Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Inspekcija u Centru za socijalni rad Novi Bečej: Uočeni propusti u radu

Uočeni propusti u raduFotografija je ilustracija (Foto: pexels.com)

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova pokrenuo je postupak vanrednog inspekcijskog i stručnog nadzora u Centru za socijalni rad opštine Novi Bečej nakon saznanja o tome da je 19. avgusta dete sa smetnjama u razvoju (14 godina) koji je bio na smeštaju u hraniteljskoj porodici, prema saopštenju novosadske policije iskočilo kroz prozor stana na trećem spratu u Bečeju i preminulo.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u odgovoru na pitanja redakcije Bečejskog mozaika saopštio da je „nakon saznanja o smrti maloletnog P.D. koji je bio na smeštaju u hraniteljskoj porodici L.M. iz Novog Bečeja, pokrenuo postupak vanrednog inspekcijskog i stručnog nadzora u Centru za socijalni rad Opštine Novi Bečej. U postupku inspekcijskog i stručnog nadzora, uočeni su propusti u radu Centra za socijalni rad Novi Bečej. S obzirom da je u toku i istražni postupak koji sprovodi Osnovno javno tužilaštvo u Bečeju deo dokumentacije Centra nije mogao da bude predmet nadzora, te će Pokrajinski sekretarijat nakon uvida u kompletnu dokumentaciju vezanu za smeštaj maloletnog P.D. u hraniteljsku porodicu, izneti sve relevantne činjenice. Nakon uvida u dostupnu dokumentaciju Centra za socijalni rad opštine Novi Bečej od strane Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu, utvrđeno je da je Centar (organ starateljstva) od 2015. godine uredno pratio sad pokojnog maloletnog P.D. od kada je u sistemu socijalne zaštite. Aktuelno je utvrđeno da je u konkretnom slučaju u okviru organa starateljstva izostala blagovremena procena interesa i bezbednosti rizika maloletnog deteta, kada se maloletno dete na određeno vreme poverava trećim licima. Centar za socijalni rad nije sproveo ni jedan postupak u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima i svoju procenu je zasnovano isključivo na ’poverenju’ datom hraniteljici/staratelju. Po ’usmenim saznanjima’/izjavama od strane direktora Centra, hraniteljica je obavestila Centar da ide na godišnji odmor, ali Centar osim usmene saglasnosti nije preduzeo ni jednu radnju ni aktivnost na zaštiti maloletnog lica. S obzirom da Centar za socijalni rad Novi Bečej nije preduzeo radnje u zaštiti maloletnog lica, koje su dovele do smrtnog ishoda, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova će preduzeti dalje mere iz svoje nadležnosti“.

U međuvremenu, 22. avgusta, i Zaštitnik građana Zoran Pašalić je pokrenuo postupak kontrole rada Centra za socijalni rad Novi Bečej. Pašalić je zatražio od Centra za socijalni rad Novi Bečej da u roku od sedam dana dostavi izjašnjenje o svim činjenicama i okolnostima konkretnog slučaja, uključujući obaveštenje o toku postupka za zasnivanje hraniteljstva u kojem je dečak smešten u hraniteljsku porodicu i razlozima za zasnivanje hraniteljstva.

Zatraženo je i obaveštenje da li je Centar za socijalni rad Novi Bečej kontrolisao postupanje hranitelja prema hranjeniku, kao i sve činjenice poznate Centru za socijalni rad o okolnostima smrti maloletnika.

Dečak sa smetnjama u razvoju 19. avgusta pao je sa prozora stana na trećem spratu jedne zgrade u centru Bečeja. Po raspoloživim informacijama telo dečaka je našao prolaznik. Dete je preminulo u kolima hitne pomoći na putu ka bolnici u Novom Sadu.

Policija je tog dana privela dečakovu starateljku i još dve osobe kojima ga je ostavila na čuvanje zbog osnova sumnje da su učinile krivično delo napuštanja nemoćnog lica, ali su one odlukom sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u Bečeju koji je odbio predlog Osnovnog javnog tužilaštva u Bečeju za određivanje pritvora, puštene na slobodu.

Osnovno javno tužilaštvo izjavilo je žalbe protiv rešenja Osnovnog suda u Bečeju kojima su odbijeni predlozi za određivanje pritvora osumnjičenim licima.

Sednica krivičnog vanpretresnog veća Osnovnog suda u Bečeju u vezi sa žalbama tužilaštva trebalo bi da bude održana sutra, 24. avgusta.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *