Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Kvarovi na vrelovodnoj mreži: Havarije uzrokovale zastoj rada postrojenja

Havarije uzrokovale zastoj rada postrojenja

Poslednjih nedelja učestali su kvarovi na vrelovodnoj mreži, a od 23. do 27. januara dve havarije su prouzrokovale zastoj u radu postrojenja. Bilo je slučajeva da su domaćinstva koja koriste usluge Javnog preduzeća Toplana od ujutro do uveče bila bez grejanja, a pojedine škole su zbog hladnih radijatora skraćivale časove.

U Osnovnoj školi „Zdravko Gložanski“ časovi u popodnevnoj smeni su bili skraćeni 23, 25. i 26. januara, a danas su skraćeni časovi pre podne, mada su radnici Toplane problem u sistemu grejanja otklonili u jutarnjim satima. U školi „Sever Đurkić“ prošlog ponedeljka nije bilo grejanja, ali nisu bili skraćeni časovi.

O učestalim havarijama na zastareloj vrelovodnoj mreži direktor Toplane Dejan Vuković kaže: „Prošle nedelje smo imali dve prilično velike havarije koje su prouzrokovale zastoj u radu postrojenja. Morala je Toplana da stane da bi se te dve havarije otklonile. Jedna je bila prošlog ponedeljka (23. januara) u parku kod Dečjeg dispanzera, to je na glavnom vodu, na izlasku iz Toplane, a druga havarija koja je takođe iziskivala zastoj, bila je u ulici Jovana Popovića, ta havarija se rešavala u petak, 27. januara. Radnici Toplane su dali svoj maksimum da bi se havarije u što kraćem roku otklonile i iziskivale su zastoj tih dana u radu, a rešavali smo ih u toku od 24 časa, čak i pre. Imali smo problem u ulici Jovana Popovića gde zbog loših cevi nismo uspeli odmah da zaustavimo curenje, pa smo morali maltene dva puta da popravljamo istu cev. Ono što znamo, to je da je mreža stara, najveći deo je izgrađen 1986/1987. godine kada je Toplana krenula sa radom. Ono što mi možemo jeste da otklanjamo kako nam se koja havarija pojavi“.

Prošle godine je za 2023. godinu najavljena, osim izgradnje postrojenja na geotermalnu energiju, i rekonstrukcija vrelovodne mreže i podstanica, reč je o projektu sa EBRD-om i Ministarstvom energetike i rudarstva.

„Nadam se da ćemo uspeti ove godine nešto da počnemo da radimo. Zahvaljujući tom projektu, nadamo se, u naredne dve godine Bečej bi trebalo da ima mnogo povoljnije i mnogo sigurnije snabdevanje toplotnom energijom“.

Najkritičniji delovi vrelovoda su, prema Vukovićevim rečima, ogranak kod ulice Miloša Crnjanskog koji vodi kroz ulicu Jovana Popovića do škole „Sever Đurkić“, on nam je veoma kritičan, Mali rit je kritičan i deo kroz Novosadsku ulicu prema ulici Svetozara Markovića i prema Donjem parku.

K.D.F. (Opširnije u Bečejskom mozaiku 3. februara)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *