Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Nakon ostavke direktorke vrtića: Za v.d. direktora predložen profesor fizičke kulture Goran Strajnić

Za v.d. direktora predložen profesor fizičke kulture Goran Strajnić

Za vršioca dužnosti direktora Predškolske ustanove „Labud Pejović“ na današnjoj sednici upravnog odbora ustanove predložen je profesor fizičke kulture Goran Strajnić. Taj predlog treba da bude upućen nadležnom pokrajinskom sekretarijatu na odobravanje.

Do predloga da Strajnić obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora, koji nije bio zaposlen u predškolskoj ustanovi, došlo je nakon što je direktorka predškolske ustanove Tatjana Mitić 1. marta podnela ostavku, a istovremeno je dala i otkaz u vrtiću.

Neobrazložena ostavka direktorke vrtića

Mitić nije želela da govori o razlozima ostavke i otkaza.

Podsetimo da su zaposleni u vrtiću o ostavci direktorke 1. marta obavešteni porukama u kojima se navodilo da će se ostavka konstatovati 4. marta na sastanku upravnog odbora vrtića kada će biti predložen vršilac dužnosti direktora Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice. Sastanak upravnog odbora vrtića, međutim, nije održan 4, već 8. marta.

Mitić je bila direktorka vrtića od avgusta 2018. godine.

Šta je obeležilo 2023. u vrtiću: Konkurs, lista čekanja, problem s platama

Konkurs za prijem dece u predškolsku ustanovu u radnoj 2024/2025. godini zasad nije raspisan. Prošle godine konkurs je objavljen 16. marta, međutim, rezultati – broj dece koja su primljena u predškolsku ustanovu – nisu objavljeni sredinom maja kako je najavljeno, već tek početkom avgusta, kada se ispostavilo da neće svako prijavljeno dete biti upisano u vrtić, odnosno da će postojati lista čekanja.

Potom je javnosti saopšteno da osim liste čekanja u predškolskoj ustanovi postoji i problem nedostatka oko 32 miliona dinara za plate zaposlenih.

Zbog kašnjenja plate je i sindikat vrtića najavio protest, ali do protesta nije došlo, jer je u oktobru prošle godine rebalansom opštinskog budžeta obezbeđen novac za plate.

Tada je predsednik opštine Vuk Radojević rekao da je u budžetu opštine za 2023. godinu usvojena masa plata za zaposlene u predškolskoj ustanovi, umanjena za oko 31 milion dinara.

Razlog tome je da se kao referentni mesec za računanje plata uzima avgust, međutim, za tu godinu Ministarstvo finansija dalo je instrukciju da to bude septembar „i to je u kalkulaciji obračuna plata u vrtiću dovelo do razlike od skoro 32 miliona dinara“.

Predsednik opštine je rekao da nije učestvovao u tom problemu, ali da učestvuje u njegovom rešavanju: dobijena je saglasnost Ministarstva finansija za povećanje mase plata i na osnovu toga je usvojen rebalans i povećanje mase plata za vrtić. Povećanjem plata za 5,5 odsto, za vrtić je ukupno obezbeđeno 33,3 miliona dinara.

Opština je obezbedila i novac u opštinskom budžetu da vrtić bude besplatan za svako dete.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *