Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Vlada zabranila izjave o koronavirusu: Javnost obaveštava jedino Krizni štab

Vlada zabranila izjave o koronavirusu: Javnost obaveštava jedino Krizni štabtrg_fontane

Vlada Srbije donela je odluku da je za sve informacije u vezi sa koronavirusom isključivo zadužen Krizni štab na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić. „Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koje ovlasti Krizni štab“, navodi se u Zaključku Vlade Srbije od 28. marta koji je objavljen u Službenom glasniku u utorak.

U zaključku Vlade se za ovakvu odluku navode sledeći razlozi i obrazloženja:

– uslovima proglašenog vanrednog stanja, apsolutni imperativ je da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2;

– za obaveštavanje javnosti zadužen je Krizni štab za suzbijanje bolesti, na čijem je čelu predsednica Vlade. Sva obaveštenja daje predsednica Vlade ili lica koja ovlasti Krizni štab;

– gradonačelnici, odnosno predsednici opština i Štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave, zadužuju se da sve informacije (u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19) u jedinicama lokalne samouprave, usmeravaju isključivo Kriznom štabu, koji će obezbediti da se izvrše neophodne provere i preduzmu odgovarajuće mere na pravovremenom i tačnom informisanju javnosti;

– zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica, koje obavljaju zdravstvenu delatnost, medicinske informacije isključivo u delu mera koje sami sprovode, dostavljaju nadležnom zavodu, odnosno institutu za javno zdravlje, koje te informacije dalje usmeravaju ka Kriznom štabu;

– obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19, data javnosti od strane neovlašćenih lica, ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja.

U Bečeju nije bilo direktne komunikacije sa novinarima

Ovakvo postupanje podrazumeva najpre to da će informacije, s obzirom na centralizaciju, s velikim zakašnjenjem stići do novinara, pa tako i do građana.

Što se opštine Bečej tiče, od početka vanrednog stanja predstavnici Štaba za vanredne situacije i Doma zdravlja – to su glavni „sabirni centri“ informacija – nisu održali nijednu konferenciju za novinare, ali su novinari bili u mogućnosti da prenose zaključke Štaba za vanredne situacije opštine Bečej koji su se dosad objavljivali na zvaničnom sajtu lokalne samouprave.

Dom zdravlja Bečej komunicirao je sa medijima isključivo saopštenjima, tako da nije bilo moguće dobiti odgovore na pitanja novinara Bečejskog mozaika (telefonom, SMS-om) a poslednje saopštenje objavljeno je 26. marta.

NDNV: Da Vlada hitno razjasni konfuziju koju je unela u javnost Zaključkom

U vezi sa informisanjem Nezavisno društvo novinara Vojvodine je danas objavilo saopštenje u kom zahteva od Vlade Srbije „da pod hitno razjasni konfuziju koju je unela u javnost donošenjem Zaključka kojim se navodno reguliše borba protiv dezinformacija u vreme pandemije kovida-19, a za koji medijska zajednica i javnost Srbije otvoreno sumnjaju da je reč o pokušaju uvođenja cenzure javnog informisanja. U pravnom sistemu Republike Srbije već postoje mere kojima se može ograničiti sloboda izražavanja zarad sprečavanja širenja lažnih vesti i dezinformacija. Očekivano bi bilo da nadležni državni organi, primenom postojećih zakonskih rešenja, krenu u borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija, a ne da Vlada donosi poseban Zaključak. Da stvar bude čudnija, tim Zaključkom Vlada je za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama pandemije ovlastila isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19. Sada se postavlja pitanje šta to znači? Da li mediji mogu da objavljuju istinite informacije, do kojih su došli istraživačkim radom, a koje nisu saopštene od strane Kriznog štaba? Ili će se – apsurdno – sve informacije do kojih mediji dođu iz drugih izvora a ne od Kriznog štaba smatrati netačnim i neproverenim? Na osnovu čega je uvedena pretpostavka da su tačne samo one informacije koje dolaze od Kriznog štaba, dok informacije iz drugih izvora nisu tačne ili su neproverene, bez obzira da li odgovaraju činjenicama ili ne? Da konfuzija bude veća, Vlada navodi i da za prenošenje obaveštenja datih od strane neovlašćenih osoba, postoji mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja. Ako postoji samo mogućnost, da li to znači da će nadležni organi moći arbitrarno da odlučuju kada će primenjivati propise? Drugim rečima, otvara se mogućnost da novinari mogu da odgovaraju zbog krivičnog dela Izazivanje panike i nereda, samo zbog toga što informacija, iako je istinita i odgovara činjenicama, nije dobijena od Kriznog štaba. Na ovaj način Krizni štab bi mogao postati organ koji bi imao mogućnost da filtrira informacije koje će dolaziti do građana, a građani bi ostali uskraćeni za primanje tačnih, sveobuhvatnih i pravovremenih informacija, putem medija“, navodi se između ostalog u saopštenju.

Priredio: B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *