Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Javno-privatno partnerstvo na 5 godina: Za održavanje zelenih površina više od 100 miliona

Za održavanje zelenih površina više od 100 miliona

Opština Bečej je 9. februara izabrala privatnog partnera za održavanje javnih zelenih površina na teritoriji opštine Bečej na 5 godina za 119,4 miliona dinara (sa PDV-om).

U odluci o dodeli ugovora u postupku javne nabavke navodi se da se ugovor dodeljuje grupi ponuđača „Ciklonizacija“ a.d. Novi Sad, „Rasadnik green in“ d.o.o. Rumenka, „Mašinac resursi“ d.o.o. Novi Sad i „Agro work HR“ d.o.o. Novi Sad za 99,54 miliona dinara (119,4 miliona sa PDV-om).

Procenjena vrednost javne nabavke bila je 100 miliona dinara bez PDV-a.

Podsetimo da su odbornici Skupštine opštine Bečej 9. septembra 2022. bez ijedne reči rasprave dali saglasnost na Predlog projekta javno-privatnog partnerstva za obavljanje usluge održavanja javnih zelenih površina na teritoriji opštine Bečej na koji je Komisija za javno-privatno partnerstvo Republike Srbije prethodno dala pozitivno mišljenje.

Održavanje javnih zelenih površina do sada je bilo u nadležnosti JP Komunalac, ali samo 20 odsto posla su obavljali radnici javnog preduzeća, dok 80 odsto je Komunalac dodelio drugom preduzeću u postupku javne nabavke.

Ranije je najavljeno da će opština posao održavanja javnih zelenih površina na 5 godina poveriti privatnom partneru, a rashodi opštinskog budžeta će biti slični kao i sada, jer opština finansira održavanje zelenih površina, te da troškovi opštine godišnje bi trebalo da iznose 20 miliona dinara. Po procenama iz opštine, za održavanje javnih zelenih površina lokalna samouprava trenutno na godišnjem nivou obezbeđuje oko 18 miliona dinara.

Nakon formiranja javno-privatnog partnerstva zaštitom, očuvanjem, uređivanjem, održavanjem i unapređivanjem javnih zelenih površina u opštini Bečej treba da se bavi privatni partner lokalne samouprave, a to podrazumeva održavanje parkova, drvoreda, zelenih površina na trgovima, kao i duž kolskog, pešačkog i biciklističkog saobraćaja, zaštitnog zelenila duž saobraćajnih površina, park šuma, spomen parkova, tu spadaju zatim i spomen groblja, kao i zelene površine koje pripadaju stambenoj zgradi u stambenim naseljima itd.

Uređenje i održavanje javnih zelenih površina obavlja se prema godišnjem programu, koji donosi Javno preduzeće Komunalac, najkasnije do 1. novembra tekuće godine za narednu godinu.

Opština će privatnog partnera da kontroliše preko Komunalca.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *