Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

E-uprava: Od danas prijava za vakcinaciju protiv koronavirusa

E-uprava: Od danas prijava za vakcinaciju protiv koronavirusatrg_fontane

Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv koronavirusa za građane moguća je od danas, 11. januara.

Građani se mogu prijaviti putem portala E-uprave (https://euprava.gov.rs/usluge/6224), a popunjavanjem upitnika i slanjem zahteva ne daju saglasnost za vakcinaciju, već isključivo iskazuju interesovanje, navodi se na sajtu E-uprave i dodaje se da je „saglasnost za vakcinaciju dokument koji se potpisuje kod lekara i ukoliko se odlučite da se vakcinišete taj dokument ćete tamo potpisati“.

Na portalu E-uprave građani mogu da odaberu bilo koju vakcinu protiv koronavirusa koju je odobrila Agencija za lekove i medicinska sredstva, ili željenog proizvođača vakcine, jednog ili više njih – a to su vakcine Pfizer-BioNTech, Sputnik V, Sinopharm, AstraZeneca i Moderna.

U formularu treba označiti da li građanin koji se prijavljuje za vakcinaciju ima jedan ili više, u formularu navedenih oboljenja, navode se maligna oboljenja, hronična oboljenja srca i krvnih sudova, hronična bubrežna oboljenja i dijaliza, hronična oboljenja jetre, pluća, neurološka oboljenja, uključujući i cerebrovaskularna oboljenja itd, ali se ne kaže da li bi ljudi koji boluju od navedenih bolesti trebalo da prime vakcinu.

Nakon što građanin iskaže interesovanje da primi vakcinu protiv koronavirusa, imejlom i SMS-om će biti obavešten o terminu i mestu vakcinacije u zavisnosti od prioriteta imunizacije koji definiše Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, navodi se na sajtu E-uprave.

Upitnik se može popuniti i za članove porodice.

Uputstvo za vakcinaciju

Opširnije informacije o vakcini protiv koronavirusa – odnose se na vakcinu Pfizer-Biontech, mogu se pronaći na sajtu Institutа zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut”.

Objavljeno je „Stručno-metodološko uputstvo za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije protiv kovid-19 u Republici Srbiji vakcinom Pfizer-Biontech Covid-19 vaccine“.

U dokumentu piše da se vakcinacija sprovodi kod osoba starijih od 16 godina.

Vakcina se daje u dve doze, sa razmakom od tri nedelje (razmakom 21 dan) između doza.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za primenu vakcine su: ranija ozbiljna alergijska reakcija (anafilaksa) na komponente vakcine; teška neželjena reakcija nakon prethodne doze vakcine; akutna bolest; febrilno stanje; trudnoća i dojenje.

U stručnom-metodološkom uputstvu piše i o merama opreza koje treba preduzeti kod osoba sa težim poremećajima koagulacije, zbog intramuskularne primene, vakcinu treba primeniti samo ukoliko se proceni da je korist veća od rizika za primenu vakcine. Kod imunokompromitovanih osoba, uključujući i one na imunosupresivnoj terapiji, intenzitet imunog odgovora na vakcinu može biti smanjen.

Zbog ograničene efektivnosti, moguće je da se kod nekih osoba nakon primene vakcine ne obezbedi zaštita.

Operativni plan za imunizaciju

Institut „Batut“ objavio je i operativni plan za imunizaciju, koji predviđa tri faze vakcinacije u kojima bi trebalo da bude obuhvaćeno oko 1,75 miliona građana Srbije.

Pored izrade planova za vakcinaciju koji obuhvata oko 20 odsto ukupne populacije, istovremeno su pripremljeni i planovi za obuhvat do maksimalno 50 odsto ukupne populacije Srbije u slučaju dostupnosti veće količine vakcina.

U prvoj fazi vakcinacije obuhvaćeni su zaposleni u zdravstvenim ustanovama sa najvišim rizikom od prenošenja infekcije i zaposleni u domovima za stara lica i ustanovama socijalne zaštite. U prvoj fazi trebalo bi da bude vakcinisano 720.600 osoba.

Druga faza obuhvata do 20 odsto od ukupnog broja stanovništva i biće obuhvaćene starije starosne grupe koje nisu vakcinisane u prvoj fazi, zaposleni u ustanovama od značaja za funkcionisanje društva. To je, prema proceni „Batuta“ oko 736.500 ljudi.

U trećoj fazi trebalo bi da budu vakcinisani zaposleni u obrazovnim ustanovama (osnovne škole), osoblje van medicinskog i obrazovnog sektora koje nije obuhvaćeno u drugoj fazi – a prioriteti će se određivati naknadno.

Priredila: K.D.F. (Izvor: Institut „Batut“, Beta, Ilustracija: pixabay.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *