Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Evropska komisija: Članice EU same će odlučivati o uvozu GMO

Evropska komisija: Članice EU same će odlučivati o uvozu GMOtrg_fontane

Evropska komisija predstaviće ovog meseca novi pravni okvir za uvoz proizvoda sa genetski modifikovanim organizmima (GMO) kojim je predviđeno da reč članice Evropske unije o uvozu GMO bude poslednja, što je razočaralo borce za zaštitu prirodne sredine.

 

Razočarani su i neki evropski zvaničnici koji se protive odlučivanju o GMO na nacionalnom umesto, s obzirom na značaj pitanja, na evropskom nivou. Propisi EU o GMO vrlo su strogi i u januaru je, posle tri godine rasprava, usvojena direktiva kojom se članicama omogućava da zabrane proizvodnju GMO na svojoj teritoriji.
Nakon što je odlučivanje o proizvodnji GMO poverila članicama, Komisija se sprema da isto uradi i po pitanju uvoza GM proizvoda.
Nova procedura za davanje dozvola za GMO uvoz u EU pitanje je oko kojeg su članice godinama podeljene, piše EurActiv.com.

Predsednik Komisija Žan-Klod Junker obećao je da će se pitanju GMO posvetiti od početka mandata.
„Osiguraću da se pregledaju procedure koje regulišu različite dozvole za GMO. Ne želim da Komisija bude u poziciji da donosi odluke kada većina članica nije ohrabrena da to učini“, rekao je u julu 2014. u Evropskom parlamentu Junker.

Procedure

Postojeće procedure za izdavanje dozvola za GMO su „pod paljbom“ jer se za njih zahteva kvalifikovana a ne prosta većina u Savetu EU. Ta zapreka već ima za posledicu sukob o pitanju GMO između Saveta i Komisije.
Kako bi se ostvario napredak, Komisija je ponudila sistem „a la kart“ (à la carte) po kojem članice EU, poput Francuske, mogu da izaberu da zabrane proizvodnju genetski modifikovanih kultura na svojoj teritoriji. Međutim, takav stav kritikovan je zbog pravne dvosmislenosti.
„Kod procedure davanja dozvole za GMO proizvode za životinjsku ili humanu potrošnju Komisija može da se odluči za sistem izuzeća a mi smo očekivali pravu procesnu promenu“, nezadovoljna je predstavnica Grinpisa (Greenpeace) Žistin Majo (Justine Maillot).

Nezadovoljstvo

Nevladine organizacije nisu jedine koje nisu zadovoljne uvođenjem još jedne klauzule o izuzeću.
„Evropska komisija ponovo pravi istu grešku i napušta evropski nivo GMO regulative kako bi donošenje odluka vratila na nacionalni nivo“, smatra francuski evroposlanik Zelenih Žoze Bove (Jose).
„Rezultat je da Komisija napušta i princip predostrožnosti na evropskom nivou“, istakao je Bove.
Žistin Majo upozorava da „dozvoljavanje GMO uvoza u jednoj zemlji predstavlja istu stvar kao dozvoljavanje u svim članicama“.
Trenutno Brisel razmatra 17 zahteva za dozvole za uvoz GMO za ljudsku ili životinjsku potrošnju.

B.M.
Izvor: EurActiv.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *