Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

55. Majske igre: Svečano otvaranje Igara nije održano zbog kiše

55. Majske igre: Svečano otvaranje Igara nije održano zbog kišetrg_fontane

U Gradskom pozorištu je od 29. do 31. maja pedeset i peti put održan Međunarodni festival scenskog stvaralaštva dece i mladih – Majske igre.

Svečano otvaranje festivala i ceremonija predaje ključeva grada deci bila je planirana za utorak na Pogači uz tradicionalni defile kostimiranih mališana i raznovrstan program, ali zbog najavljenih vremenskih nepogoda i kiše, ovaj najveseliji i najšareniji deo programa nije održan. Čin otvaranja je priređen u sali Gradskog pozorišta, gde je učesnike i publiku festivala pozdravio Velimir Cvejanov, v.d. direktora pozorišta, a Budislav Medurić, još aktuelni zamenik predsednika opštine, je predstavnicima dece, članovima Dečjeg dramskog studija, predao „ključ grada“.
Istog dana u prepodnevnim časovima na sceni „Zlatan Dorić“ Gradskog pozorišta zajednička dramska grupa bratskih gradova Čongrada i Bečeja izvela je predstavu „Köztes európai pályaudvar“, a nakon otvaranja 55. Majskih igara u takmičarskom delu festivala prvi su nastupili gosti iz Nose s kolažnim mjuziklom „Dr. Bubó“ pozorišta „Éjjeli Pávaszem“.

Scensko stvaralaštvo predškolaca

U okviru 55. Majskih igara, 25. maj je bio rezervisan za predstavljanje scenskog stvaralaštva dece predškolskog uzrasta, više od 300 mališana iz predškolskih ustanova iz Vrbasa, Sente, Kanjiže, Subotice, Novog Sada, Temerina, Bača, Beočina, Novog Bečeja, Bačkog Petrovog Sela i Bečeja. Nakon pozdravnog govora Magdolne Ferenc, direktorice Dečjeg vrtića „Labud Pejović“, festival su otvorili predškolci iz Bečeja predstavom „Bajka o ribaru i ribici“, a zatim je na sceni Gradskog pozorišta izvedeno još deset razigranih, veselih i maštovitih dramatizacija bajki, priča i pesama na srpskom i na mađarskom jeziku. Pored toga, u Galeriji „Krug“ Gradskog pozorišta priređena je i izložba likovnih radova, odnosno maketa i scenografija poznatih bajki i priča koje su uradila deca iz predškolskih ustanova iz bečejske opštine.

U sredu, 30. maja, prikazane su tri predstave. Članovi Kulturno-umetničkog društva „Đura Jakšić“, Pozorišta 3+ iz Srpske Crnje, izveli su predstavu „Čudesne avanture Lene i Eme“, zatim su se predstavili gosti iz Brčkog, koji su za decu iznad 14 godina starosti odigrali predstavu „To je propast tvoja“ Dramskog studija Arlekino. Na kraju je publika imala priliku da pogleda mjuzikl „Čudesna kocka“ u izvođenju članova Dečjeg dramskog studija iz Bečeja. Juče, poslednjeg dana festivala, prikazana je predstava „Oraščar“ koju su izveli članovi Doma kulture „Kristalna kocka vedrine“ iz Siska, a za decu od 5. do 12. godina starosti gosti iz Mrkonjić Grada su odigrali predstavu „Poslednja veštica“.
Po završetku poslednje predstave koja je u konkurenciji, a nakon zaključenja ovog broja Bečejskog mozaika, tročlani stručni žiri u sastavu dr Aleksandar S. Janković, dramaturg iz Beograda, Igor Pavlović, glumac i reditelj iz Novog Sada i Judit Ferenc, takođe glumica i rediteljka iz Novog Sada i dečji žiri su proglasili pobednika 55. Majskih igara i dodelili nagrade.

LJ.M.

Obrazloženje žirija

1. ZLATNI PAŽ
Tradicionalna, konzervativna i u isto vreme raskošna i neobično obična predstava sa mnogo talentovane i razigrane dece. Predstava koja je i lekcija iz istorije i muzike i igre. Predstava balet – ORAŠAR.

2. SREBRNI PAŽ
Prava pravcata dečija predstava u kojoj publika igra svoju ulogu i prekraja radnju. Ansambl koji prati pojedinca i pojedinac koji prati ansambl. Zarazne i povodljive pesme, večita borba dobra i zla – MAGIČNA KOCKA

3. BRONZANI PAŽ
Živopisni kostimi, ubedljiva gluma, poznata muzika. To su sve osobine, u stvari vrline ove razigrane i što je najvažnije vesele predstave urađene po poznatom mađarskom crtanom filmu. Sada je sve jasno – DR BUBO.

NAJBOLJE ULOGE FESTIVALA
Ravnopravno dele tri talentovane, izuzetno mlade, izuzetno šarmantne devojčice – glumice koje samouvereno vladaju scenom svojim pevanjem, govorom i glumačkom igrom
• MAJA MILOŠEVIĆ (Čudesne avanture Lene i Eme)
• JOVANA RADOJČIĆ (Čudesna kocka)
• KATARINA VIŠKOVIĆ (Čudesna kocka)

NAJBOLJE EPIZODNE ULOGE FESTIVALA
Tako mali, a tako veliki, sa razgovetnim glasom koji se čuje do poslednjeg reda. Dva momka koja su ostvarila nevelike, ali velike uloge koje će se svakako pamtiti i obeležiti kako ovaj festival tako i predstave u kojima igraju ove delije:
• VEDAD PODBIĆANIN (To je propast tvoja)
• BRANISLAV ROLJIĆ (Poslednja veštica)

NAJBOLJI KOSTIM
Kao da nije bilo dileme, jer predstava sa toliko kostima, koji kao da predstavljaju davno prošla bajkovita vremena nije mogla a da nema najbolji kostim – ORAŠAR

NAJBOLJA SCENOGRAFIJA
Malo drveća kao zavese, malo tepiha kao trave, klupa, kugla, i evo je šuma. POSLEDNJA VEŠTICA

NAJBOLJI VIZUELNI UTISAK
Disko kugla, video bim, korišćenje prostora sa strane, sto, dve stolice i jedna božićna jelka. Dovoljno za snežnu idilu – ORAŠAR

NAJBOLJA ORIGINALNA MUZIKA
Retko koja dečija predstava ima živu muziku na sceni a da to zaista funkcioniše. Hitovi koje peva cela pozorišna sala – MAGIČNA KOCKA

SPECIJALNA GLUMAČKA NAGRADA
Devojčica koja igra dečaka verovatno sa više entuzijazma nego što bi dečak sa toliko problema igrao dečaka – ASJA ČANDIĆ

SPECIJALNA GLUMAČKA NAGRADA
Fiona Lovaš

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *