Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Vanredni parlamentarni izbori: Devetnaest kandidata za poslanike iz Bečeja

Devetnaest kandidata za poslanike iz Bečeja(Foto: Arhiva Bečejskog mozaika)

Republička izborna komisija je do 8. novembra proglasila izborne liste za parlamentarne izbore „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, „Ivica Dačić premijer Srbije“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga“ koju su predali Zavetnici i Dveri, „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ koju su predali Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret za obnovu Kraljevine Srbije i „Savez vojvođanskih Mađara – za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost“.

Lista SVM-a je šesta lista koju je RIK proglasila za parlamentarne izbore koji će se održati 17. decembra.

Sve liste sadrže 250 imena kandidata za narodne poslanike.

Kandidati za poslanike iz Bečeja

Na do 8. novembra proglašenim izbornim listama stranaka i koalicija za poslanike u Skupštini Srbije ima ukupno 19 kandidata sa teritorije opštine Bečej.

Na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ ima samo jednog kandidata iz Bečeja: na 217. mestu liste je Dragan Lazić (elektromonter za mreže i postrojenja).

Na izbornoj listi „Ivica Dačić premijer Srbije“ na 209. mestu je Nemanja Karapandžić (profesor istorije) iz Bečeja.

Na izbornoj listi „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“ (Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret za obnovu Kraljevine Srbije) na 6. mestu je Nenad Tomašević (magistar ekonomskih nauka) iz Bečeja, a na 34. Zorica Đumić (diplomirana preduzetna menadžerka) iz Bačkog Gradišta.

Najviše kandidata za poslanika sa teritorije opštine Bečej je na listi Saveza vojvođanskih Mađara, njih 15: Igor Kiš (diplomirani politikolog) nalazi se na 38. mestu, Aneta Sekrenj Nakić (teh. komunikacioni menadžer) je na 53. mestu, 73. je Endre Aleksander (diplomirani mašinski inženjer), 83. je Monika Konc (spec. opšte medicine), na 93. mestu je Edit Silađi (diplomirana pravnica), slede Livia Korponai (diplomirana ekonomistkinja) na 103, Đijanta Lovaš (nastavnica klavira) na 108, Boglarka Ferenc (nastavnica) na 123, Sabolč Kiš (politikolog) na 138, Eržebet Feher (profesorka biologije) na 148, Ištvan Đere (inženjer) na 168, Andraš Boja (strugar) na 178, Žolt Kovač (trgovac) na 188, Zoltan Kiš (bravar) na 198 i Atila Bakša (bravar) na 203. mestu liste.

Na listama „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ i „Nacionalno okupljanje – državotvorna snaga“ koju su predali Zavetnici i Dveri nema Bečejaca.

Izborna pravila

Republička izborna komisija objavila je rokovnik za vršenje izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike po kom je rok za podnošenje izbornih lista za vanredne parlamentarne izbore 26. novembar.

Predizborna tišina počinje 14. decembra u ponoć i trajaće do 17. decembra u 20 časova – do zatvaranja biračkih mesta.

U nedelju, 17. decembra, osim vanrednih parlamentarnih, biće održani i lokalni izbori u 65 gradova i opština, među njima je Beograd, Kragujevac, Kraljevo, Šabac…

Istog dana bi trebalo da budu održani i pokrajinski izbori, koji do 8. novembra nisu bili raspisani.

Da bi izborna lista na parlamentarnim izborima bila proglašena, potrebno je prikupiti 10.000 overenih potpisa građana koji podržavaju listu, dok je za manjinske stranke dovoljno 5.000 potpisa.

Za proglašenje izborne liste na lokalnim izborima potrebno je da listu svojim potpisima podrži od 200 do 3.000 birača, u zavisnosti od broja registrovanih birača u jedinici lokalne samouprave na dan raspisivanja izbora.

Birač potpisom može podržati samo jednu izbornu listu, koja mora biti overena kod javnog beležnika ili u opštinskoj, gradskoj upravi ili sudu.

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *