Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

U Galeriji „Krug“: Izložba o Bogorodici

U Galeriji „Krug“: Izložba o Bogorodicitrg_fontane

U Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta u Bečeju prošlog četvrtka otvorena je tematska izložba pod nazivom „Bogorodica“ galerije Foraš iz Budimpešte.

Galerija Foraš je 2010. godine okupila 26 umetnika koji veruju u figuralnu tradiciju i klasičnu hrišćansku ikonografiju, u njeno novo tumačenje i popularizaciju u 21. veku, a koji su svoj religiozni doživljaj izrazili na razne načine, koristeći razne likovne jezike i tehnike. Nakon uspešnog predstavljanja u Mađarskoj, galerija Foraš sa ovom izložbom 15. avgusta 2010. godine, na dan Velike Gospojine, iz Sekeljudvarhelja kreće na svoju veliku turneju u sedam zemalja, Rumuniju, Ukrajinu, Slovačku, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. Gostovanje izložbe u Bečeju upriličeno je zahvaljujući, kako je rekla istoričarka umetnosti Gabrijela Sel, mladom umetniku Jožefu Totu Kovaču, poreklom iz Bečeja, koji danas živi i radi u Čongradu, a koji se za sada sa svojim delima još nije predstavio široj bečejskoj publici i najavila takvo dešavanje u skorijoj budućnosti.
Na izložbi su pored brojnih posetilaca prisustvovali i predstavnici galerije Foraš, Norbert Tot i Katalin Šandor, a izložbu je otvorio bečejski slikar Tibor Šipoš.
„Reč je o nesvakidašnjoj izložbu, koja se retko viđa ne samo ovde, nego u celoj Vojvodini i o 26 eminentnih umetnika savremene mađarske likovne scene, među kojima su i dobitnici Košutove nagrade koji su kao zadatak dobili večnu temu, a to je Bogorodica. Tema koja se u istoriji umetnosti iz veka u vek ponavlja, samo je interpretacija nova i različita. Umetnici koji su ovde zastupljeni pripadaju različitim generacijama. Jedna skupina je generacija šezdesetih koja svoje hrišćanske doživljaje i ubeđenja izražavaju modernim likovnim formama kao što su apstrakcija, minimalizam ili konceptualna umetnost, stvarajući svoje sopstvene religiozne simbole. Zatim jedna mlađa generacija umetnika koja se vraća tradicionalnoj ikonografiji koristeći nove medije, dok se drugi prihvataju klasičnog slikarstva ubacujući tradicionalnu hrišćansku ikonografiju“, rekla je istoričarka umetnosti Gabrijela Sel.
Izložba će biti otvorena do 24. marta.

LJ.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *