Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Vandalizam u B.P. Selu: Građani traže skup sa opštinarima i da grobljem upravlja MZ

Građani traže skup sa opštinarima i da grobljem upravlja MZ

Desetak građana Bačkog Petrovog Sela 10. septembra uveče protestovalo je ispred zgrade mesne zajednice, skoro dve nedelje nakon vandalizma na pravoslavnom groblju u naseljenom mestu kada je porušeno i oštećeno 37 nadgrobnih spomenika.

Meštani zahtevaju razgovor sa nadležnima iz opštine, popravku svih spomenika i da pravoslavno groblje iz nadležnosti Javnog preduzeća Komunalac pređe u nadležnost mesne zajednice.

Podsetimo da je u toku dana kada su spomenici porušeni na groblju, 29. avgusta, policija identifikovala počinioce, kako je saopšteno, dvojicu trinaestogodišnjaka iz Bačkog Petrovog Sela. Nadležni iz Komunalca takođe su bili na licu mesta s kamenorescem i obećali su saniranje i popravku spomenika.

Na protestu okupljenim meštanima najviše je zasmetalo to što niko iz opštine i mesne zajednice nije javno osudio vandalski čin na groblju i dodali su da ovo nije prvi put da je oskrnavljeno pravoslavno groblje, ali je do sada najdrastičniji slučaj.

Dragan Milosavljević

Jedan od meštana sela Dragan Milosavljević je rekao da „skoro dve nedelje pokušavamo da privolimo predsednika opštine da dođe na sastanak sa meštanima u veliku salu mesne zajednice i da rešimo taj problem, ako možemo da rešimo, oko groblja i još niz problema koje selo ima i koji se ne rešavaju nego se guraju pod tepih“.

Na pitanje na koji način su kontaktirali predsednika opštine, on je odgovorio da su probali preko mesne zajednice i slali su mejlove u opštini, ali nisu dobili odgovor, te da je i „savetnik gradonačelnika je mene u dva navrata zvao“. Milosavljević je dodao da ga je prvi put „pozivala u stranačke prostorije ovde, jer kod njih je praksa, tako mi je rekla, da se problemi sela i uopšte neki problemi rešavaju u stranačkim prostorijama. Normalno, ja sam to odbio i drugi put mi je nuđeno da idem sad u utorak u kabinet predsednika na razgovor. I to sam odbio, pošto ovde meštani žele da prisustvuju i da tu bude gradonačelnik i da oni postavljaju pitanja. U jednom momentu mi je savetnica rekla da na šta će to ličiti ako predsednik dođe tu u veliku salu. Ja sam rekao da mi jeste živimo na selu, ali nismo divljaci. Želimo samo razgovor, normalan ljudski razgovor, to je to“.

Milosavljević je rekao da je zatraženo da na sastanak u mesnoj zajednici dođe i direktor Komunalca „i da vidimo šta ćemo i kako ćemo dalje, da poboljšamo kvalitet usluga, da li će to Komunalac da ispoštuje, ili treba rešiti da se groblje održava na drugi način. Jedan od predloga bi bio da se groblje prepusti mesnoj zajednici, naravno, odlukom skupštine, i da se ta sredstva što je Komunalac dobijao za održavanje, prebace mesnoj zajednici i da mesna zajednica preuzme na sebe održavanje groblja. To je jedan od predloga. Drugi predlog bi bio, jer postoji na groblju jedna kuća, da se ta kuća renovira i da se naseli jedna porodica i taj čovek bi dobijao platu kao čuvar, održavao bi groblje i zadužio bi dva psa. Noću, od 20 do 6 časova groblje je zaključano i tamo na kapiji bi stajao natpis da svako ko ulazi, ulazi na sopstvenu odgovornost, psi bi bili pušteni u toku noću. Mislim da bi na taj način bilo bolje“.

Bosiljka Kovačević

Meštanka Bosiljka Kovačević koja je prisustvovala protestu kaže da u vezi problema sa grobljem mesna zajednica ne može mnogo da uradi, sve je prepušteno opštini. „Zašto se tu niko od nadležnih iz opštine nije pojavio? Ako je predsednik zauzet, neko ko njega zastupa ili ko je za Bačko Petrovo Selo, neki odbornik ili predstavnik sela, da je došao, video, održao neki sastanak, da uteši nas građane malo, da nam da neku nadu, ne da strepimo. Ja imam mamu, tatu, dedu, muža sahranjenog. Ne smem da odem sama na groblje. Treba mi velika hrabrost da odem i da gledam da li ću videti da je još neko na groblju, inače ne smem sama. Čim stanem, petoro-šestoro njih je tu i kažu ’daj pare, pare, pare’. Ne nosim pare na groblje. Onda me gađaju kamenčićima, to sam već više puta doživela. To su tinejdžeri, odavde iz sela. Neki mali, pojavi se nekad i neki veći. Dešavalo se da su ženama cegere otimali, da su srušili ženu s bicikla. Ja ne mogu, kad osetim potrebu, da odem na groblje. To nikada nije bilo. To je pitanje bezbednosti“.

Ukoliko se ne ispune zahtevi, rekao je Milosavljević, „mi nemamo  drugi način nego da nastavimo sa nekim protestima. Treba doći i rešiti problem tu gde postoji. Ako se sa druge strane ćuti, znači da se to sakriva. Nekom to nije u interesuje da se to širi dalje, da se čuje“.

Na pitanje da li su svi porušeni i oštećeni spomenici od 29. avgusta do 10. septembra vraćeni u prethodno stanje, Milosavljević je odgovorio da „ne može se to vratiti silikonom, može da se vrati da jedno vreme tako stoji, ali je problem to što ima i polomljenih spomenika. Problem je i što niko nije izašao da kaže ljudima: ’mi želimo tu štetu nadoknaditi na taj i taj način’. Samo je rečeno da će to Komunalac sanirati, ali možemo da odemo na groblje i da vidite da još uvek ima spomenika koji su srušeni“.

Vršilac dužnosti direktora JP Komunalac Jovan Ječanski rekao je 11. septembra za Bečejski mozaik da je od oštećenih 37 spomenika, kamenorezac sanirao 32, te da još sedam spomenika treba da se popravi (gde postoji i armaturni deo i komplikovanija je popravka), te da će narednih dana biti pokušana sanacija tih spomenika.

Osim problema na pravoslavnom groblju, u Bačkom Petrovom Selu postoji i niz drugih problema, od neuređenih javnih površina, do divlje deponije na izlasku iz tog naseljenog mesta opštine prema Molu, a najozbiljniji od njih se tiču bezbednosti građana, učestalih krađa, provala, naime, policija nije stalno prisutna u Bačkom Petrovom Selu.

„Imamo informaciju da policija iz Bečeja češće dolazi u Petrovo Selo, inače je tu prekoputa mesne zajednice stanica policije, ali oni nisu tu“, kazao je meštanin Bačkog Petrovog Sela Dragan Milosavljević.

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *