Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Centar za socijalni rad: U Bečeju 150 maloletnika sa problemima u ponašanju i/ili u sukobu sa zakonom

U Bečeju 150 maloletnika sa problemima u ponašanju i/ili u sukobu sa zakonomFotografija je ilustracija (Foto: pexels.com)

Realizacijom aktivnosti i mera iz Lokalnog plana akcije za decu opštine Bečej (LPA za decu) u lokalnoj zajednici bi trebalo da se utiče na zaštitu dece u sukobu sa zakonom.

U planu aktivnosti Lokalnog plana akcije za decu za 2022. godinu za mlade u sukobu sa zakonom je predviđeno najmanje aktivnosti. Među njima je potreba sačinjavanja analize maloletničkog kriminaliteta i mapiranje pojava, s ciljem izrade programa primarne, sekundarne i tercijalne prevencije.

Rezultat toga bi trebalo da bude smanjenje broja mladih u sukobu sa zakonom, smanjenje broja mladih u riziku i smanjenje recidiva.

U LPA za decu predviđeno je i poštovanje protokola saradnje Centra za socijalni rad sa JP Komunalac i Gerontološkim centrom u kojima maloletnici koji imaju izrečenu posebnu obavezu uključivanja u poslove ekološkog sadržaja bez naknade izvršavaju svoju obavezu – te je trebalo da su maloletnici koji su u sukobu sa zakonom  svakodnevno uključeni u rad bez naknade.

Javnost nema podataka o tome da li su maloletnici u sukobu sa zakonom bili uključeni u rad bez naknade, a ako jesu, u kom broju.

U LPA za decu planirani su preventivni programi asocijalnog i delinkventnog ponašanja mladih (programi za mlade i roditelje).

Izvori finansiranja svih navedenih aktivnosti trebalo je da budu budžeti lokalne samouprave, pokrajine i republike (nadležna ministarstva).

Cilj je bio i smanjenje upotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci kod mladih sprečavanjem trgovine i korišćenja psihoaktivnih supstanci i sprečavanje „ulaska“ alkohola i psihoaktivnih supstanci u škole, povećanje kontrole u vezi točenja alkoholnih pića licima mlađim od 18 godina insistiranjem kod nadležnih organa, širenje svesti mladih o štetnosti alkohola i psihoaktivnih supstanci na zdravlje i ponašanje, održavanje javnih časova u školama…

Strateški cilj je i unapređenje kvaliteta života mladih iz marginalizovanih grupa promovisanjem modela aktivnosti gde su mladi u fokusu interesovanja, promovisanjem pozitivnih vrednosti.

O tome šta je od predviđenih aktivnosti 2022. godine realizovano javnost ne zna ništa, jer do 27. decembra 2023. nije objavljen izveštaj nadležnih u opštini o realizaciji LPA za decu.

Parcijalni podaci su raspoloživi samo iz Centra za socijalni rad, između ostalog o tome da je usluge Savetovališta za brak i porodicu Centra za socijalni rad 2022. godine koristilo i 32 dece i 45 mladih osoba i da je među pruženim uslugama u savetovalištu i rad sa decom sa problemima u ponašanju.

U toku 2022. godine u Centru za socijalni rad registrovano je 150 maloletnika koji imaju problema u ponašanju i/ili su u sukobu sa zakonom – troje maloletnika nalazi se u vaspitno-popravnim ustanovama. Registrovano je 56 prekršajnih postupaka pokrenutih protiv maloletnika.

U Centru za socijalni rad navode da je primećena tendencija povećanja broja dece sa problemima u ponašanju, a raste i broj maloletnika koji ponavljaju krivična dela.

U cilju sprečavanja tih i sličnih problema Centar za socijalni rad je sproveo mere zaštite dece pokretanjem postupaka preventivnog nadzora nad vršenjem roditeljskog prava, lišavanja roditeljskog prava, izmeštanje dece iz primarnih porodica.

Na evidenciji Centra za socijalni rad 2022. godine bilo je 89 dece pod starateljskom zaštitom, a tokom te godine je četvoro dece je izmešteno iz biološke porodice, a na evidenciji Centra je registrovano 62 dece kojima je priznato pravo na smeštaj u hraniteljsku porodicu.

R.R.

Projekat UG „PromenaDa“ „Ostvarenje Lokalnog plana akcije za decu – smanjenje siromaštva, kvalitetno obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju i zaštita dece u sukobu sa zakonom“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *