Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Vršnjačko nasilje u Bačkom Petrovom Selu: Tužilaštvo čeka izveštaj, škola i Centar uključeni u slučaj

Tužilaštvo čeka izveštaj, škola i Centar uključeni u slučajFotografija je ilustracija (Foto: pixabay.com)

U Bačkom Petrovom Selu se 3. maja desilo vršnjačko nasilje na javnom prostoru, na ulici. Snimak vršnjačkog nasilja objavljen je na društvenoj mreži Fejsbuk na kom se vidi da dve devojčice tuku treću.

Redakcija Bečejskog mozaika u vezi s tim slučajem uputila je pitanja portparolu Policijske uprave Novi Sad i Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu (VJT).

Naime, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Bečeju 9. maja je novinaru Bečejskog mozaika rečeno da je predmet u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu.

U odgovoru portparola novosadske policije navodi se da su „policijski službenici Policijske stanice u Bečeju, odmah po prijavi događaja, 3.5.2023. godine, izašli na lice mesta i o svim prikupljenim saznanjima obavestili Centar za socijalni rad u Bečeju, kao i nadležna tužilaštva, Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu, Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju, kao i Posebno odeljenje za borbu protiv visokotehnološkog kriminala VJT u Beogradu. Po nalogu VJT u Zrenjaninu, tužilaštvu je dostavljen izveštaj o ovom događaju. Budući da su svi akteri ovog slučaja, u kome je jedna dvanaestogodišnjakinja lakše povređena, krivično neodgovorni, molimo da se za detaljnije informacije obratite nadležnom tužilaštvu“.

Zamenik javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu Branislav Tatić je 9. maja u odgovoru na pitanja redakcije naveo da su 4. maja policijski službenici „MUP RS PU Novi Sad PS Bečej, po dobijenoj prijavi, obavestili dežurnog zamenika javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu da je dana 3.5.2023. godine u Bačkom Petrovom Selu došlo do vršnjačkog nasilja i da su u istom učestvovala deca. S obzirom da su u pitanju deca, kojima se prema čl. 2 Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, ne mogu izreći krivične sankcije ni primeniti druge mere koje predviđa taj zakon, naloženo je da se o navedenom događaju obaveste Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju i Centar za socijalni rad iz Bečeja, kako bi svako preduzeo radnje iz svoje nadležnosti, a da se po prikupljanju svih potrebnih obaveštenja dostavi izveštaj o događaju Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu“.

Direktorka Centra za socijalni rad Ivona Božović je rekla da je Centar za socijalni rad obavešten o slučaju vršnjačkog nasilja u Bačkom Petrovom Selu, da su zaposleni ustanove prisustvovali razgovoru sa svim počiniocima u policijskoj stanici (dve devojčice koje su tukle treću i ona koja je načinila video snimak).

Božović je istakla da je razgovor sa žrtvom obavljen odvojeno, da će s njom rad biti nastavljen u sklopu nadležnosti Centra, te da se pruža podrška i porodici žrtve.

Uspostavljena je saradnja i sa OŠ „Šamu Mihalj“ iz Bačkog Petrovog Sela (devojčice su učenice te škole, ali se nasilje desilo van škole), čiji je tim za sprečavanje nasilja slučaj okarakterisao kao treći stepen nasilja i obratio se

Centru. Izveštaj o učinjenom u sklopu nadležnosti Centra za socijalni rad biće dostavljen policiji i nadležnom tužilaštvu, navela je Ivona Božović za Bečejski mozaik.

K.D.F

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *