Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Unija srednjoškolaca Srbije: Dan volontiranja

Unija srednjoškolaca Srbije: Dan volontiranjatrg_fontane

U okviru akcije „Srednjoškolci za srednjoškolce“, preko 40 učenika bečejskih srednjih škola umesto na časovima, 11. april provelo je volontirajući u lokalnim preduzećima. Akciju koja se u Srbiji sprovodi od 2010, organizuje Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS), dok je širom sveta to već ustaljen koncept, pod nazivom „Social day“, i bazira se na volonterizmu mladih, srednjoškolskom aktivizmu i društveno odgovornom poslovanju preduzeća.

„Ideja je da određeni broj srednjoškolaca i srednjoškolki jedan dan u školskoj godini ne pohađa nastavu, već volontira u preduzećima, da stekne novo iskustvo, da proba nešto novo. Takođe, da nauče šta su to projekti i da nauče da ih pišu, i na kraju da učestvuju u konkursu UNSS“, kazao je povodom akcije Milan Stanković, lokalni koordinator UNSS-a za opštine Bečej, Novi Bečej, Srbobran i Žabalj. „Zarađene dnevnice će biti uplaćene u prvi srednjoškolski fond ‘Srednjoškolci za srednjoškolce’ koji je osnovala Unija. Dakle, preduzeća doniraju fond i na taj način pokazuju društveno odgovorno poslovanje, doprinose razvoju lokalne zajednice i podržavaju mlade svog grada. Sredstva sa pomenutog fonda biće utrošena na organizaciju treninga za pisanje projekata, kao i na realizaciju projekata koje učenički parlamenti budu podneli putem javnog konkursa koji će UNSS raspisati u periodu april- maj.“
U akciji koju je podržalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Privredna komora Srbije, učestvovalo je dvadesetak preduzeća iz opštine Bečej.
Unija srednjoškolaca Srbije jedna je od najvećih omladinskih organizacija u zemlji i broji preko 110 učeničkih parlamenata iz više od 60 gradova, odnosno oko 70 hiljada srednjoškolaca. Od svog osnivanja 2003. godine, bavi se informisanjem, obrazovanjem i umrežavanjem srednjoškolaca na nacionalnom i evropskom nivou.

I.K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *