Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Posle pojave zaraze u Srbiji: Afrička kuga i u Bečeju

Afrička kuga i u BečejuFotografija je ilustracija (foto: pexels.com)

Afrička kuga kod svinja pojavila se i u Bečeju i zasad na gazdinstvima na kojima je utvrđena ova bolest svinje su eutanazirane, potvrđene su nezvanično informacije redakcije Bečejskog mozaika, međutim, zvanične izjave niti iz lokalne samouprave, niti iz veterinarske inspekcije nije moguće dobiti.

U Odseku veterinarske inspekcije za Južnobački rečeno je da novinari pitanja moraju da postave isključivo nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede. U trenutku pisanja ovog teksta iz ministarstva još nisu odgovorili na pitanja redakcije Bečejskog mozaika.

Na spisku rešenja koji je objavljen na sajtu Ministarstva poljoprivrede o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od afričke kuge svinja, nalazi se 141 mesto u opštinama i gradovima u Srbiji, ali do 14. avgusta do 12 časova na tom spisku se nije pojavilo naselje Bečej.

Nadležni su saopštili da se mole vlasnici svinja ili farmi sa teritorije opštine Bečej – ukoliko imaju sumnju da su im životinje zaražene – da se obrate Odeljenju za poljoprivredu opštine Bečej ili veterinarskom inspektoru.

U cilju smanjenja eventualnog širenja zaraze preporučuje se dezinfekcija obuće dvoprocentnim rastvorom masne sode, kao i prskanje odeće, objekata i oruđa za rad rastvorom hlora.

Po nezvaničnim informacijama redakcije, nadležni u veterinarskim inspekcijama pokušavaju da utvrde kako je zaraza „ušla“ u Srbiju.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *