Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Predizborne kampanje: Bečej popularan među stranačkim funkcionerima

Bečej popularan među stranačkim funkcionerimaCentar Bečeja

Zahuktava se izborna kampanja.

U Bečeju ima svega, štandova, kafe i čaja, poseta stranačkih/državnih funkcionera, čajanki, druženja s penzionerima, reklamiranja rada fondacija, bioskopa… što se stranaka na vlasti tiče.

Opozicione grupacije do 2. decembra nisu organizovale događaje u ovoj opštini, osim koalicije „Srbija protiv nasilja“.

„Srbija protiv nasilja“ „garantuje da ćemo da živimo bolje“

Pokrajinski predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ 1. decembra su na Trgu oslobođenja u Bečeju promovisali izbornu listu „Srbija protiv nasilja“ i delili letke građanima za predstojeće parlamentarne i pokrajinske izbore 17. decembra.

Milan Turanjanin iz Zeleno-levog fronta, članice koalicije „Srbija protiv nasilja“, rekao je da je „Srbija protiv nasilja“ jedina lista koja na ovim izborima „garantuje pobedu protiv sveopšteg nasilja kojem su građani i građanke izloženi i jedina je na ovim izborima koja garantuje da ćemo da živimo bolje, sigurnije, bez neizvesnosti i straha od svakog novog dana“.

„Srbija protiv nasilja“

S obzirom na to da je glavna tema koalicije borba protiv korupcije, a u vezi s tim i lustracija, Turanjaninu je postavljeno pitanje kako su zamislili lustraciju.

On je rekao da su prvi koraci da se oslobode institucije, tužilaštvo, policija, te da se podrazumeva odgovornost.

„Ko je radio nešto loše, ko je zloupotrebio svoj položaj, ko je radio kriminalne radnje, on mora da odgovara. Mora se utvrditi i poreklo imovine, moramo konačno s tim završiti. Ono što 2000. trebalo da se uradi, posle promena, što je, nažalost, ubistvom Zorana Đinđića prekinuto, moramo nastaviti tim nekim temeljima i osnovama“, rekao je Turanjanin.

Upitan da li „Srbija protiv nasilja“ ima program za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom koje čine oko 10 odsto stanovništva, a te osobe su upravo 1. decembra dobile novčanu pomoć države, Turanjanin je rekao da što se tiče tih sredstava koja su podeljena „mislim da je to čista zloupotreba glasačkog tela, jer što se sada to baš dešava, što se ne napravi neki program s kojim bi podržali sve manjine i ugrožene zajednice, sa programom čvrstim da se svima njima pomogne“

O programu „Srbija protiv nasilja“ u vezi sa ugroženim grupama stanovništva, pa i sa osobama sa invaliditetom, Turanjanin je rekao da „socijalna politika mora biti jaka i to je jedna tema koja je sveobuhvatna za mnoge društvene slojeve i zajednice, tako da moraju se otvoriti kancelarije, mora se sa ljudima razgovarati, napraviti lep, pravi socijalni program“, međutim, nije prezentovao pojedinosti iz tog programa rekavši da je „Srbija protiv nasilja“ skup političkih stranaka, a on kao predstavnik Zeleno-levog fronta može da priča o programu te organizacije, „zastupljene su sve te teme, ali sada, pošto idemo kao koalicija, ne bi trebalo da pričamo o našim planovima, kao stranaka, nego o ovome što sada radimo, da pomerimo ovaj režim i da ih sklonimo sa vlasti, da oslobodimo institucije i onda da, na primer, za godinu dana probamo da raspišemo nove izbore gde ćemo svi izaći sa nekim našim ideološkim kolonama, predstaviti se građanima kako treba, jer sada prvi i osnovni cilj je osloboditi Srbiju, osloboditi Vojvodinu, osloboditi svaku opštinu gde je katastrofalni tiranski režim na vlasti“.

Na izbornim listama koalicije „Srbija protiv nasilja“ za parlamentarne i pokrajinske izbore nema nijednog kandidata sa teritorije opštine Bečej.

SNS: Posete funkcionera, druženje s penzionerima, čajanka…

Prvog dana decembra je na Trgu oslobođenja, u neposrednoj blizni Kancelarije za mlade, viđen i štand Srpske napredne stranke čiji su aktivisti razgovarali sa građanima i delili propagandni materijal, ali i kafu i čaj, ali nisu razgovarali sa novinarima.

Srpska napredna stranka (Foto: FB strana opštine Bečej)

Inače, po objavama bečejskog odbora SNS-a, u prethodnom periodu brojni stranački funkcioneri su posetili Bečej, ali redakcija Bečejskog mozaika nije obaveštena o tim posetama.

Recimo, 26. novembra objavljeno je da je član predsedništva SNS-a Nikola Selaković posetio svoje bečejske kolege i da je, zajedno sa koordinatorima ispred IO SNS Zoranom Adamovićem i Dinom Vučinić i predsednikom OO SNS Bečej Vukom Radojevićem, održao sastanak u prostorijama stranke.

Dan ranije je objavljeno da je član predsedništva stranke Petar Petković posetio Bečej gde se „družio sa penzionerima i zahvalio im na svoj podršci državi Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću“.

Skup sa penzionerima uz hranu, piće i muziku organizovan je u hotelu „Zlatna obala“.

Fejsbuk stranica bečejskog SNS-a je 23. novembra sa Fejsbuk strane opštine Bečej prenela vest da je potpredsednica vlade i ministarka za kulturu Maja Gojković sa predsednikom opštine Bečej Vukom Radojevićem, posetila Udruženje žena u Bačkom Gradištu, gde je organizovana čajanka kojoj su prisustvovale i žene iz sekcije KUD-a „Đido”, te da je tom prilikom sa ženama razgovarano „o značaju podrške preduzetnicama, kao i ženama koje se bave očuvanjem tradicije i kulturnog nasleđa izra[1]dom rukotvorina i narodnih nošnji“.

Takođe je Fejsbuk stranica SNS-a prenela vest sa opštinske Fejsbuk stranice o poseti državne sekretarke Ministarstva turizma i omladine Milene Popović, te nije jasno da li su te posete isključivo državne ili istovremeno i stranačke.

SVM: Sastanak sa građanima, ministar iz Mađarske, Prosperitati, besplatan bioskop

Savez vojvođanskih Mađara (Foto: FB strana Igora Kiša)

Savez vojvođanskih Mađara tek je nedavno započeo kampanju u Bečeju, pa je tako krajem novembra održao sastanak sa građanima u MKD „Petefi Šandor“ sa ministrom iz Republike Mađarske Janošem Lazarom i nosiocima liste SVM-a na parlamentarnim i pokrajinskim izborima Balintom Pastorom i Balintom Juhasem na kom je govorio i kandidat za poslanika iz Bečeja Igor Kiš.

Redakcija bečejskog mozaika nije pozvana na ovaj skup.

Na Fejsbuk stranici bečejskog SVM-a objavljuju se i informacije o konkursima i radu Fondacije Prosperitati, koja, bar zvanično, nije organizacija SVM-a.

U subotu, 9. decembra je organizovan i besplatan bioskop u Gradskom pozorištu Bečej kada će biti prikazan film o zlatnim vaterpolistima Mađarske, doduše, ne navodi se da je reč i izbornoj kampanji SVM-a, već da film dolazi u Bečej zahvaljujući Vojvođanskom putujućem bioskopu, međutim, program na svojoj Fejsbuk stranici reklamira upravo Igor Kiš, a rezervacija mesta u bioskopu je moguća kod članice SVM-a…

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *