Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Vesti

Vestitrg_fontane

U ponedeljak, dan nakon nekadašnjeg velikog državnog praznika, Dana republike, i neposredno posle potvrde Statuta Vojvodine u srbijanskom parlamentu, ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa EU usvojili su dopunu Regulative 539/2001 kojom se državljani Srbije (osim žitelja s prebivalištem na Kosovu), Crne Gore i Makedonije koji imaju biometrijske pasoše stavljaju na „pozitivan šengenski spisak“, što znači da će biti „izuzeti od obaveze vađenja viza“ za zemlje EU, osim Velike Britanije i Irske.

Ova vest je izuzetno obradovala pripadnike pretežno mlađe populacije koji su većim delom proevropski orijentisani i propraćena je komentarom: „Posle berlinskog pao je i šengenski zid“. Nedugo potom je krenula i cirkularna SMS poruka: „Ko poslednji napusti Srbiju, neka ugasi svetlo“ koja potvrđuje pretpostavku da je ukidanje viza na neki način željno iščekivano.
Ravnodušni su ostali oni koji i dan danas žale za tvorcem 29. novembra sa kojim su gradili „našu budućnost“, a razljutile su se „novopečene patriote“, oni, kojima je na srcu Rusija i više vole votku i babuške nego Coca-Colu i pitu od jabuka.
Uvod i ono što je prethodilo vesti o ukidanju viza je ražestilo (a možda i uplašilo) one kojima je potvrda Statuta Vojvodine nepodnošljiva i čiji su idoli već duže vreme na privremenom boravku u Rusiji.
Bez vize.                                                                                     

V.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *