Podržite Bečejski mozaik

Dostupan za sve, finansiran od strane čitalaca

Arhiva |

Impresum |

Kontakt |

Pretražite

Logo Becejski

Iz Vodokanala najavljeno: Skuplja voda od septembra

Iz Vodokanala najavljeno: Skuplja voda od septembratrg_fontane

Iz Javnog preduzeća Vodokanal najavljuju više cene vode i usluga od septembra meseca. Zahtev za povećanje cena dostavljen je osnivaču Vodokanala, lokalnoj samoupravi na osnovu odluke Upravnog odbora Vodokanala iz maja meseca. U preduzeću očekuju saglasnost opštine na povećanje cena do kraja avgusta. V.d. direktora Vodokanala Zoran Grbić je ranije u intervjuu za Bečejski mozaik rekao da je povećanje cene vode neminovno, jer su troškovi proizvodnje takođe povećani.

Vodokanal traži od opštine odobrenje da cena vode po kubiku bude veća za 5,5 posto. To znači da bi domaćinstva vodu plaćala 2,5 dinara više, odnosno 46,42 dinara umesto sadašnjih 44 dinara za kubni metar. Cena vode za privredu je 124,21 dinar, a nova cena bi bila 131 dinar, dok potrošači iz kategorije „ostali“ kubik vode plaćaju 65,56 dinara, a od septembra bi cena za njih bila 69,19 dinara.

Za korisnike koji su priključeni na kanalizacionu mrežu, nova cena vode po kubnom metru bila bi 86,79 dinara za domaćinstva, 245,63 dinara za privredu i 123,81 dinar za „ostale“, jer su u cenu uračunati troškovi odvođenja i prečišćavanja vode.

Za potrošače u naseljenim mestima nova cena vode po metru kubnom bi iznosila 27,06 dinara umesto sadašnjih 25,63 dinara. Cene su iskazane sa PDV-om. Uz to na svakom računu za vodu nalazi se i fiksna naknada koja je nepromenjena i iznosi 55 dinara za domaćinstva, 2.200 za privredne subjekte i 1.100 dinara za „ostale“.

Što se tiče naknada za usluge koje pruža Vodokanal, po predloženim cenama, priključenje na javni vodovod za domaćinstva bi iznosilo 3.600 dinara, a na fekalnu kanalizacionu mrežu 1.800 dinara, dok bi te usluge za „ostale“ korisnike iznosile 7.200 dinara i više (priključenje na javni vodovod) u zavisnosti od vrste potrošača, odnosno od 3.660 do 5.000 dinara za priključenje na kanalizaciju.

Za priključenje na atmosfersku kanalizaciju nova cena bi za domaćinstva bila 2.400, a za ostale korisnike 4.800 dinara. Predloženo je i da troškovi isključenja i ponovnog uključenja na javni vodovod ili kanalizaciju za domaćinstva staju 1.200, odnosno 2.400 dinara, u zavisnosti od toga da li je to učinjeno kod vodomera ili na ulici, dok bi za ostale korisnike cena bila 1.800 ili 3.600 dinara.

Trebalo bi da se usvoje i nove cene za izradu projektne dokumentacije, izdavanje tehničkih uslova, angažovanje radne snage, opreme i mašina za izvođenje radova.

LJ.M.

Čeka se novac za fekalnu kanalizacija i hlorizator

Pre mesec dana potpisani su ugovori između pokrajine i opštine Bečej o dodeli novca za realizaciju tri projekta (dva se tiču Vodokanala) do kraja godine.

Za izgradnju fekalne kanalizacije ukupne dužine 842 metra u četiri ulice u Bečeju u čijim delovima već postoji kanalizaciona mreža potrebno je 5,3 miliona dinara, pokrajina je odobrila 4.390.000 dinara, a opština treba da obezbedi 969.007 dinara.

Za nabavku i postavljanje hlorizatora u Fabrici vode treba obezbediti 13,5 miliona dinara, pokrajina daje 11.468.200 dinara, a deo opštine je 2.023.800 dinara.

Upitan kada se očekuje početak realizacije projekata, direktor Vodokanala Zoran Grbić je rekao da ne može da da precizan odgovor jer se još čekaju pare od pokrajine ali da su pripreme u toku. „Do sada nismo dobili dopis od pokrajine. Čekamo da se novac uputi opštini kako bismo mogli pokrenuti postupak javne nabavke“, rekao je Grbić i dodao da se nada da će radovi početi u toku septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *