Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Vodokanal traži više cene: Voda poskupljuje od 1. novembra?

Voda poskupljuje od 1. novembra?(Ilustracija: pexels)

Javno preduzeće Vodokanal je u aprilu ove godine zatražilo poskupljenje vode od svog osnivača, lokalne samouprave. Nadzorni odbor javnog preduzeća je 27. aprila donelo odluku o korekciji cena vode, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda, a zahtev je upućen lokalnoj samoupravi dan kasnije.

Opština Bečej je na svom zvaničnom sajtu zahtev Vodokanala objavila tek 29. septembra u kom se navodi da Vodokanal traži poskupljenje cena vode, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda za 20 odsto za domaćinstva, 15 odsto za institucije i 3 odsto za privredu.

Osim toga traži se i korekcija cene fiksne naknade za 10 odsto za sve kategorije potrošača.

Ukoliko se zahtev o povećanju cena usvoji, domaćinstva bi za kubni metar vode plaćali 83,60 dinara, za odvođenje otpadnih voda po kubnom metru 31,90 dinara, a za prečišćavanje otpadnih voda 40,70 dinara po kubnom metru.

Za potrošnju više od 25 kubika vode mesečno nova cena bi bila 250,80 dinara.

U naseljenim mestima cena tehničke vode trebalo bi da bude 51,70 dinara.

Nova cena fiksne naknade za domaćinstva i male potrošače trebalo bi da bude 121 dinar.

Sve cene su izražene sa uračunatim PDV-om (10 odsto).

Razlozi za povećanje cena su po obrazloženju nadzornog odbora Vodokanala povećanje cene energenata, goriva, rezervnih delova, usluga, obezbeđivanje likvidnosti i solventnosti preduzeća, obezbeđivanje blagovremenog izvršavanja obaveza prema dobavljačima, bankama, sprovođenje aktivnosti za dostizanje održivog razvoja sistema itd.

Ukoliko opština prihvati zahtev za korekciju cena, voda, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda bi trebalo da poskupe od 1. novembra.

Prethodno je voda poskupela u martu 2022. godine.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *