Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Energetska sanacija u Bečeju: Hoće li biti konkursa za energetski ugrožene kupce?

Hoće li biti konkursa za energetski ugrožene kupce?Ministarka rudarstva nedavno je u Bečeju dodelila ugovore dobitnicima na prethodnom konkursu opštine za energetsku sanaciju

Građani Bečeja još ne znaju da li će energetski ugroženi kupci imati priliku da u Bečeju konkurišu za zamenu stolarije, kotlova, izolaciju… sa 90 odsto opštinske subvencije, uprkos tome što je 20. maja, prilikom posete opštini Bečej, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila: „Eto jedna lepa vest za energetski ugrožene kupce, za sve građane koji imaju zaista poteškoće da izmire svoje račune, i oni mogu da budu uključeni u ovaj program i subvencije mogu ići do 90 odsto“.

Predsednik opštine Vuk Radojević je istom prilikom rekao: „Od ove godine imamo mogućnost većeg subvencionisanja, ako se ne varam, čak i do 90 odsto, za energetski ugrožena domaćinstva, dakle, ovo je prilika i za ona domaćinstva koja imaju nešto niže prihode da konkurišu i da ostvare pravo na subvenciju, jer će imati povrat, dakle imaće subvenciju do 90 procenata vrednosti ukupne investicije“.

Nakon ovih izjava, razložno se stekao utisak da će energetski ugroženi kupci u Bečeju ove godine moći da, prilikom učešća na opštinskom konkursu, ostvare i do 90 odsto subvencije energetske sanacije, za ostale građane subvencije su od 50 do 65 odsto.

Međutim, na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike desetak dana ranije (9. maja) objavljeno je rešenje kojim se odobrava finansiranje dela programa energetske sanacije koji se odnosi na dodelu subvencija građanima koji ne spadaju u socijalno ugroženu kategoriju i dela programa koji se odnosi na podršku socijalno ugroženim građanima.

Bečej se nalazi na listi onih opština kojima se odobrava dodela subvencija građanima koji ne spadaju u socijalno ugroženu kategoriju – dobijeno je 10 miliona od ministarstva, a opština obezbeđuje još 10 miliona dinara.

Na listi koja se odnosi na socijalno ugrožene građane nema opštine Bečej.

Redakcija Bečejskog mozaika 30. maja uputila je pitanja Ministarstvu rudarstva i energetike o tome da li će energetski ugroženi kupci ove godine moći da ostvare i do 90 odsto subvencije u Bečeju, kako se steklo utisak iz citiranih izjava ministarke i predsednika opštine, jer opština Bečej nije ne listi tih opština, međutim, odgovori na pitanja nisu dobijeni.

U lokalnoj samoupravi na slično pitanje odgovoreno je da se čeka odgovor Ministarstva rudarstva i energetike da li opština Bečej ipak može da sufinansira energetsku sanaciju kuća i stanova sa 90 odsto udela energetski ugroženim kupcima uprkos tome što kod Ministarstva rudarstva i energetike nije konkurisala za tu namenu.

Podsetimo da je osnovni kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca su materijalni položaj, ostvareno pravo na neki od vidova novčane socijalne pomoći i zdravstveno stanje članova domaćinstva.

Osnovni uslovi su mesečni prihodi domaćinstva ispod određene granice i posedovanje samo jedne stambene jedinice, sa izuzetkom seoskih domaćinstava kod kojih se gledaju pre svega prihodi. Korisnici socijalne pomoći, dečjeg dodatka, primaoci uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica predaju samo zahtev na kojem biraju koji popust žele da dobiju. Zahtevi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca podnose se opštinskim organima zaduženim za poslove socijalne zaštite. Kada građanin stekne rešenje o statusu energetski ugroženog kupca, sa njime odlazi u lokalnu toplanu, elektrodistribuciju ili kod snabdevača prirodnim gasom i zahteva određene količine energenata koje pripadaju njegovom domaćinstvu na osnovu Uredbe o energetski ugroženom kupcu

K.D.F.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *