Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Pitanje na koje nema odgovora: Hoće li biti akvaparka u Bečeju?

Hoće li biti akvaparka u Bečeju?Ovde bi trebalo da bude izgrađen akvapark

Bečejci nakon više od dve godine od rešenja lokalnog parlamenta o prodaji opštinskih nepokretnosti na obali Tise za potrebe izgradnje akvaparka privatnoj firmi ne znaju da li će i kada biti izgrađen taj turistički sadržaj.

Na to pitanje novinara nije odgovorio predsednik opštine Vuk Radojević početkom ove nedelje kada je sa pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam razgovarao o privrednim i turističkim potencijalima opštine Bečej.

Ono što se zasad zna, tako piše u odgovoru iz lokalne samouprave na pitanja novinara Bečejskog mozaika, jeste da je leto 2024. godine rok za privođenje prodatog opštinskog zemljišta nameni, te bi nakon toga mogao da se očekuje početak izgradnje.

Oko 81 milion dinara investitor je opštini platio za nepokretnosti

Skupština opštine Bečej je 30. jula 2021. godine donela rešenje o prodaji opštinskih nepokretnosti na obali Tise za potrebe izgradnje akvaparka firmi „Duna improvement“ d.o.o. iz Bečeja – više od 9 hektara zemljišta i nekretnina za 98.108.000 dinara.

Opština je toj firmi prodala parcele na obali Tise (potez nekadašnjeg hipodroma gde su nedavno održane autokros trke) i objekte i zemljište koje i danas koristi Javno preduzeće Komunalac.

Nakon rešenja Skupštine opštine Bečej, 5. avgusta 2021. godine zaključeni su ugovori o kupoprodaji, navodi se u odgovoru iz lokalne samouprave na pitanja novinara.

„Kupac je isplatio kupoprodajnu cenu za dva ugovora koja su za predmet kupoprodaje imala nepokretnosti i zaključeni su na 12 mesečnih rata (objekti i zemljište koje koristi Javno preduzeće Komunalac). Isplaćen je iznos u celosti, ukupno 43.289.000 dinara. Preostala tri ugovora čiji je predmet kupoprodaje građevinsko zemljište, zaključeni su sa rokom otplate na 30 mesečnih rata. Iznos koji je do sada uplaćen je 38.327.442 dinara, preostalo je za uplatu 16.491.558 dinara, a rok otplate je februar 2024. godine“, saopšteno je iz opštine 11. oktobra.

Dodaje se da je opština u januaru 2022. godine zaključila još jedan ugovor kojim je otuđila još tri male parcele na navedenoj lokaciji (koje uvezuju prethodno kupljene u jednu celinu) kako bi investitor mogao zaokružiti celinu i ceo kompleks privesti nameni.

I na ovom mestu bi trebalo da budu turistički sadržaji

Rok za isplatu kupoprodajne cene je jul 2024. godine, ali se ne navodi koja je kupoprodajna cena tih parcela.

Kupac opštinskih parcela i objekata Komunalca bila je firma „Duna improvement“ d.o.o, a kako je Bečejski mozaik ranije već objavio, nedugo po zaključenju ugovora „Duna improvement“ je promenio naziv.

Iz lokalne samouprave u oktobru 2023. godine saopšten je isti podatak, da „odmah po zaključenju Ugovora investitor je promenio naziv, te je kao nosilac investicije firma pod nazivom Artur Bergmann investment d.o.o. Beograd i ta firma je plaćala rate po zaključenim Ugovorima“.

Dodaje se „da je rok za isplatu februar, odnosno jul 2024. godine, kao i rok za privođenje zemljišta nameni, te bi se nakon toga mogao očekivati početak izgradnje“.

Lavirint promena naziva i vlasnika kupca

Priča o promeni naziva i vlasnika investitora najavljenog akvaparka na obali Tise prilično je zamršena.

Firma „Duna improvement“ d.o.o. sa sedištem na Trgu oslobođenja 4 u Bečeju, u vreme kupovine opštinskih parcela i objekata Komunalca postojala je manje od godinu dana sa osnivačkim kapitalom od 1.000 dinara i njen gubitak za poslovnu 2020. godinu iznosio je 352.762 dinara.

„Duna improvement“ d.o.o. najpre je promenio ime u „Arthur Bergmann investment“ d.o.o. Beograd, čiji je direktor bio Mikloš Gal iz Mađarske, a stopostotni vlasnik „Financial Plusz Ingatlan Team“ kft. iz iste zemlje.

Ta firma je u martu 2023. godine još jednom promenila ime i sada egzistira kao „MG invest lux“ d.o.o. Beograd, ime direktora je Grujića Medić i on je, po podacima sa sajta Agencije za privredne registre (APR), i stopostotni vlasnik.

U finansijskom izveštaju „MG invest lux“ za 2022. godinu navodi se da je neto gubitak firme 2.117.000 dinara.

Neostvarena obećanja investitora

O izgradnji akvaparka i hotela u Bečeju čelnik firme „Arthur Bergmann“ Mikloš Gal govorio je 1. avgusta 2021, nakon svečane sednice opštinskog parlamenta za dan Bečeja.

Mikloš Gal je rekao da planirano kapitalno ulaganje osim akvaparka obuhvata i hotel sa četiri zvezdice sa 300 soba i centar za konferencije.

„Razmišljamo i o drugim sadržajima ukoliko ocenimo da bi to bilo profitabilno. Po našim sadašnjim planovima ukupna vrednost ulaganja bila bi 65 miliona evra“, rekao je tada Gal.

Od Gala je zatraženo da objasni o čemu se radi, s obzirom na to da se kao kupac parcela na obali Tise gde se planira izgradnja akvaparka, u zvaničnim opštinskim dokumentima pojavljuje firma „Duna improvement“ d.o.o. iz Bečeja, a iza svega ipak stoji firma „Arthur Bergmann“.

„Društvo koje je kupilo placeve je ranije oformljeno, u toku su promene u toj firmi, pa i promena imena ‘Duna improvement’. Čekali smo rezultate oglasa o prodaji parcela i sada sledi prekomponovanje vlasničke i rukovodeće strukture, menadžmenta, pa i kapitala, jer je potreban veći kapital za započinjanje jednog ovakvog projekta. Postoji još jedna, poslednja faza, kupovina dela jedne nekretnine, to očekujemo u drugoj polovini godine. Kada budemo kupili i taj deo, onda ćemo imati celokupnu teritoriju za planiranu investiciju. Mislim da će biti potrebne dve godine za izradu planova i pripremne radove. Verujemo, a to je i naš slogan, da je nedostatak planiranja priprema neuspeha, a voleli bismo da ovde u Bečeju uradimo nešto lepo. Sami radovi na izgradnji mislim da bi mogli biti započeti za dve godine“, rekao je čelnik kompanije „Arthur Bergmann“ iz Budimpešte Mikloš Gal 1. avgusta 2021. godine.

Pominjane dve godine prošle su u avgustu 2023. godine, a izgradnja akvaparka nije započeta.

Inače, ime Mikloša Gala koji se povukao iz najmanje dve srbijanske firme od koje bar jedna ima veze i sa bečejskom opštinom jer je kupac parcela za akvapark, lokalnoj javnosti postalo je poznato u martu 2021. godine prilikom postavljanja kamena temeljca hotela u blizini nekadašnje „Jodne banje“ u Zmaj Jovinoj ulici.

Rukovodilac tadašnje kompanije „Arthur Bergmann“ iz Mađarske Mikloš Gal je rekao novinarima da je projekat izgradnje hotela vredan oko 2,5 miliona evra i da je to „jedan od projekata najmanje vrednosti naše grupacije“ („Artur Bergman“ iz Mađarske; prim. nov).

Izgradnja tog hotela do danas nije okončana.

K.D.F. (Tekst je objavljen 10. novembra u Bečejskom mozaiku)

Projekat „Odluke u ime građana 2023“ sufinansiran je iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *