése: Hamarosan érkeznek a behívóparancsok

Tartalékosok kiképzése: Hamarosan érkeznek a behívóparancsoktrg_fontane

Megkezdték a tartalékos állomány kiképzésére vonatkozó behívók kézbesítését azoknak a harminc évnél idősebb férfiaknak, akik nem teljesítettek sorkatonai szolgálatot, írta március 5-én a Blic napilap.
Egy nappal előbb a Szerbiai RTV-nek Aleksandar Vulin védelmi miniszter azt mondta, hogy a tartalékosok kiképzésére idén 600 olyan férfit hívnak be, akik valami miatt nem tettek katonai szolgálatot, vagy civil szolgálatot teljesítettek, majd hozzátette, ő is a gyakorlatozók között lesz, akik végigcsinálják a 15 napos képzést.

A miniszter kiemelte, hogy Szerbiának most van elég pénze, hogy megszervezzen egy ilyen képzést, majd hozzátette, a kötelező sorkatonai szolgálat megszüntetése óta több mint 200 000 rátermett, egészséges férfi semmilyen képzést nem kapott és semmit sem tud a hazája védelméről.
A bejelentések szerint hamarosan érkeznek a kötelező tizenöt napos katonai kiképzésre szóló, kék borítékba csomagolt behívóparancsok. Az emberek azonban elfelejtik, hogy nem első ízben szerveznek ilyen hadgyakorlatot, hiszen az első hasonló kiképzést még tavaly októberben tartották, emlékeztet a Blic.

A terv szerint a tartalékosok különleges kiképzésben részesülnek és az ország védelmének minden fajtájával megismerkednek. Azt, hogy ez a különleges kiképzés mit jelent pontosan, egyelőre nem lehet tudni.
A különleges kiképzés valójában a kiképzésnek csak az egyik fele, amin a tartalékosoknak részt kell majd venniük. Az első fázis egy alapképzés lesz, amit az egyik naptári évben szervezek meg, a különleges kiképzést pedig az utána következő naptári évben tartják. Mindkettő időtartama tizenöt nap lesz.
A hadgyakorlat után a kiképzett személyeket a Szerb Katonaság tartalékos állományába osztják be.

Azok a tartalékosok, akik munkaviszonyban vannak, a tizenöt napos kiképzés idejére annyi pénzt kapnak, mint amennyi fizetés járna nekik egyébként is a tizenöt nap munkáért, míg a munkanélkülieknek 20 000 dinár jár.
A behívóparancsnak kötelező eleget tenni, ellenkező esetben a törvény büntetést irányoz elő: 10 000-től 60 000 dinár pénzbírságra, vagy 60 nap börtönbüntetésre számíthat az a sorkatona és tartalékos, aki igazolatlanul nem tesz eleget a területi szerv behívóparancsának és nem jelenik meg a megadott időben a megadott helyszínen, áll a vonatkozó törvény 126. szakaszában.

Azokat a tartalékosokat, akik lelkiismereti okokra hivatkozva elutasítják a fegyverfogást, a civil védelem egységeibe fogják beosztani, és ott kapnak majd kiképzést, de Aleksandar Vulin hadügyminiszter elmondta, hogy az ilyen típusú gyakorlatra még nem adott ki útmutatást a minisztérium. A tárcavezető hozzátette, hogy a tartalékosoknak is joguk van arra, hogy igazoltan távol maradjanak, de erről értesíteniük kell a katonai ügyosztályt.

A tartalékos állományban lévő személy kérésére a hadgyakorlat megszakítható, illetve elhalasztható. A halasztásra vonatkozó kérelmet a behívóparancs átvételétől számított nyolc napon belül kell benyújtani a területi katonai szervnél, illetve akkor, amikor a halasztás oka előállt. A halasztásról, vagy a gyakorlat megszakításáról a hadsereg illetékes tisztje dönt. A tartalékos állományba tartozó személy hadgyakorlaton való részvételét akkor lehet megszakítani, illetve elhalasztani, amennyiben beteg, háztartásában élő más személyt is behívták hadgyakorlatra, a hadgyakorlat ideje alatt vizsgái vannak, illetve más módon lenne akadályoztatva az iskolaév befejezésében, valamelyik sportágban Európa- vagy világbajnokságon vesz részt, vagy arra készül, nemzetközi tudományos, kutató, vagy művészeti tevékenységben vesz részt, családjában történt haláleset, súlyos betegség, vagy elemi csapás miatt hozzátartozói súlyos anyagi helyzetbe kerülnének amennyiben katonai gyakorlatra menne, írta a Blic.

Pásztor: A behívók elutasítására senki sem ösztönözhet

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke március 5-én a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című reggeli műsorában a tartalékosoknak azt üzente, hogy tegyenek eleget kötelezettségüknek. Pásztor a tartalékosok kiképzéséről elmondta, hogy az ezt előíró törvény nem új, csak eddig nem alkalmazták. A tartalékosok képzése régi előírás, azonban ennek a törvényes foganatosítása eddig nem történt meg maradéktalanul, nyilatkozta Pásztor István.

A VMSZ elnöke elmondta, bár pártja ezt ellenzi, a Vajdasági Magyar Szövetség mégis arra buzdítja a polgárokat, hogy jogkövető magatartást tanúsítsanak. Ezért senkinek sincs joga, hogy arra ösztönözze az embereket, hogy ne tegyenek eleget a tartalékos állományba történő felvételre szóló behívóknak. Pásztor István ugyanakkor kifejtette: számtalan olyan fontos ügy van, amire az erre szánt pénzt fordítani lehetne annak érdekében, hogy fejlődhessen az ország. Nem erre kellene költeni, már csak azért sem, mert a vajdasági magyarság körében rossz emlékeket idéznek a behívók.

„A magyar emberek, elsősorban a kilencvenes évek tapasztalataiból kiindulva, nagyon ellenségesen viszonyulnak a katonai szerepvállaláshoz és egyáltalán a behívók kérdéséhez. Szeretném leszögezni, hogy ne legyen ezzel semmiféle félreértés, hogy semmiféle háborús veszély nincs. Ez nem mozgósítás. Ez egy tartalékos alakulat létrehozását jelenti”, mondta a pártelnök.

MM: A kötelező katonai szolgálat visszaállítása zajlik fű alatt

A Magyar Mozgalom március 5-én közleményben reagált a tartalékosok kiképzésére. „Szerbia egy sokat szenvedett ország. A kilencvenes évek egymást követő háborúi nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül okoztak fájdalmat, nélkülözést, menekülést és szenvedést minden polgára számára. Az akkori kardcsörtetők, vérszomjas uszítók, elvakult nacionalisták közül nem egy még ma is aktív szereplője a közéletnek, sőt, magának a hatalomnak is. Épp ezért nem is csodálkozhatunk azon, hogy az utóbbi napok, hetek narratívája egyre inkább kezd emlékeztetni az akkori idők uszító propagandájához. Ebből a perspektívából nézve akár logikusnak is nevezhetnénk a

Védelmi Minisztérium legutóbbi lépését, mely szerint alapfokú kiképzésre kötelezi azokat a 30 évnél idősebb tartalékosokat, akik annak idején nem töltötték le rendes katonai szolgálatukat. Azt azonban a legkevésbé sem minősíthetjük logikusnak, ha a jelenlegi hatalomba beépülő magyar párt csendben asszisztál ehhez, és mindössze egyik kulcspolitikusa lagymatag tévés nyilatkozatával próbálja meg elintézni ezt a kérdést. A VMSZ ugyanis cselekvési platformja alapkövévé tette, hogy mindig ott kell lenni a hatalomban, mert csak így lehet igazán hatékonyan érvényt szerezni a magyar közösségi érdekeknek.

Ez a nyíltan bevallott, sőt, büszkén hirdetett ideológiája, amihez képest az, hogy Pásztor Bálint, a VMSZ-DCSP köztársasági parlamenti frakcióvezetője azt nyilatkozza a Pannon RTV-nek, hogy ’a Vajdasági Magyar Szövetség a leghatározottabban elítéli a tartalékosok behívását (…), mert úgy gondoljuk, hogy most, 2019-ben ennek nincs itt az ideje’ – édeskevés. Adott ki a VMSZ közleményt ezzel kapcsolatban? Akár kétnyelvűt? Tartottak sajtótájékoztatót a témával kapcsolatban?

A parlamenti frakciójuk megfogalmazott és beadott valamilyen ellenindítványt? A köztársasági elnökkel és a hatalmi párttal való hírhedten jó kapcsolatait kihasználva a párt elnöke megpróbált személyesen is közbenjárni, hogy megakadályozza a magyar lakosság mozgósítását? Netalán tájékoztatta minderről Magyarország miniszterelnökét? A Magyar Mozgalom határozottan és egyértelműen elítéli a legújabban bejelentett mozgósítási hullámot, amelynek egyetlen célja az erőfitogtatás, és amelyhez csupán eszközként használják fel (többek között) a magyar embereket is.

Egyben elvárja a VMSZ-től, hogy hatalmi pozíciójából eredő eszköztárát felhasználva nézzen utána, igazak-e azok a híresztelések, hogy Bánátba máris megérkeztek az első behívók az ott élő magyar emberek számára. De ne csak nézzen utána, hanem emelje is fel a szavát ellene“, áll a Magyar Mozgalom elnökségének közleményében, amely a Szabad Magyar Szó portálon jelent meg.

Összeállította: F.D.K.
(Forrás: Blic, Szabad Magyar Szó, Magyar Szó)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *