Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Csongrád Város Közösségéért Díj: Ricz Róbert és a Petőfi kultúrkör a díjazottak

Csongrád Város Közösségéért Díj: Ricz Róbert és a Petőfi kultúrkör a díjazottakricz_robert

Magyarország minden városában október 23-án, az 1956-os forradalom kitörésének emléknapján, osztják ki az önkormányzatok képviselő-testülete által odaítélt díjakat.

Csongrád – Óbecse testvérvárosa – a Város Közösségéért Díjat az óbecsei Ricz Róbertnek, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnökének és az általa vezetett Petőfi kultúrkörnek ítélte oda.

A díjakat a csongrádi Művelődési Ház dísztermében megtartott ünnepi képviselő-testületi ülés és városi ünnepség keretében adták át.

„Óbecse és Csongrád testvérvárosok, és örömmel mondhatom, hogy a művelődési élet színterén, ahol tevékenykedek, aktív a két város közötti kapcsolat. Voltak közös sikeres pályázataink helybéli szervezetekkel és intézményekkel, csoportjaink évente több ízben lépnek fel Csongrádon, s a csongrádi csoportok is vendégszerepelnek városunkban. A Város Közösségéért Díjat először ítélik oda külföldi személynek és szervezetnek, erre még büszkébb vagyok. A Petőfi kultúrkör és jómagam szinte összeforrunk, nincs kultúrkör nélkülem, én pedig nem létezek Petőfi nélkül, nagyon örülök, hogy a csongrádiak is így látják, és osztva kaptuk meg a díjat”, mondta Ricz Róbert a díj átvételét követően.

A kapcsolat több mint tíz évvel ezelőtt alakult ki. Ricz elmondása szerint Kováts Attila, a Csongrádi Fúvószenekar vezetője hívta meg először a kultúrkör tagjait fellépni a Tánc és Zene Nemzetközi Fesztiválra.

Azóta minden évben fellépnek ezen a találkozón, de az óbecsei csoportok mindig jelen vannak a novemberben megrendezésre kerülő Újbor fesztiválon, a Nemzeti Összetartozás Napján, a fúvószenekar óévbúcsúztató koncertjén, az adventi és húsvéti műsorokon a templomban, de a Körös-toroki napok vendégei is voltak már az óbecsei táncosok.

„A csongrádi művészeti csoportok is fellépnek nálunk. A Csongrádi Fúvószenekar, Kováts Attila vezetésével, a Szent István-napi rendezvényünk visszajáró vendége, a Ferentzi Kati által vezetett Csongrádi Színtársulat is sokszor kapott vastapsot az óbecsei közönségtől, de említhetném a Csongrádi Alföld Néptáncegyüttest és vezetőjüket Forgó Editet is, aki többször vendégeskedett már nálunk. Mindig számíthatunk Török Marikára, a Múzsa Művészeti Egyesület 2000 vezetőjére és munkatársaira, Tyukász Imréné-Margitra, Posta Istvánra és feleségére Postáné Pető Györgyire, akik mindig szívesen jönnek a költészet-napi szavalóversenyünkre zsűrizni, de a Magyar Kultúra Napját is mindig együtt ünnepeljük a Petőfi kultúrkörben, ahol többször voltak az ünnepi műsorunk felszólalói is. A felsorolásból nem szabad kifelejteni Illés Péter barátunkat sem, aki a pályázataink lebonyolítójaként tevékenykedik, s ha kell, munkaidő után is rendelkezésünkre áll, vagy Víkor Katit és munkatársait a Művelődési Házban, akik, ha kell, tudnak helyet csinálni ötven óbecsei gyermeknek egy táncszínházi előadásra. De említhetem Túri Kis Árpádot vagy Kovács Franciskát és a FONI-sokat is”, mondta Ricz Róbert.

A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörnek járó díjat Kiss Igor, az óbecsei községi képviselőtestület elnöke, a Petőfi kultúrkör elnökségének tagja vette át, aki megköszönte a Csongrádi Városi Önkormányzat képviselő-testületének a díjat, és azt, hogy gondoltak a Petőfi kultúrkörre.

„Büszkék vagyunk arra, hogy tevékenységünk méltó elismerést kap barátainktól, akikhez mindig szívesen járunk. Köszönjük, hogy itt lehetünk, és reméljük, hogy semmiféle vírus és más sem áll a barátságunk és közreműködésünk útjába a jövőben”, mondta Kiss Igor.

Az ünnepi műsort követően a jelenlevők megkoszorúzták az 1956-os emlékművet, ahol Cseszák Korcsik Anikó és Juhász Kornél, a Petőfi kultúrkör elnökségének tagjai is elhelyezték az emlékezés virágait.

B.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *