Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Sedam dana do lokalnih izbora: Četiri izborne liste na predstojećim izborima u Bečeju

Četiri izborne liste na predstojećim izborima u Bečeju

Rok za podnošenje izbornih lista za lokalne izbore raspisane za 2. jun istekao je 12. maja u ponoć, do kada je Opštinskoj izbornoj komisiji u Bečeju predato ukupno četiri liste i sve su proglašene.

Na lokalnim izborima u opštini Bečej građani će moći da glasaju za dve koalicije stranaka na vlasti i dve opozicione grupacije.

Lista „Aleksandar Vučić – Bečej sutra“ (Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije, SPS; Rasim Ljajić – Socijaldemokratska partija Srbije, SDP; Aleksandar Vulin – Pokret socijalista, PS; Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka, SRS; Miloš Vučević – Srpska napredna stranka, SNS) sa 36 kandidata za odbornike biće prva na izbornom listiću.

Izborna lista koalicije Saveza vojvođanskih Mađara – Demokratske stranke vojvođanskih Mađara i Stranke mađarskog jedinstva pod nazivom „Vajdasági Magyar Szövetség – Dr. Pásztor Bálint – Savez vojvođanskih Mađara – dr Balint Pastor“ biće drugoplasirana na izbornom listiću, sa 36 kandidata za odbornike.

Ove dve liste smo predstavili u prethodnom broju Bečejskog mozaika.

Trećeplasirana na izbornom listiću biće lista „Samo lokalno – Milan Bokun – P.CS. Csak helyi szinten – Milan Bokun“ na kojoj ima 19 kandidata za odbornike.

Lista je podneta 10, a proglašena je 12. maja.

Prvi na listi je Milan Bokun (preduzetnik), slede ga Stevan Kosanović (advokat), Iva Hromiš (administrativna radnica), Oto Baranji (elektromehaničar za mašine i opremu) i Gabriela Kozma (hemijska tehničarka).

Na izbornoj listi su i Svetlana Dinić (profesorka engleskog jezika), Jelica Arbutina (diplomirana ekonomistkinja), Zoran Čolak (poljoprivredni tehničar), Vladimir Jovanović (preduzetnik), Irena Marić (trgovkinja), Zoran Sarajlija (preduzetnik) i drugi.

Četvrta i poslednja na izbornom listiću na lokalnim izborima u Bečeju biće izborna lista „Nada za Bečej – Svi za Bečej – POKS – Novi DSS“ sa 15 kandidata za odbornike.

Lista je podneta 10, a proglašena je 12. maja.

Prvi na listi je Nemanja Tomašević (advokat, POKS), slede ga Dejan Vuković (diplomirani inženjer mašinstva, ZKS), Zorica Đumić (diplomirana inženjerka, POKS), Milica Vojinović (medicinska tehničarka, POKS) i Nenad Tomašević (magistar ekonomskih nauka, POKS).

Na izbornoj lisi su i Nandor Tot (penzioner, NDSS), Jelena Rea Poučki (turistička tehničarka, POKS), Nikola Ječanski (poljoprivrednik, POKS), Dragana Fodor (trgovkinja, POKS), Matija Đukić (student, NDSS), Danica Đumić (diplomirana agroekonomistkinja, POKS).

Kampanja

Predizborne kampanje učesnika na bečejskim izborima vode se slično kao i dosad, na društvenim mrežama, na štandovima na ulicama i na pijaci, te ubacivanjem predizbornog materijala u poštanske sandučiće građana.

Vladajuća Srpska napredna stranka ove godine učestalo organizuje radne akcije, a takođe vladajući Savez vojvođanskih Mađara posete privrednicima, bioskop…

Vladajuće stranke u Bečeju „mešaju“ resurse predstavljajući opštinska ulaganja kao stranačka, kao i prilikom ranijih izbora.

Ima, pre svega na društvenim mrežama, priča o tome da aktivisti SNS-a u akciji od vrata do vrata pokazuju da raspolažu ličnim podacima građana (zakon to ne dozvoljava), da se opozicionoj partiji preti na društvenim mrežama, da se dele paketi…

Zanimljivo je da do 20. maja nijedan učesnik na izborima nije održao konferenciju za medije na kojoj bi novinari bili u prilici da postave pitanja, pre svega o predizbornom programu ili njenom nedostatku, o tome iz kojih izvora planiraju da se finansiraju velika obećanja data pre izbora.

Programi

Svi do trenutka nastanka ovog teksta (20. maj) raspoloživi predizborni programi učesnika na izborima imaju velike nedostatke – izvor finansiranja obećanja – neki više liče na listu želja nego na program, a u nekima se navode planirana ulaganja koja su već u toku, te se obećavaju stvari koje nisu u nadležnosti lokalne samouprave.

Redakcija Bečejskog mozaika ne raspolaže predizbornim programom Srpske napredne stranke, a takav program nije bio uočljiv na društvenim mrežama te stranke do 20. maja, te taj program nismo u mogućnosti da predstavimo u kratkim crtama.

Program Saveza vojvođanskih Mađara je štur, navodi se da stranka planira da radi na unapređenju bezbednosti građana u Bačkom Petrovom Selu vraćanjem 24-časovnog prisustva policije, insistira se na povećanju broja policajaca u opštini uvažavajući jezičku jednakost.

Kaže se i da video nadzor treba proširiti i na naseljena mesta.

Što se zdravstva tiče, SVM navodi potrebu postojanja pedijatrijske i stomatološke službe u naseljenim mestima opštine, više specijalista i lakši pristup specijalističkim pregledima u celoj opštini.

U oblasti infrastrukture ova stranka smatra da je njen najveći zadatak da svako naseljeno mesto opštine ravnomerno razvija, da u opštini svaki put treba da bude asfaltiran i da za veoma kratko vreme treba rekonstruisati deo državnog puta između Bečeja i Bačke Topole.

SVM smatra da svako domaćinstvo treba da ima pijaću vodu i navodi da je ta mogućnost sada blizu, kao i izgradnja kanalizacije u opštini.

Program za Bečej koalicije NADA – POKS i Novi DSS – objavljen na društvenim mrežama takođe je veoma kratak, planovi se navode u samo u crticama, a neki od njih su: zamena nezdravih azbestnih cevi i normalan pritisak pijaće vode, izgradnja kanalizacije u opštini, izgradnja toplane na geotermalnu energiju za jeftinije grejanje, izgradnja energane za proizvodnju struje i toplotne energije od otpada, bespovratna sredstva za izolaciju stambenih objekata i zamenu stolarije, bolje i jeftinije održavanje zelenih površina, asfaltiranje neasfaltiranih ulica, uređenje trotoara, sanacija otvorenih bazena, urgentno rešavanje pitanja Fantasta, proširenje kapaciteta vrtića i besplatan vrtić itd.

Predizborni program izborne liste „Samo lokalno – Milan Bokun“ je najrazrađeniji (i najduži), a obuhvata sve segmente života: javni sektor, javna preduzeća i ustanove, omladinu, sport, obrazovanje i prosvetu, poljoprivredu, privredu, opštinske inspekcije, socijalnu zaštitu, osobe sa invaliditetom, saobraćaj, zaštitu životne sredine, turizam, ali i odgovornost za, kako se navodi, sporne odluke.

U programu se, recimo, govori o transparentnosti javnog sektora koja bi se postigla uvođenjem svih kontrolnih mehanizama u oblasti javnih finansija (interna revizija, sistem finansijskog upravljanja i kontrole, ombudsman), obećava se javnost celokupnog budžetskog procesa, javno objavljivanje svih ugovora, javnost svih kriterijuma za praćenje i ocenu rada institucija javnog sektora, javnost konkursa i biografija svih funkcionera, načelnika, direktora i članova upravnih i nadzornih odbora ustanova i preduzeća u javnom sektoru, javnost rada opštinske uprave (kadrovski planovi, ocenjivanje zaposlenih, javnost i dostupnost biografija i načina postavljanja funkcionera u upravi).

U vezi sa ukidanjem partijskog zapošljavanja obećava se preispitivanje opravdanosti svih imenovanja i postavljenja na funkcije u organima upravljanja javnih preduzeća i javnih ustanova i ostvarivanje potpune političke neutralnosti opštinske uprave.

Govori se o osnaživanju mesnih zajednica, o lakšem učešću građana u radu lokalne samouprave…

U programu ima reči i o postepenoj likvidaciji svih preostalih javnih preduzeća i o formiranju jednog jedinstvenog javnog preduzeća, o ukidanju svih nepotrebnih troškova (reprezentacija, donacije, sponzorstva), smanjenju troškova za plate, telefone, gorivo, o tome da će sistem javnih nabavki svih ustanova i javnih preduzeća biti centralizovan preko opštinske uprave radi smanjenja bespotrebnih troškova…

U oblasti obrazovanja navodi se „obezbeđivanje besplatnog vrtića za svu decu na teritoriji opštine (ali pravo), uz poštovanje svih zakonskih propisa“, kao i racionalizacija mreže škola.

„Nije potrebno zatvarati škole već centralizovati škole u jedan ili dva centra – sa jednim direktorom, sekretarom, ali zato više pedagoga i psihologa. Novac usmeriti na poboljšanje uslova za decu – prijatnog okruženja, besplatnog pribora i užine, čistih i funkcionalnih toaleta uz sva neophodna higijenska sredstva“, piše u programu.

Što se socijalne zaštite tiče, navodi se da „želimo da odgovorno i zrelo pristupimo ovom problemu i kvalitetnim planiranjem, partnerstvima i inovacijama odgovorimo na narastajuće potrebe za socijalnim uslugama među našim građanima. Izvršićemo detaljnu analizu potreba korisnika za uslugama socijalne zaštite, odredićemo obim svake od usluga, procenićemo koji obim usluge je moguće obezbediti s obzirom na raspoloživa finansijska sredstva. Ovaj važan proces planiranja čiji je cilj da se obezbedi dovoljan broj i vrsta usluga socijalne zaštite na koje građani imaju pravo i za kojima postoji potreba u našoj lokalnoj zajednici podrazumeva uključivanje svih relevantnih aktera“…

U vezi unapređenja života osoba sa invaliditetom „Samo lokalno“ između ostalog navodi pristupačnost, osnivanje Kancelarije za pomoć i podršku osobama sa invaliditetom, izradu lokalne Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i akcionog plana za primenu strategije.

U vezi sa utvrđivanjem odgovornosti za sve sporne odluke i postupke „Samo lokalno“, između ostalog, navodi da će tražiti odgovornost opštinskih službi koje su promenile prostorni plan u vezi autobuske stanice i onih na čiji podsticaj je to urađeno, zatim, kažu, „tražićemo odgovornost za nezakonito obavljanje javnih nabavki i ostale nepravilnosti koje je tokom nadzora pronašla državna revizorska institucija (DRI). Tražićemo da se ispita korišćenje državnog zemljišta i eventualne zloupotrebe istog“.

„Samo lokalno“ kaže i da će tražiti da se ispita odgovornost za zagađenje kanala, za odugovlačenje građevinskih radova, nepoštovanje rokova i umesto naplate penala, doplaćivanja dodatnih radova…

Glasanje i rezultati

Na teritoriji opštine Bečej 2. juna će od 7 do 20 časova biti otvoreno 38 biračkih mesta – 24 u Bečeju, 5 u Bačkom Gradištu, 6 u Bačkom Petrovom Selu, dva u Mileševu i jedan u Radičeviću.

Građanima opštine najkasnije do 27. maja treba da budu dostavljeni pozivi za glasanje.

Objavljivanje ukupnog izveštaja o rezultatima izbora treba da se objavi u „Službenom listu opštine Bečej“ i na internet stranici opštine u roku od 96 časova nakon zatvaranja biračkih mesta, dok preliminarni rezultati izbora treba da budu utvrđeni u roku od 24 časa od zatvaranja biračkih mesta.

K.D.F

(Tekst je objavljen 24. maja u Bečejskom mozaiku)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *