Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Ministarstvo zaštite životne sredine: U Bečeju rekonstrukcija prečistača

U Bečeju rekonstrukcija prečistača

Ministarstvo zaštite životne sredine početkom decembra raspisalo je javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije i radove na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bečeju.

Rok za podnošenje ponuda je 8. januar 2024. godine. Nabavka se sprovodi po žutom fidic-u.

Za učešće u postupku javne nabavke ponuđač treba da dostavi i garanciju za ozbiljnost ponude koji je minimum 3 odsto od vrednosti ponude bez PDV-a.

U dokumentaciji javne nabavke može se pročitati da opseg radove obuhvata izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Bečeju (PPOV), kao i rekonstrukciji glavne kanalizacione crpne stanice.

Navodi se da pored nedovoljne izgrađenosti kanalizacione mreže u naselju Bečej, glavni problemi su infiltracija podzemnih voda i dotok atmosferskih voda tokom padavina.

U centralnom delu naselja Bečej deo kanalizacione mreže je izveden kao mešovita (opšta) kanalizacija, koja u kišnom periodu dodatno opterećuje kanalizacioni sistem atmosferskim vodama.

Kako bi se rešili ovi postojeći problemi i obezbedilo efikasno funkcionisanje PPOV, pored rekonstrukcije postrojenja, uradiće se i rekonstrukcija/rehabilitacija postojeće kanalizacione mreže, ali to će biti predmet posebne konkursne dokumentacije.

U naselju Bečej je na sistem javnog vodosnabdevanja povezano 94%, dok je na kanalizaciju svega 40% stanovništva.

Kako bi se obezbedilo povezivanje svih domaćinstava i planirane industrijske zone posebnim projektom je predviđena izgradnja oko 62 kilometra kanalizacione mreže i 9 novih crpnih stanica.

U dokumentaciji piše da se sredstva za izvođenje radova obezbeđuju u skladu sa Zakonom o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu LD. 2026 (2019) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za Programski zajam – vodosnabdevanje i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i Sporazuma o izmenama br.1 Okvirnog Sporazuma o zajmu LD. 2026 (2019) između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za Programski zajam – vodosnabdevanje i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *