Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Dvadeset godina Akademije umetnosti u Beogradu: Više od fakulteta

Dvadeset godina Akademije umetnosti u Beogradu: Više od fakultetatrg_fontane

Prva i najstarija privatna umetnička akademija u bivšoj Jugoslaviji, Akademija umetnosti u Beogradu slavi dvadeset godina postojanja. Kažu, prošlo je kao za tren, a iškolovali su stotine glumaca, reditelja, snimatelja, montažera, dizajnera, producenata. Dekan Akademije, Mirjana Karanović, podvlači da je taj fakultet veoma ponosan na svoje profesore: „Imamo najbolje profesore u gradu i oni su prava preporuka naše škole“, kaže čuvena glumica.

Dvadeset godina, dvesta nagrada

Studenti Akademije umetnosti u Beogradu godinama unazad učestvuju na brojnim festivalima u zemlji i inostranstvu. Od početka ove godine studenti režije osvojili su još dve nagrade, i tako njihov broj zaokružili na, simboličnih, dvesta. Mlađan Minić, student četvrte godine režije, kratkim filmom „Kašika“ osvojio je glavnu nagradu „Award of Merit” za izuzetno umetničko i tehničko dostignuće na Filmskom festivalu u San Francisku. U veoma jakoj konkurenciji filmova iz čitavog sveta, film „Kašika” nagrađen je u kategoriji Student filmmaker. „Osećaj je odličan. Nismo se nadali da ćemo osvojiti tu nagradu. Mislili smo da ćemo samo učestvovati na par festivala, ali, eto, pobedili smo i vrlo smo zadovoljni“, kaže Mlađan Minić. Njegov kolega sa druge godine katedre za režiju Akademije umetnosti u Beogradu, Nemanja Mladenović, pobednik je konkursa „Film za 60 sekundi”. Nemanjin film, „Reservoir dogs“ proglašen je za najbolji i predstavljaće Srbiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Londonu. „Mogu da kažem da su profesori na našoj katedri izuzetno iskusni u stvaranju kako igranih, tako i dokumentarnih filmova. Mi sa njima imamo ne samo odnose profesor – student, već smo prijatelji. Viđamo se i van Akademije i zajedno radimo na svim pripremama za film“, ističe Mladenović.

Moderni studijski programi

Među profesorima su, pre svega, imena u svojim profesijama, poznati i priznati. Gesla Akademije umetnosti u Beogradu su: najistaknutiji profesori, najnagrađivaniji studenti, moderni studijski programi, izučavanje više srodnih umetnosti u okviru jedne katedre, korišćenje svetskih iskustava, studiranje kroz praksu… I dozvola da se radi i pre diplome. Gotovo da nema diplomiranih studenata koji danas nisu u struci za koju su se usavršavali. Gordana Zafranović, redovna profesorka Akademije, podvlači da su studenti koji su završili Akademiju umetnosti veoma dobro etablirani u profesijama za koje su se školovali. „Posle završene Akademije, neki od naših studenata su otišli u inostranstvo na usavršavanje na master, doktorskim i post doktorskim studijama, gde su na kvalifikacionim ispitima imali fantastične rezultate. To govori o tome da ne postoji bitna razlika u obrazovanju mladih kolega na našoj Akademiji u odnosu na slične škole u Evropi ili Americi“, ističe profesorka Zafranović i dodaje: „Naši studenti su se odlično snašli i u radu za veoma zahtevne strane produkcije, koje sve češće dolaze da snimaju filmove u našoj zemlji“.
Mlada i veoma uspešna glumica Marta Ćeranić, koja glumi u mnogim pozorišnim predstavama, a popularnost je stekla ulogom u seriji „Budva na pjenu od mora“, pripada velikom broju studenata koji na Akademiju dolaze iz Crne Gore. „Akademiju sam završila dve hiljade dvanaeste godine u klasi profesora Predraga Ejdusa. Za mene je to bilo divno iskustvo u smislu da sam naučila mnogo toga. Pre svega, mislim da je neophodno upisati akademiju, ako ste odlučili da gluma bude vaša profesija, jer vas ona, između ostalog, uči važnim stvarima u ovom poslu, a to su red, rad i disciplina“, kaže Marta. Njena prijateljica, Katarina Bulajić, diplomirana rediteljka, se nadovezuje: „Došla sam iz Crne Gore da završim režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu jer se na njoj izučavaju neke forme koje se ne izučavaju na drugim fakultetima. Upoznala sam puno kolega koji su mi pomogli da mi odvajanje od porodice i moje države ne padne teško“.

Učenje, druženje, zabava

Godine na Akademiji studenti, kažu, shvataju kao učenje, druženje i zabavu. I žive kao porodica. „Akademija za mene predstavlja rad na sebi, tako da mogu reći da sam za ove četiri godine stekla lepo i veliko iskustvo kako u radu sa profesorima,koji su nam veoma posvećeni, tako i sa kolegama koji su uvek uz mene“, govori Ivana Stančev, studentkinja glume, a njen kolega, Nebojša Rako se nadovezuje: „Akademija umetnosti nam je pružila sve moguće alate koje koristimo u svom poslu, a i upoznao sam mnoge prijatelje koje ću imati do kraja života“.
Anja Mit, studentkinja glume kaže: „Za ove četiri godine koliko studiram glumu na Akademiji umetnosti, moram da kažem da sam počela da živim svoj san. Dobro je što naši profesori imaju razumevanja i puno podrške da radimo dok studiramo i da idemo na kastinge. Nebitno je da li postoje predrasude da li su bolje privatne ili državne akademije. Na kastinzima, vi ste individua za sebe, i potpuno ste ravnopravni sa svim ostalim glumcima. Za sada mi dobro ide, videćemo šta će biti dalje i svima bih preporučila da, ako žele da se bave ovima poslom, onda je Akademija umetnosti u Beogradu pravi izbor“.
Sve informacije o upisu i studiranju na Akademiji umetnosti u Beogradu mogu se pronaći na internet stranici: akademijaumetnosti.edu.rs

A.U.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *