Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Interkontinentalna omladinska razmena Kancelarije za mlade: Mladi Bečejci i Gvajanci pokazali šta znači biti građanin sveta

Interkontinentalna omladinska razmena Kancelarije za mlade: Mladi Bečejci i Gvajanci pokazali šta znači biti građanin svetatrg_fontane

Kancelarija za mlade opštine Bečej od 11. do 17. aprila bila je domaćin učenicima i njihovim profesorima iz Francuske Gvajane, iz grada Mana, udaljene 9.000 kilometara
od Bečeja.

Interkontinentalna omladinska razmena osamnaestoro učenika iz prekomorskog departmana Francuske u Južnoj Americi okončana je svečanim prijemom u gradskoj kući 16. aprila, kada su goste i njihove vršnjake, decu iz đačkih parlamenata bečejskih srednjih škola, primili predsednik opštine Dragan Tošić i njegov pomoćnik za omladinu i odnose s javnošću Dane Mandić, a prijemu su prisustvovali i predstavnici delegacije Ambasade Republike Francuske u Beogradu, na čelu sa atašeom za saradnju Ambasade Francuske u Srbiji Bertranom Mijeom.

Interkontinentalna omladinska razmena je važna za mlade ljude iz Bečeja, jer na taj način stiču nova iskustva, upoznaju druge i drugačije kulture i najzad, to je i način da postanu građani sveta širokih vidika, lišeni barijera i predrasuda, istaknuto je na prijemu, a predsednik opštine Dragan Tošić je izrazio nadu da su Bečejci bili dobri domaćini deci iz Francuske Gvajane. „U narednom periodu potrudićemo se da iz fondova EU obezbedimo novac da i Bečejci odu u tu južnoameričku zemlju. Trudićemo se da što više ovakvih događaja obezbedimo našim omladincima. Ako ova saradnja bude tekla kao što je bio slučaj prethodnih šest dana, ja, kao predsednik opštine, predložiću da potpišemo sporazum o bratimljenju sa gradom Mana“, rekao je Tošić.

Ataše za saradnju Ambasade Francuske u Srbiji Bertran Mije je istakao da je impresioniran time što je omogućeno da mladi Gvajanci posete Bečej. „Nadam se da ćemo zajedno uspeti da nađemo neophodna sredstva za nastavak i podršku ove vrste saradnje, a podržavam i predlog o bratimljenju gradova. Saradnja između opština je pre svega saradnja između ljudi i ono što sam uvideo, gledajući fotografije s boravka mladih Gvajanaca u Bečeju koje su prikazivale različite sportske i kulturne aktivnosti, plesove, da mladi Bečejci i Gvajanci žive ono što znači biti građanin sveta“, rekao je Mije.

Pomoćnik predsednika opštine za omladinska pitanja Dane Mandić je opisao šestodnevni boravak mladih iz Francuske Gvajane u Bečeju, a rekao je i da je Kancelarija za mlade uspela u potpunosti da finansira boravak gostiju u Bečeju. „Krajnji cilj je da sledeće godine nema razloga da se tome ne nadamo i uradićemo sve što je u našoj moći da pošaljemo 20 ili više vas u uzvratnu posetu. Kao Kancelarija za mlade opštine Bečej, trudimo se da nametnemo sve aktivnosti koje odgovaraju realnim potrebama mladih ljudi, a ova poseta je zaista bila pun pogodak. Mi ćemo se truditi da pružimo sve što je u našoj moći, naravno, zamolićemo za podršku i ambasade na tom putu da kreiramo uzvratnu posetu i da sledeće godine iste ovakve slike gledamo u Francuskoj Gvajani“.

Mandić se zahvalio i učeničkim parlamentima bečejskih srednjih škola, a potom je prikazan kratki film boravka đaka iz Mane u Bečeju i Vojvodini, njihovo druženje sa bečejskim srednjoškolcima, a gosti su se i predstavili i odigrali tradicionalne plesove, a zatim su im uručeni pokloni i zahvalnice.

Kulturni mozaik

Francuska Gvajana nalazi se u Južnoj Americi i prekomorski je departman Francuske. Sastoji se od tri geografske regije: obalnog pojasa, gde živi većina stanovništva, prašume i Tumac-Humac planina koje se nalaze blizu granice sa Brazilom. Spajanjem tradicije i modernizma, Francuska Gvajana je pravi kulturni mozaik, sa neverovatnom različitošću njenih naroda i boja. Glavni grad je Kajen, a zvanična valuta je evro. Francuska Gvajana prostire se na površini od 86 504 km², ima 250.000 stanovnika, velika većina njih živi u gradu Kajen i okolini, i to je jedina francuska, a ujedno i jedina teritorija Evropske unije u Južnoj Americi.
Najveći deo Francuske Gvajane pokriven je tropskom šumom, čak 90 odsto, a većina stanovništva živi pored obale. Glavna industrijska grana je ribolov, zatim eksploatacija drveta i zlata. U mestu Kuru nalazi se Evropski svemirski centar koji je izvor 25 odsto BDP-a teritorije.
U Francuskoj Gvajani se nalazila i slavna kažnjenička kolonija Đavolji otok, koja je zatvorena 1946. godine i većina zatvorenika je vraćena u Francusku, a deo je ostao u toj zemlji.

Cilj njihove posete bio je razvoj omladinske saradnje u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, a omladinsku razmenu je inicirala porodica Petrićević iz Bečeja još pre nekoliko godina. Naime, Rastislav Petrićević je pre oko trideset godina, baveći se karateom, uspostavio stručnu saradnju sa Gvajancima koja postoji i danas.

Mladi gosti su u toku posete Bečeju najviše bili oduševljeni otvorenošću i spontanošću domaćina, a jezičke barijere – jer se u tom južnoameričkom departmanu Francuske koristi francuski jezik i razni dijalekti, te deca slabo govore engleski – prevaziđene su mimikom, pantomimom i snalažljivošću i gostiju i domaćina. Deca su za manje od nedelju dana boravka u Bečeju osim znamenitosti Bečeja, škola, žutih bunara, Fantasta, posetili i Novi Sad, bavili se sportskim aktivnostima, ali su gostovali i u folklornim udruženjima gde su učili da igraju kolo i čardaš.

Boravak gostiju i njihovih profesora iz daleke zemlje finansirala je Kancelarija za mlade opštine Bečej sa 350.000 dinara.

Inače, ono što je karakteristično za Francusku Gvajanu jeste karakteristika i Vojvodine i Bečeja: multietničnost i višejezičnost. Naime, u Gvajani su najveća etnička grupa crnci i mulati, slede Evropljani, pre svega Francuzi, zatim Brazilci, Surinamci i Gvajanci, a glavne azijske zajednice su Hmong iz Laosa i Kinezi iz Hong Konga, postoje tamo i etničke zajednice sa raznih karipskih ostrva, a više od 5.000 državljana Francuske Gvajane govori nekim od indijanskih jezika.     

R.M.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *