Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Zbog aktiviranja bunara: Vanredna situacija u Donjem gradu – NIS obavlja procenu bezbednosti

Vanredna situacija u Donjem gradu – NIS obavlja procenu bezbednosti

Zbog curenja vode i nekontrolisanog ispuštanja gasova na arteskom bunaru u Donjem gradu, u neposrednoj blizni OŠ „Petefi Šandor“ i objekta dečjeg vrtića „Labud Pejović“, Štab za vanredne situacije opštine Bečej proglasio je danas, 8. marta, vanrednu situaciju na području Druge mesne zajednice.

Prethodno su, u prepodnevnim satima, deca iz vrtića i OŠ „Petefi Šandor“ poslata kući, a policija je zatvorila Republikansku ulicu u delu između ulice Hajduka Veljka i ulice Nikole Tesle.

Preporuka je da se ne boravi u delu Donjeg grada gde se nalazi zapečaćen nefunkcionalan bunar, koji postoji od 2005. godine.

Ekipa NIS-a je trenutno na terenu da izmeri koncentraciju gasova oko bušotine, da uradi procenu bezbednosti na ugroženom području i da likvidira bunar.

Havarija se desila pre više od nedelju dana, kada je bunar počeo da ispušta vodu, pesak i metan. Juče su zaposleni u Gas d.o.o. Bečej obavili merenja, a po njihovim podacima količina metana u tom momentu nije bila opasna.

U odluci Opštinskog štaba za vanredne situacije navodi se da je vanredna situacija proglašena zbog opasnosti izazvane aktiviranjem arteskog bunara na uglu Nikole Tesle i Republikanske i nekontrolisanom ispuštanju gasova u nepoznatoj koncentraciji u cilju preduzimanja hitnih i operativnih mera zaštite i spasavanja na ugroženom delu teritorije opštine Bečej.

Štab za vanredne situacije opštine naložio je Javnom preduzeću Vodokanal da preduzme hitne mere u koordinaciji i organizaciji zatvaranja (likvidacije) arteškog bunara na uglu Nikole Tesle i Republikanske, ispred prodavnice SP market sa nadležnim institucijama, a Javnom preduzeću Komunalac je naloženo da preduzme hitne mere postavljanja znakova i preusmeravanja saobraćaja u delu ugrožene teritorije u skladu sa rešenjem nadležnog odeljenja Opštinske uprave Bečej.

Štab za vanredne situacije naložio je i obustavu rada u vrtiću „Sunčica“ Predškolske ustanove „Labud Pejović” i Osnovne škole „Petefi Šandor” i organizaciju nastave u skladu sa mogućnostima dok traje opasnost na ugroženom delu teritorije opštine Bečej.

Navedene mere se primenjuju od 8. marta i traju dok traje opasnost na ugroženom delu teritorije opštine Bečej, a Opštinski štab za vanredne situacije opštine Bečej apeluje na sve građane da obrate pažnju i izbegavaju kretanje na tom delu teritorije Bečeja.

Roditeljima oko stotinu dece iz vrtića „Sunčica“ je saopšteno da, ukoliko njihova deca mogu da ostanu kod kuće neće im biti naplaćena cena vrtića za te dane, a ukoliko će deca da pohađaju predškolsku ustnovu, biće smeštena u vrtić „Duga“ u Novom selu (poludnevni boravak) i u vrtić „Kolibri“ u centru grada (celodnevni boravak).  

Oko 400 đaka iz OŠ „Petefi Šandor“ sutra će pohađati onlajn nastavu, a škola čeka dalja uputstva od nadležnih, rekla je direktorka škole Gabriela Potrebić Težer.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *