Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Institut za javno zdravlje Vojvodine: U Bečeju jedan registrovan slučaj velikog kašlja

U Bečeju jedan registrovan slučaj velikog kašlja(Ilustracija: pexels.com)

Početkom 2024. godine u Bečeju registrovan je jedan slučaj velikog kašlja (pertusis), a prema zvaničnim podacima iz nadzora, tokom 2023. godine na teritoriji opštine Bečej nije registrovan nijedan potvrđen slučaj, saopšteno je danas iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Po podacima instituta, prethodno je veliki kašalj na teritoriji opštine Bečej registrovan 2018. godine.

Dom zdravlja Bečej do trenutka pisanja ovog teksta nije odgovorio na pitanja novinara Bečejskog mozaika koja su zdravstvenoj ustanovi upućena juče u toku prepodneva.

Veliki kašalj je zarazna bolest disajnih puteva koju izaziva bakterija bordatelom pertusis. Dejstvo vakcine protiv velikog kašlja je oko 11 godina. Od velikog kašlja najviše obolevaju deca koja nisu stigla da prime sve neophodne doze vakcine, kao i tinejdžeri i odrasli kod kojih je oslabio imunitet prethodno stečen vakcinacijom.

Institut za javno zdravlje Vojvodinenaveo je da „prema poslednjim podacima merenja obuhvata u opštini Bečej, u 2022. godini je tri doze vakcine protiv velikog kašlja primilo 97% dece, u drugoj godini je revakcinisano 98% dece (revakcinisana i deca koja nisu stigla biti vakcinisana prethodne godine), a pred polazak u školu 97% dece. Ovako visoki obuhvati vakcinacijom (za očekivati je da će i u 2023. godini biti u ovim rasponima) sigurno idu u prilog povoljnoj epidemiološkoj situaciji velikog kašlja na teritoriji opštine Bečej“.

Veliki kašalj se prenosi kapljičnim putem, a prvi simptomi nastaju sedam do deset dana posle infekcije.

Simptomi su: temperatura, curenje nosa i kašalj koji se razvija u napade praćene zacenjivanjem, a koji kod beba mogu izazvati i nedostatak vazduha, piše na sajtu Zavoda za javno zdravlje Beograda.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine navedeno je da su „svi napori u kontroli velikog kašlja usmereni ka sprečavanju obolevanja najmlađih (mlađi od dva meseca koji nisu započeli vakcinaciju protiv velikog kašlja), trudnica i osoba sa komorbiditetima, odnosno kod onih kategorija stanovništva kod kojih bi u slučaju obolevanja od velikog kašlja klinička slika bila teža i oboljenje imalo neizvestan tok. Najbolja mera je specifična prevencija, odnosno pravovremena (bez odlaganja) vakcinacija protiv velikog kašlja prema kalendaru imunizacije u našoj zemlji. Vakcinacija se sprovodi kod izabranih pedijatara dece i to davanjem tri doze vakcine u prvoj godini u vremenskim razmacima po mesec dana, a zatim po jedna revakcina u drugoj godini i pred polazak u školu“.

Na teritoriji Srbije je do 7. januara prijavljeno 1.020 potvrđenih slučajeva velikog kašlja, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, objavila je Radio Slobodna Evropa.

Tokom 2021. i 2022. godine registrovano je po pet slučajeva pertusisa u Srbiji.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *